Παρασκευή, 29 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Αμοργός: Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για το «Amorgorama»

Κυκλάδες – Αμοργός: Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για το «Amorgorama»

|

Υπεγράφη το μεσημέρι της Δευτέρας το Μνημόνιο Συνεργασίας για το «Amorgorama» – Τι δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός κος Κεδίκογλου 

“Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος που κάνουμε πράξη τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για προστασία των θαλασσών. Σήμερα, υπεγράφη κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την προσωρινή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας και τη συλλογή απορριμμάτων από τη θαλάσσια και ευρύτερη περιοχή της Αμοργού”.

Ποιος το λέει αυτό και γιατί; Μα ο Σίμος Κεδίκογλου, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βάζοντας την υπογραφή του χθες το μεσημέρι στο μνημόνιο συνεργασίας για την αναβάθμιση της αλιείας στην περιοχή της Αμοργού…  Το “Αmorgorama” πλέον έχει δύναμη 

Και όπως προσθέτει ”  Το μνημόνιο συνυπογράφουν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμος Αμοργού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού και οι φορείς BlueMarineFoundation και Cyclades Preservation Fund.

Η Αμοργός και οι αλιείς του νησιού, δείχνουν το δρόμο για το μέλλον. Από τη πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς, είχαμε συμφωνήσει ότι χρέος μας είναι να παραδώσουμε ζωντανές θάλασσες στα παιδιά μας, και ζωντανές θάλασσες σημαίνει υγιές οικοσύστημα. Ελλάδα δίχως υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα, δεν υπάρχει!

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτή τη σημαντική ημέρα, γιατί πρόκειται για ένα έξοχο δείγμα συνεργασίας όλων των φορέων. Πρέπει να στηρίξουμε το ‘Αμοργόραμα’ γιατί θέλω να γίνει μοντέλο για όλη την Ελλάδα. Είναι μια πρωτοβουλία με διττό χαρακτήρα, δεν αφορά μόνο στην αποχή από τις αλιευτικές δραστηριότητες τους μήνες αναπαραγωγής, αλλά αφορά και σε μια δράση καθαρισμού. Δεν είναι μόνο η υπεραλίευση το πρόβλημα, αλλά και η ρύπανση των θαλασσών, οπότε η δράση είναι διπλά αναζωογονητική για τις θάλασσές μας. Η συλλογική δράση αποδίδει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Νιώθω αισιόδοξος με αυτή τη συνεργασία.

Στην υπογραφή του Μνημονίου παρέστησαν, ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραϊσκος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού κ. Μιχάλης Κρόσμαν, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέφανος Καλογήρου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, ο καθηγητής Γεωπονίας στο ΕΠΑΛ Αμοργού κ. Σωτήριος Τσιρπανλής, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF) κα. Άννυ Μητροπούλου και η υπεύθυνη θαλασσίων προγραμμάτων του Blue Marine Foundation κα. Άντζελα Λάζου Dean.  

Τι περιλαμβάνει το μνημόνιο 

amorgosss.jpgΤο Μνημόνιο, που υπογράφηκε από τον Υφυπουργό και τους συμβαλλόμενους φορείς, είναι αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας τους για το σχεδιασμό και υλοποίηση των απαραίτητων επιστημονικών και θεσμικών διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία προστατευόμενης περιοχής αλιείας στο νησί της Αμοργού. Επιπλέον, η  επίτευξη του σκοπού της πρωτοβουλίας «Αμοργόραμα», περιλαμβάνει την υιοθέτηση και υποστήριξη περαιτέρω διαχειριστικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τόσο τη βιωσιμότητα των αλιέων όσο και την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στην ευρύτερη περιοχή μεσομακροπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο προαγωγής των προδιαγεγραμμένων στόχων του Μνημονίου αλλά και γενικότερα για την επίτευξη ανάπτυξης συνεργασίας του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να λαμβάνουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την επίτευξη του προγράμματος «Αμοργόραμα» των εξής στόχων:

# Την εκπόνηση προτεινόμενης επιστημονικής μελέτης για την Αμοργό με σκοπό την τεκμηρίωση της ανάγκης λήψης συγκεκριμένων μέτρων διαχείρισης της αλιείας στην Αμοργό, συμπεριλαμβανομένης κοινονικο-οικονομικής μελέτης βιωσιμότητας για τους αλιείς του νησιού

# Τη σύνταξη πρότασης αλιευτικής διαχείρισης παράκτιων περιοχών για την Αμοργό, ως παραδοτέο στην επιστημονική μελέτη, με τη συμπερίληψη συγκεκριμένων τεχνικών μέτρων, χρονικών και χωρικών περιορισμών για την άσκηση της ερασιτεχνικής και επαγγελματικής αλιείας.

# Την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μελέτης και την αξιοποίησή τους στη διαδικασία νομικής κατοχύρωσης των προτεινόμενων μέτρων και περιορισμών που θα αναδειχθούν από την επιστημονική μελέτη και τη συνεπαγόμενη θεσμοθέτηση προστατευόμενης περιοχής αλιείας στην Αμοργό.

Σημειώνεται, ότι η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα» περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Ενίσχυση της ασφάλειας με 18 νέα πυροσβεστικά οχήματα και πρόσληψη προσωπικού

Ενίσχυση της ασφάλειας στα αεροδρόμια με 18 νέα πυροσβεστικά οχήματα και πρόσληψη προσωπικού

Πάρος: Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

Εκτακτο – Μύκονος: Φωτιά σε εξέλιξη στη Φτελιά

Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στη Μύκονο

SKY Express – Εκπαιδευτικοί: Με sms θα λάβουν την έκπτωση 30% στα αεροπορικά εισιτήρια

Με sms θα λάβουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί την έκπτωση 30% στα αεροπορικά εισιτήρια

Νάξος: Παρουσίαση του βιβλίου «Αριάδνη», μουσικό αφιέρωμα σε Χατζιδάκι & Θεοδωράκη από το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος»

Μια βραδιά γεμάτη μύθο, μουσική και πολιτισμό στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Είσοδος ελεύθερη.

ΑΣΟ Νάξου: Επίσημη έγκριση IPSC για τον μεγάλο αγώνα του Οκτωβρίου 2025

Η Νάξος γίνεται κέντρο της σκοπευτικής δράσης με αγώνα IPSC διεθνών προδιαγραφών – Δωρεάν διαμονή και εκπτώσεις για τους αθλητές.

Νάξος: Συμμετοχή του ΓΝ-ΚΥ Νάξου στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΓΝ-ΚΥ Νάξου ενώνει τις δυνάμεις της με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δίνοντας «Όραμα Ελπίδας».

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.

Εκτακτο – Τήνος: Φωτιά σε εξέλιξη στην Λυχναφτιά

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή της Λυχνάφτιας Δήμου Τήνου

Σύρος – Νοσοκομείο: Επίσκεψη Αδωνι Γεωργιάδη, εγκαίνια και … αντίδραση εργαζομένων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου ετοιμάζει παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Άδωνι Γεωργιάδη

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)