Η άνοδος της θάλασσας και η διάβρωση απειλούν το Ιερό νησί των Κυκλάδων, τη Δήλο – Τι λένε οι επιστήμονες
Η κλιματική κρίση θέτει σε κίνδυνο το νησί της Δήλου. Η γενέτειρα του Απόλλωνα και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO απειλείται από τη σταδιακή άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη διάβρωση.
Αποτέλεσμα; Κάθε χειμώνα που περνά, κάθε κακοκαιρία προκαλεί καταστροφές στις ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητες. Η αρχαιολόγος Ελέν Μπρουν – Κυριακίδη μελετά το νησί εδώ και 25 χρόνια. «Αυτά είναι ζημιές που συμβαίνουν εδώ και δείχνουν την έκταση της υποβάθμισης. Μπορούμε να δούμε πολύ ξεκάθαρα σε αυτόν τον τοίχο ότι η θάλασσα έχει επιτεθεί στη βάση της κατασκευής και έτσι οι πέτρες έχουν φαγωθεί όλες, γεγονός που κάνει την κατασκευή πιο εύθραυστη και σε ένα σημείο ο τοίχος καταρρέει»
Μέσα σε έναν αιώνα, η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο έχει ανέβει από μισό μέτρο μέχρι και ενάμισι μέτρο σε ορισμένες περιοχές. Πολλά από τα μνημεία της Δήλου βρίσκονται πλέον σε μηδενικό υψόμετρο. Οι αρχαιολόγοι αγωνίζονται για να διασώσουν τα πιο πολύτιμα κομμάτια.
«Το να χάσουμε αυτά τα μνημεία σημαίνει ότι θα χάσουμε την κληρονομιά μας, αλλά θα χάσουμε επίσης και επιστημονικές πληροφορίες. Τουλάχιστον μπορούμε να διασώσουμε τις επιστημονικές πληροφορίες ακόμα κι αν το ίδιο το αντικείμενο εξαφανιστεί», λέει η Ελέν Μπρουν.
Χιλιάδες τουρίστες φτάνουν καθημερινά στη Δήλο για να θαυμάσουν τις αρχαιότητες και να βιώσουν τη σπάνια ενέργεια του νησιού. Λίγοι συνειδητοποιούν ότι ίσως ανήκουν στην τελευταία γενιά που θα έχει αυτή την εμπειρία πριν το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO καλυφθεί από νερό.
«Είμαστε λίγο σοκαρισμένοι που βλέπουμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και εξαιτίας του τι έχουμε εμείς κάνει στον πλανήτη», είπε μια Γαλλίδα τουρίστρια.
«Είναι τρομερό για όσους ζουν σε παράκτιες περιοχές, αλλά ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι έχει τη συνέπεια ακόμα και να σβήσει την ανθρώπινη ιστορία», πρόσθεσε μια επισκέπτρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο πλαίσιο πολιτιστικής εκδήλωσης με στόχο την αφύπνιση για την κλιματική αλλαγή, μια ορχήστρα με σολίστ από τη Ρωσία, την Ουκρανία και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτέλεσε τις Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι.
«Ακόμα κι αν σταματήσουμε τώρα αμέσως όλη την ανθρώπινη δραστηριότητα, η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Δύο μέτρα σημαίνει αυτά τα τείχη, εκεί που είναι η πρασινάδα, τα πάντα θα εξαφανιστούν. Εκεί που κάθεται ο κόσμος, εκεί που παίζει η ορχήστρα, τα πάντα θα είναι κάτω από το νερό μέχρι το 2050. Δυστυχώς, αυτό είναι μια βεβαιότητα», τόνισε ο ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης.
Με πληροφορίες από τη σελίδα euronews.gr