Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Ανδρος: Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων

Κυκλάδες – Ανδρος: Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων

|

Ο “Φιλόδημος” δίνει την δυνατότητα στην Ανδρο για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνολικού προϋπολογισμού 372.000,00€

Πριν από μερικές ημέρες διαβάσαμε σε ανακοίνωση του Δήμου Ανδρου ότι εντάχθηκε στο Πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” του Υπουργείου Εσωτερικών, το έργο με τίτλο «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δ. Άνδρου», συνολικού προϋπολογισμού 372.000,00€. Με την ένταξη του έργου, δίνεται η δυνατότητα να κατασκευασθεί και να εξοπλισθεί πλήρως, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές που ορίζει η σχετική νομοθεσία, μια απολύτως αναγκαία υποδομή για την περιοχή μας, που αναμένεται δώσει ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ στο χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τόσο την κοινωνία μας όσο και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Το καταφύγιο πρόκειται να υλοποιηθεί σε ιδιόκτητη έκταση του Δήμου 6.810,30 τ.μ. στην περιοχή Φυτεία Αλαδινού Δήμου Άνδρου. Η δυναμικότητα του καταφυγίου θα είναι 20 θέσεων σύμφωνα με τους περιορισμούς της ισχύουσας νομοθεσίας”.

Και έρχεται το Φιλοζωικό Σωματείο Άνδρου – Animal Welfare Society of Andros,  να εκφράσει την ικανοποίησή του για την ένταξη στο Πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” του Υπουργείου Εσωτερικών, το έργο με τίτλο «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δ. Άνδρου»  Και με ανάρτησή του στα social media αναφέρει:

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε ότι εντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών, το έργο με τίτλο «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δ. Άνδρου», συνολικού προϋπολογισμού 372.000,00€, το οποίο θα κατασκευασθεί, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές που ορίζει η σχετική νομοθεσία.
 
Το Φιλοζωικό Σωματείο Άνδρου, σαν στόχο του έχει θέσει, αυτό το καταφύγιο να εξελιχθεί σ’ ένα εκπαιδευτικό κέντρο εκμάθησης του σεβασμού που οφείλουμε στα ζώα, αλλά και σημείο επικοινωνίας του φιλοζωικού κόσμου. Θα «είμαστε» εκεί ώστε να τηρηθούν οι πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της κατασκευής του καταφυγίου και επίσης θα ελέγχουμε τη λειτουργία του, όπως επί 5 χρόνια τώρα φροντίζουμε για τις καλύτερες συνθήκες ευζωίας των αδέσποτων ξεπερνώντας τις 250 υιοθεσίες.
 
Όλοι μας ίσως να έχουμε αναρωτηθεί πώς γίνεται και η ζωοφιλική κουλτούρα στη χώρα μας, κυρίως στο παρελθόν, να συγκρίνεται με τριτοκοσμικές καταστάσεις; Πώς γίνεται να μην υπάρχει καμιά συστηματική προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των ζώων και της αναβάθμισης της σχέσης τους με τον άνθρωπο. Για να το ειδικεύσουμε, σίγουρα έχουμε αναρωτηθεί, πώς φέρονται άραγε στην Άνδρο, στα αδέσποτα;
 
Με χαρά τελευταίως βλέπουμε να γίνονται βήματα έστω δειλά, από την πολιτεία, αλλά και από τους πολίτες, προς τη σωστή κατεύθυνση, ελπίζοντας να αλλάξουν κάποια πράγματα ριζικά Παράλληλα όμως ακούγονται αντιδράσεις, (ρεαλιστικές αλλά ίσως και λίγο κυνικές), όπως: είναι υπερβολικό να σπαταλάμε χρόνο, ενέργεια και χρήμα για τα «ζώα».
 
Αλλά επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε το ρητό του Γκάντι. «Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το πώς μεταχειρίζεται τα ζώα». Και καμιά χώρα δεν άνθισε χωρίς πολιτισμό και παιδεία. Εμείς θεωρούμε ακόμα ότι ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τη στάση της απέναντι στους αδύναμους.
 
Και δεν υπάρχουν πιο αδύναμα πλάσματα σε μια κοινωνία από τα αδέσποτα ζώα, γιατί τα ίδια δεν έχουν φωνή, ώστε να διεκδικήσουν το αυτονόητο, το δικαίωμά τους στη ζωή. Ας γίνουμε λοιπόν η φωνή τους και ας δείξουμε ότι η Άνδρος αγαπάει και φροντίζει τα αδέσποτα ζώα που ζουν στο νησί μας!!!!!!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Νάξο «μίλησε» ξανά ο Καμπανέλλης μέσα από το έργο του (photos+video)

Η παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Σέργη έγινε μια ζεστή γιορτή μνήμης, με λόγους, θεατρικά αποσπάσματα και προτάσεις για θεσμοθέτηση ετήσιας εκδήλωσης.

Σειρά σημαντικών συναντήσεων του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά με αφορμή την εορτή της Μεγαλόχαρης

Στρατηγικές συνεργασίες και διάλογος με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα – Από τον Νίκο Δένδια και τη Σοφία Ζαχαράκη έως τον Χάρη Δούκα και τον Κώστα Κουμή.

Οι φάροι άνοιξαν τις πύλες τους – Συναπάντημα με την ιστορία τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, 18 φάροι σε όλη τη χώρα δέχθηκαν επισκέπτες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας

Οι ψαράδες της Αμοργού σώζουν τη θάλασσα – Αφιέρωμα των Financial Times στην πρωτοβουλία

Παρά τη μείωση των αποθεμάτων και τις δυσκολίες επιβίωσης, οι μικροί αλιείς του νησιού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Το καλαμάρι που… πήρε εκδίκηση! (video)

Ένα απίθανο περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ρομπλόν στις Φιλιππίνες, όταν ψαράς που καμάρωνε για το τεράστιο καλαμάρι Χούμπολντ που έπιασε, βρέθηκε ξαφνικά μούσκεμα στο μελάνι του

Η Τήνος σώζει τον Φάρο της Λιβάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

Καλοκαίρι Πολιτισμού (συνέχειας) στη Νάξο 2025: Συναυλίες, θέατρο, βιβλίο και τέχνη σε κάθε γωνιά του Δήμου (πρόγραμμα)

Ένα πολύχρωμο πολιτιστικό μωσαϊκό απλώνεται σε όλο το νησί με τη σφραγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – από το Φιλώτι μέχρι τις Μικρές Κυκλάδες, η μουσική, το θέατρο και η παράδοση δίνουν ραντεβού σε μια μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στο Φιλώτι: Μια μαγική καλοκαιρινή συναυλία στη Νάξο!

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου υποδέχεται την αγαπημένη ερμηνεύτρια σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, συναίσθημα και καλοκαιρινή αύρα.

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.