Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Αιολικό Πάρκο: Νορβηγοί ετοιμαζουν πάρκο μεταξύ Σύρου - Τήνου και...

Κυκλάδες – Αιολικό Πάρκο: Νορβηγοί ετοιμαζουν πάρκο μεταξύ Σύρου – Τήνου και Μυκόνου

|

Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου εστιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον της Νορβηγίας για την Ελλάδα, καθώς τα χαμηλά σε ύψος κύματα, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στο Αιγαίο, αξιολογούνται ως ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία υπεράκτιου αιολικού πάρκου.

Ενα πλωτό αιολικό πάρκο με δυνατότητα να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα 40.000 νοικοκυριά, σχεδιάζει να αναγείρει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου, η νορβηγικών συμφερόντων εταιρεία Equinor (η πρώην κρατική Statoil). Οι Νορβηγοί θεωρούν ότι μια πλατφόρμα με ανεμογεννήτριες, λόγω των σχετικά χαμηλού ύψους κυμάτων και των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στη συγκεκριμένη «γωνιά» του Αιγαίου, θα αποτελεί ιδανική επένδυση για την περιοχή.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρόταση έχει ήδη συζητήσει ο Νορβηγός πρέσβης Γιορν Γκέλσταντ με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ στις 12 Απριλίου οι επικεφαλής όλων των τμημάτων του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Equinor θα βρίσκονται στην Αθήνα, για να παρουσιάσουν σε συνέδριο αναλυτικά το ενδιαφέρον τους, μέσα και από το παράδειγμα του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου στον κόσμο, το οποίο εγκατέστησαν πριν από μερικά χρόνια έξω από το Πίτερχεντ της Σκωτίας.

Ρεύμα για 40.000 νοικοκυριά 

«Η Equinor εγκατέστησε το πάρκο ανεμογεννητριών ανατολικά της Σκωτίας -ένα πραγματικά πολύ πετυχημένο εγχείρημα- και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη περιοχή στο Αιγαίο είναι πολύ ενδιαφέρουσα για μια αντίστοιχη εφαρμογή αυτού του είδους της τεχνολογίας. Πρόκειται για έναν τομέα, όπου διαπιστώνουμε μία κοινή βάση ενδιαφέροντος και χρήσιμων δυνατοτήτων», ανέφερε ο κ. Γκέλσταντ σε συζήτηση με δημοσιογράφους, στο περιθώριο επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γκέλσταντ, επιπλέον, εξήγησε ότι μέσα από τη λειτουργία ενός τέτοιου αιολικού πάρκου μπορεί να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια για 40.000 νοικοκυριά και παράλληλα να υποστηριχθεί το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την επίτευξη της συμβολής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 20%, όπως απορρέει από την Οδηγία 2009/28/ΕΚ.

Ενδιαφέρουσα χώρα για επενδύσεις η Ελλάδα, λένε οι Νορβηγοί

Σε ό,τι αφορά πιθανές επενδύσεις στον τομέα της ναυτιλίας, ο πρέσβης επισήμανε ότι κι εκεί σχετίζονται με την ενέργεια και συγκεκριμένα τη μετατροπή των ενεργειακών συστημάτων στα πλοία. Όπως διευκρίνισε, τα ηλεκτρικά επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, όπως αυτά που έχουν δρομολογηθεί σε πορθμειακές γραμμές στη Νορβηγία, δύνανται να αυξήσουν την παραγωγικότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, οι οποίες -βάσει της αυτονομίας που εξασφαλίζει η σημερινή τεχνολογία- μπορούν να τα δρομολογήσουν, για παράδειγμα, σε γραμμές από τον Πειραιά στην Τουρκία.

Σχετικά με το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον ο πρέσβης παρατήρησε ότι «οι Νορβηγοί επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως μια ενδιαφέρουσα χώρα, επειδή έχει υψηλά καταρτισμένο δυναμικό», ενώ ως αποτρεπτικούς για επενδύσεις παράγοντες ανέφερε το δικαστικό σύστημα, την πολυνομία, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και τις δυσκολίες στην επικοινωνία του επενδυτή με τη δημόσια διοίκηση. «Το δικαστικό σύστημα δεν είναι πολύ αποτελεσματικό, αν προκύψει κάποιο ζήτημα μπορεί να περάσουν οκτώ χρόνια, για να επιλυθεί δια της δικαστικής οδού και αυτό είναι ένα αντικίνητρο, γιατί οι επενδυτές αποφεύγουν να εγκλωβίζονται σε δισεπίλυτα προβλήματα», σημείωσε ο πρέσβης. Πρόσθεσε, δε, ότι τα προβλήματα γραφειοκρατίας ιεραρχούνται πιο υψηλά ακόμη και από το θέμα της φορολόγησης, για την οποία οι ενστάσεις αφορούν κυρίως τις συχνές αλλαγές και λιγότερο το ύψος της.

Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση νορβηγικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανέφερε πως υπάρχουν περί τις 15 ισχυρά παρούσες εταιρείες -χωρίς να έχει αυξηθεί ο αριθμός τα τελευταία χρόνια- σε τομείς όπως της ναυτιλίας, των αμυντικών συστημάτων, των ηλεκτρονικών συστημάτων για διόδια, ασφαλιστικών για ναυτιλιακές κ.α.

«Χρηματοδοτήσεις 120 εκατ. ευρώ σε επιχειρηματικότητα και Κοινωνία των Πολιτών»

Η Νορβηγία, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), μαζί με την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, συνεισφέρουν μέσω χρηματοδοτικού μηχανισμού στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών του ΕΟΧ και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τις δικαιούχες χώρες. Μέσα από αυτόν τον μηχανισμό, όπως εξήγησε ο κ. Γκέλσταντ, η Νορβηγία δέσμευσε για την Ελλάδα 120 εκατ. ευρώ από το 2018 έως το 2021 για προγράμματα και πρωτοβουλίες, που συζητά και υλοποιεί σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Επαφές έχουν γίνει με τις ηγεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Ακούμε τα αιτήματά τους και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Υποστηρίξαμε προγράμματα για το μεταναστευτικό, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αντιμετώπιση της φτώχειας, όμως πρέπει να κάνουμε και κάτι που να έχει προστιθέμενη αξία, ώστε να δημιουργήσουμε ελπίδα και δυνατότητες και για τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Γκέλσταντ.

«Νέο πρόγραμμα για την Καινοτομία με ανοιχτή πρόσκληση»

Στο πλαίσιο αυτό ο πρέσβης γνωστοποίησε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, το οποίο θα κατευθύνει κεφάλαια ύψους 22 εκατ. ευρώ απευθείας στον ιδιωτικό τομέα, για χρηματοδοτήσεις στην Πράσινη Ενέργεια, τη Γαλάζια Ανάπτυξη (blue growth) και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει τρεις μήνες.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι να απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα. Ο καθένας μπορεί να υποβάλει αίτηση και να συμμετέχει στο πρόγραμμα Innovation Business Greece. Η εναρκτήρια εκδήλωση γι’ αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου στον Πειραιά, στις 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Απριλίου στο Ηράκλειο και στις 11 Απριλίου στην Πάτρα. Ανοιχτή πρόσκληση σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να καταθέσει καλές καινοτόμες ιδέες για αξιολόγηση και αν πληροί τις προδιαγραφές να λάβει χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους. Είναι μία πρωτοβουλία που μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για νέους καταρτισμένους επαγγελματίες. Βλέπουμε το brain drain, που δεν είναι καλό για τη χώρα -φυσικά δεν είναι κακό να υπάρχει η κινητικότητα να πηγαίνουν οι νέοι σε άλλες χώρες να μορφώνονται, να εκπαιδεύονται και να επιστρέφουν, να αλληλεπιδρούν και να επιστρέφουν, όμως βλέπουμε ότι κόβουν γέφυρες και δεν επιστρέφουν. Αυτό είναι τραγική απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου. Κάτι πρέπει να κάνουμε, ώστε να δημιουργήσουμε ενδιαφέρον για να επιστρέψουν και να συνεισφέρουν στη χώρα τους», επισήμανε ο πρέσβης.

«Η βέλτιστη πρακτική για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων»

Σχετικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ο κ. Γκλέσταντ υπογράμμισε ότι η χώρα του εδώ και χρόνια επιχειρεί να αποδομήσει το στερεότυπο, που ταυτίζει την οικονομία της με τις δραστηριότητες γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. «Η Νορβηγία σήμερα ταυτίζεται με την τεχνολογία αιχμής, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τη ναυτιλία, τη νέα ψηφιακή οικονομία και την ψηφιοποιημένη δημόσια διοίκηση», τόνισε.

