Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες: Από τις 15 Απριλίου έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος σε Νάξο...

Κυκλάδες: Από τις 15 Απριλίου έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος σε Νάξο και Ανδρο

|

Η Αντιπυρική Περίοδος ξεκινάει επίσημα από την 1η Μαϊου αλλά λόγω έλλειψης βροχοπτώσεως σε Νάξο, Ανδρο, Κάρπαθο και Ρόδο τα μέτρα προστασίας έχουν ξεκινήσει από την 15η Απριλίου

“Μας ανησυχεί πάρα πολύ η κατάσταση λόγω νησιωτικότητας. Για παράδειγμα είχαμε πρόσφατα τη μεγάλη πυρκαγιά στην Άνδρο. Υπήρξε δυσκολία στο να μεταφερθούν δυνάμεις γιατί δεν υπήρχαν ακτοπλοϊκά δρομολόγια ώστε να πηγαίναμε εμείς. Το πιο πρόσφορο ήταν να φέρουμε δυνάμεις από την Αθήνα με ελικόπτερο. Πολύ γρηγορότερα έφτασαν αυτές οι δυνάμεις, παρά να πηγαίναμε από άλλα νησιά” αναφέρει ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, Αρχιπύραρχος, Παναγιώτης Κοτρίδης μιλώντας στην εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” και με αφορμή το γεγονός ότι για Νάξο και Ανδρο ξεκινάει νωρίτερα φέτος (απο τις 15 Απριλίου) η αντιπυρική περίοδος.

Και συνέχισε λέγοντας “τα νησιά δεν έχουν μεγάλη δύναμη από πυροσβέστες ώστε να αποδυναμώνουμε ένα νησί και να ενισχύουμε ένα άλλο. Το θέμα είναι να μην μένουν τα νησιά χωρίς κάλυψη” και πρόσθεσε ότι ” Στην πλευρά των Κυκλάδων σίγουρα με ανησυχεί η Άνδρος, καθώς κάθε χρονιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε πυρκαγιές και λόγω βλάστησης, καθώς και η Νάξος. Γι αυτό και η απαγόρευση στα συγκεκριμένα δύο νησιά των Κυκλάδων ισχύει από 15/4 (σ.σ. σήμερα) ενώ στα υπόλοιπα είναι από 1/5/2021”

Οπότε; Ας δούμε την σχετική ανακοίνωση για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2021…

“Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει ότι η νέα Αντιπυρική Περίοδος θα διαρκέσει από 01-05-2021 έως και 31-10-2021. Παρακαλούμε τους πολίτες, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των νησιών του Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) λαμβανομένων υπόψη των κλιματολογικών παραγόντων του Νοτίου Αιγαίου (ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες κ.α.)  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.

Ενημερώνουμε ότι βρίσκεται σε ισχύ η Πυροσβεστική διάταξη 1/2021 της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου (ΑΔΑ 60Λ346ΜΤΛΒ-04Ι). Σύμφωνα με την οποία:

* Ορίζεται ως πεδίο εφαρμογής της τα δάση και οι δασικές εκτάσεις (§ 1-5 του άρθρου 3 του Ν. 998/1979), οι χορτολιβαδικές και οι βραχώδεις-πετρώδεις εκτάσεις που βρίσκονται σε πεδινά εδάφη, ανώμαλα εδάφη και λόφους (§3 του άρθρου 3 του Ν. 998/1979) και στις αγροτικές εκτάσεις (άρθρο 2 του Ν.Δ. 3030/1954).

* Απαγορεύεται η χρήση πυρός (ανεξάρτητα από την κατηγορία κινδύνου του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρική περιόδου (1-5-2021 έως 31-10-2021). Ειδικότερα για τις νήσους Άνδρο, Νάξο, Ρόδο και Κάρπαθο η ανωτέρω χρονική περίοδος διαρκεί από 15-4-2021 έως 31-10-2021.

* Δεν χορηγείται καμία άδεια καύσης για τις παραπάνω περιόδους από τις αρμόδιες πυροσβεστικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανόμενης και της άδειας καύσης καλαμιάς-σιτοκαλαμιάς (ατομικής ή ομαδικής).

* Απαγορεύονται οι θερμές εργασίες στην ύπαιθρο εντός του πεδίου εφαρμογής της ανωτέρω καθώς και της 7/1996 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 155/Β/1996), από 1-6-2021 έως 30-9-2021 τις ημέρες που η κατηγορία κινδύνου του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς είναι 2,3,4 ή 5. Για τις χρονικές περιόδους και τις αντίστοιχες κατηγορίες κινδύνου πυρκαγιάς όπου επιτρέπονται οι θερμικές εργασίες πρέπει να τηρούνται όλα τα προληπτικά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την 7/1996 Πυροσβεστική Διάταξη.

* Για τους χώρους απορριμμάτων, τους χώρους λειτουργίας ανθρακοκαμίνων, ασβεστοκαμίνων και λοιπών εργαστηριακών συγκροτημάτων και για το κάπνισμα μελισσών ισχύουν τα προβλεπόμενα στα άρθρα 7, 8 και 9, αντίστοιχα της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 1459/Β/2000) όπως τροποποιήθηκαν με την 9Α/2005 (ΦΕΚ 1554/Β/2005).

* Για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι ανωτέρω εργασίες, συστήνεται η αποφυγή τους μετά τις 12.00μμ, στην περίπτωση που επικρατούν συνθήκες παρατεταμένης ξηροθερμίας, υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, χαμηλής σχετικής υγρασίας και πνέει αισθητός άνεμος.

Παρακαλούμε επίσης να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου:

Οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών:

* Δεν πραγματοποιούμε υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).

* Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

* Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

* Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

* Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

* Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

* Δεν χρησιμοποιούμε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

* Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

* Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.

* Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Σας ενημερώνουμε τέλος ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gr/el- Οδηγίες προστασίας- Δασικές Πυρκαγιές) καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (https://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=9982 – Θέματα Πολιτικής Προστασίας) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Δασικές πυρκαγιές.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική