Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες: Από τις 15 Απριλίου έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος σε Νάξο...

Κυκλάδες: Από τις 15 Απριλίου έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος σε Νάξο και Ανδρο

|

Η Αντιπυρική Περίοδος ξεκινάει επίσημα από την 1η Μαϊου αλλά λόγω έλλειψης βροχοπτώσεως σε Νάξο, Ανδρο, Κάρπαθο και Ρόδο τα μέτρα προστασίας έχουν ξεκινήσει από την 15η Απριλίου

“Μας ανησυχεί πάρα πολύ η κατάσταση λόγω νησιωτικότητας. Για παράδειγμα είχαμε πρόσφατα τη μεγάλη πυρκαγιά στην Άνδρο. Υπήρξε δυσκολία στο να μεταφερθούν δυνάμεις γιατί δεν υπήρχαν ακτοπλοϊκά δρομολόγια ώστε να πηγαίναμε εμείς. Το πιο πρόσφορο ήταν να φέρουμε δυνάμεις από την Αθήνα με ελικόπτερο. Πολύ γρηγορότερα έφτασαν αυτές οι δυνάμεις, παρά να πηγαίναμε από άλλα νησιά” αναφέρει ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, Αρχιπύραρχος, Παναγιώτης Κοτρίδης μιλώντας στην εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” και με αφορμή το γεγονός ότι για Νάξο και Ανδρο ξεκινάει νωρίτερα φέτος (απο τις 15 Απριλίου) η αντιπυρική περίοδος.

Και συνέχισε λέγοντας “τα νησιά δεν έχουν μεγάλη δύναμη από πυροσβέστες ώστε να αποδυναμώνουμε ένα νησί και να ενισχύουμε ένα άλλο. Το θέμα είναι να μην μένουν τα νησιά χωρίς κάλυψη” και πρόσθεσε ότι ” Στην πλευρά των Κυκλάδων σίγουρα με ανησυχεί η Άνδρος, καθώς κάθε χρονιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε πυρκαγιές και λόγω βλάστησης, καθώς και η Νάξος. Γι αυτό και η απαγόρευση στα συγκεκριμένα δύο νησιά των Κυκλάδων ισχύει από 15/4 (σ.σ. σήμερα) ενώ στα υπόλοιπα είναι από 1/5/2021”

Οπότε; Ας δούμε την σχετική ανακοίνωση για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2021…

“Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει ότι η νέα Αντιπυρική Περίοδος θα διαρκέσει από 01-05-2021 έως και 31-10-2021. Παρακαλούμε τους πολίτες, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των νησιών του Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) λαμβανομένων υπόψη των κλιματολογικών παραγόντων του Νοτίου Αιγαίου (ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες κ.α.)  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.

Ενημερώνουμε ότι βρίσκεται σε ισχύ η Πυροσβεστική διάταξη 1/2021 της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου (ΑΔΑ 60Λ346ΜΤΛΒ-04Ι). Σύμφωνα με την οποία:

* Ορίζεται ως πεδίο εφαρμογής της τα δάση και οι δασικές εκτάσεις (§ 1-5 του άρθρου 3 του Ν. 998/1979), οι χορτολιβαδικές και οι βραχώδεις-πετρώδεις εκτάσεις που βρίσκονται σε πεδινά εδάφη, ανώμαλα εδάφη και λόφους (§3 του άρθρου 3 του Ν. 998/1979) και στις αγροτικές εκτάσεις (άρθρο 2 του Ν.Δ. 3030/1954).

* Απαγορεύεται η χρήση πυρός (ανεξάρτητα από την κατηγορία κινδύνου του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρική περιόδου (1-5-2021 έως 31-10-2021). Ειδικότερα για τις νήσους Άνδρο, Νάξο, Ρόδο και Κάρπαθο η ανωτέρω χρονική περίοδος διαρκεί από 15-4-2021 έως 31-10-2021.

* Δεν χορηγείται καμία άδεια καύσης για τις παραπάνω περιόδους από τις αρμόδιες πυροσβεστικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανόμενης και της άδειας καύσης καλαμιάς-σιτοκαλαμιάς (ατομικής ή ομαδικής).

* Απαγορεύονται οι θερμές εργασίες στην ύπαιθρο εντός του πεδίου εφαρμογής της ανωτέρω καθώς και της 7/1996 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 155/Β/1996), από 1-6-2021 έως 30-9-2021 τις ημέρες που η κατηγορία κινδύνου του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς είναι 2,3,4 ή 5. Για τις χρονικές περιόδους και τις αντίστοιχες κατηγορίες κινδύνου πυρκαγιάς όπου επιτρέπονται οι θερμικές εργασίες πρέπει να τηρούνται όλα τα προληπτικά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την 7/1996 Πυροσβεστική Διάταξη.

