Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η «σύσταση» των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν στις παραλίες δέκα νησιών των Κυκλάδων, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Sea Change Greek Islands 2018» που διεξήγαγε το Ιδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη.
Αποτσίγαρα 37,9%, πλαστικά κομμάτια 15,5%, σχοινιά και σπάγκοι 9%, καπάκια μπουκαλιών 5,3%, καλαμάκια 3,7%, κομμάτια φελιζόλ 3,6%, κομμάτια χαρτιού 2,4%, πλαστικές σακούλες 2%. Αυτή είναι η «σύσταση» των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν στις παραλίες δέκα νησιών των Κυκλάδων, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Sea Change Greek Islands 2018» που διεξήγαγε το Ιδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη.
Οπως είχαμε αναφέρει και πριν από δύο ημέρες σε σχετικό άρθρο του naxospress.gr το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο από τη Σίκινο (όπου και πιλοτικά με χρηματοδότηση αντικαταστάθηκαν όλα τα πλαστικά καλαμάκια με βιοδιασπώμενα) και συνεχίστηκε μέχρι τον Οκτώβριο στη Σέριφο, την Κίμωλο, την Ανάφη, την Αμοργό, τη Φολέγανδρο, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα και τα Κουφονήσια.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος SEA CHANGE 2018: Καθαρίστηκαν 44 ακτές, σε συνεργασία με πολίτες, ομάδες και οργανώσεις, πραγματοποιήθηκαν 4 υποθαλάσσιοι καθαρισμοί στις Μικρές Κυκλάδες, σε συνεργασία με την οργάνωση «Σύλλογος Άγριας Ζωής Νάξου», 147 παιδιά συμμετείχαν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες στη Σέριφο και στην Κίμωλο. Υλοποιήθηκαν 11 δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης, 20 επιχειρήσεις προωθούν ήδη τη χρήση του ποτηριού πολλαπλών χρήσεων και προτείνουν στους πελάτες τους να αποφύγουν το πλαστικό καλαμάκι. Διανεμήθηκαν 53.000 βιοδιασπώμενα καλαμάκια, 6.000 βιοδιασπώμενες σακούλες για χρήση στην αλιεία, 3.000 ποτήρια πολλαπλών χρήσεων και 500 πάνινες τσάντες. Οι μαθητές της Σερίφου και της Κιμώλου δεσμεύτηκαν για τη δημιουργία των πρώτων SEA CHANGE Clubs που θα συνεχίσουν την περιβαλλοντική δράση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και τέλος, οι «Κιμωλίστες – Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου» έγιναν ο πρώτος τοπικός πρεσβευτής του προγράμματος, με τριετή δέσμευση για συνεργασία.
«Στόχος του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι να παρέμβει καίρια στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θαλάσσια ρύπανση, στην αντιμετώπιση του προβλήματος εκεί που κυρίως εκδηλώνεται, αλλά και στην ανάληψη δράσεων που ενισχύουν την πρόληψη, ατομικά και συλλογικά. Η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης είναι μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις και το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη επιδιώκει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυσή του σε εθνικό επίπεδο, με δράσεις στο πεδίο, συνεργασίες με άλλους φορείς και παρεμβάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου», δήλωσε σχετικά η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Να σημειώσουμε εδώ ότι η κα Κοσμοπούλου, μίλησε στον Aegean Voice 107.5 “Η Φωνή του Αιγαίου” σχετικά με την εμπλοκή του Ιδρύματος με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια και ευχαρίστησε τα μέλη – εθελοντές του συλλόγου “Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου” για τους οποίους μίλησε με τα καλύτερα λόγια και υποσχέθηκε στο άμεσο μέλλον μία έκπληξη για αυτούς..