* Για τους χώρους απορριμμάτων, τους χώρους λειτουργίας ανθρακοκαμίνων, ασβεστοκαμίνων και λοιπών εργαστηριακών συγκροτημάτων και για το κάπνισμα μελισσών ισχύουν τα προβλεπόμενα στα άρθρα 7, 8 και 9, αντίστοιχα της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 1459/Β/2000) όπως τροποποιήθηκαν με την 9Α/2005 (ΦΕΚ 1554/Β/2005).

* Για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι ανωτέρω εργασίες, συστήνεται η αποφυγή τους μετά τις 12.00μμ, στην περίπτωση που επικρατούν συνθήκες παρατεταμένης ξηροθερμίας, υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, χαμηλής σχετικής υγρασίας και πνέει αισθητός άνεμος.

Παρακαλούμε επίσης να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου:

Οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών:

* Δεν πραγματοποιούμε υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).

* Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

* Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

* Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

* Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

* Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

* Δεν χρησιμοποιούμε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

* Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

* Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.

* Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Σας ενημερώνουμε τέλος ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gr/el- Οδηγίες προστασίας- Δασικές Πυρκαγιές) καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (https://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=9982 – Θέματα Πολιτικής Προστασίας) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Δασικές πυρκαγιές.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά – “ΑΡΤΕΜΙΣ”: Δεν εκτελείται το σημερινό δρομολόγιο

Λόγω της κακοκαιρίας, το δρομολόγιο του πλοίου "ΑΡΤΕΜΙΣ" από Λαύριο προς Κυκλάδες δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα – Ανάλογα με τη βελτίωση του καιρού θα αναχωρήσει τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Fast Ferries – “ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ”: Αναχώρηση από Πειραιά στις 12:00

Η Fast Ferries ανακοίνωσε αλλαγές στο σημερινό δρομολόγιο του πλοίου λόγω της πρωινής απαγόρευσης απόπλου – Ενημερώνονται οι επιβάτες για τη νέα ώρα αναχώρησης και τις προσεγγίσεις.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Αριάδνη & Ματίνα: Οι θαλάσσιες χελώνες της Νάξου που γύρισαν… σπίτι (video)

Δύο ιστορίες διάσωσης και ελπίδας από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου με happy end στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου

Βίντσι, Απόλλωνας, ΒΙΟΚΑ: Η Νάξος ζητά προστασία, όχι εγκατάλειψη (video)

Το κίνημα "Σώστε τις Παραλίες της Νάξου" επανέρχεται με αποκαλυπτικά ευρήματα και αιτήματα για τον υποβαθμισμένο υγρότοπο στον Απόλλωνα (video)

Φιλώτι: Εγκαίνια παρουσία Γιάννη Βρούτση, ποδόσφαιρο και τιμή στη μνήμη του “Εμμανουήλ Μάκαρη”

Μια σπουδαία βραδιά για τον αθλητισμό και τη συλλογική μνήμη στο Δημοτικό Γήπεδο "Γιάγκος Γρατσίας" με παρόντα τον Γ. Βρούτση

Νάξος – ΑΠΑΣ Νάξου: Φραγκούλης και Τζουγκαράκης «δένουν» το παρόν και το μέλλον των Φαναριών

Ο ΑΠΑΣ συνεχίζει τον σχεδιασμό του ενόψει της νέας σεζόν με νεανικό ταλέντο και έμπειρο ηγέτη στη ρακέτα

Φεστιβάλ Νάξου: Αναβάλλεται η συναυλία του Ορφέα Περίδη στη Νάξο – Νέα ημερομηνία η Κυριακή 10 Αυγούστου

Η συναυλία της Παρασκευής 8/8 δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω απαγορευτικού απόπλου – Τα εισιτήρια ισχύουν κανονικά για τη νέα ημερομηνία

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η κόρη του Αντώνη Σαμαρά, Λένα, σε ηλικία 34 ετών

Η νεαρή πολιτικός μηχανικός υπέστη ανακοπή καρδιάς μετά από επιληπτικό επεισόδιο – Μάταιες οι προσπάθειες των γιατρών στον Ευαγγελισμό

Νάξος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παραλιακή, τί αλλάζει από Παρασκευή έως Κυριακή

Από 8 έως 10 Αυγούστου αυστηροί περιορισμοί στην παραλιακή της Χώρας για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης λόγω αυξημένης επιβατικής κίνησης στο λιμάνι.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.