Ερωτηθείς πώς μια χώρα όπως η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τον φυσικό ορυκτό της πλούτο, προφυλάσσοντας ταυτόχρονα το οικοσύστημα, διατηρώντας την κοινωνική ειρήνη και επιστρέφοντας τα κέρδη στην κοινωνία απάντησε: «Υπάρχουν πάντα περιβαλλοντικοί κίνδυνοι σε αυτού τους είδους τις εκμεταλλεύσεις και πάντοτε υπάρχει και οργανωμένη εναντίωση, για τον φόβο της καταστροφής του οικοσυστήματος με τρόπο ανεπανόρθωτο. Αυτό που κάναμε στη Νορβηγία ήταν να συμμορφωθούμε με τις μελέτες σκοπιμότητας, τα σχέδια και στρατηγικές περιβαλλοντικής ασφάλειας. Δεν κάναμε ποτέ κάποια εξόρυξη σε περιοχή αν δεν ήμασταν βέβαιοι ότι είχαμε περιορίσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον κίνδυνο καταστροφής στο θαλάσσιο περιβάλλον. Αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% βέβαιος. Αυτό που δεν μπορείς να κάνεις είναι να αρχίσεις την γεώτρηση χωρίς να έχεις πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας και χωρίς να έχεις σχέδιο αντιμετώπισης, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά Όλα αυτά δεν πρέπει να γίνονται με βιασύνη, δεν μπορείς να γίνεις πετρελαιοπαραγωγό έθνος σε μία νύχτα, αλλά πρέπει να σχεδιάσεις προσεκτικά, βήμα- βήμα, με υπομονή και να αναπτύξεις συστήματα που θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο».

Σχετικά με την κοινωνική ανταπόδοση εξήγησε πως το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη του λαού στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς, που διαχειρίζονται τα έσοδα από τη δραστηριότητα.

«Ολοκληρωμένη βάση δεδομένων στα hot-spots»

Στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα η Νορβηγία δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη υλοποίηση προγραμμάτων για το προσφυγικό και την απλοποίηση και διασύνδεση των διαδικασιών υποδοχής και ένταξης των προσφύγων. «Για την ενίσχυση του προγράμματος διαχείρισης αιτήσεων ασύλου, εστιάζουμε στο πώς να αναπτύξουμε μία ολοκληρωμένη βάση δεδομένων στα hot-spots, που θα επικοινωνεί με το κεντρικό σύστημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να γνωρίζει το υπουργείο τι συμβαίνει, για να είναι σε θέση να αναπροσαρμόζει τους πόρους του και να αντιμετωπίζει την κατάσταση αποτελεσματικά», εξήγησε ο πρέσβης, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.

«Στα Διαβατά βρίσκονται άνθρωποι, τους οποίους δεν ξέρουμε πού να τους στείλουμε, παρά το ότι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες ή και έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου. Πρέπει να προχωρήσουν, κάτι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κενό συνδεσιμότητας ανάμεσα στις δομές υποδοχής, τις δομές διαχείρισης αιτήσεων ασύλου και της ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία».

Ο κ. Γκέλσταντ ανέφερε πως η Νορβηγία το 2015 υποδέχθηκε περίπου 35.000 πρόσφυγες -Σύριους, Ιρακινούς, Κούρδους. Για την Ελλάδα είπε πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η διαχείρισή του «δεν είναι μόνο εθνική ευθύνη, είναι κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στην υποδοχή, τις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής» και «ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα μπορέσει να συμφωνήσει σε μια ενιαία πλατφόρμα, που θα ενοποιήσει όλες τις διαδικασίες στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος, τέλος, στο κομμάτι της συνεργασίας Ελλάδας- Νορβηγίας στον τομέα του πολιτισμού ο κ. Γκέλσταντ σημείωσε πως ήταν δυσαρεστημένος που στα προγράμματα δεν υπήρχε κάτι που να αφορά τη μουσική. «Είναι σημαντικό, γιατί η μουσική είναι πολύ εύκολο να χτίσει γέφυρες και έχουμε τόσα πολλά ταλέντα», είπε, γνωστοποιώντας πως σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση θα προχωρήσει συνεργασία, ώστε Έλληνες νέοι ανερχόμενοι μουσικοί να πηγαίνουν κάθε Σεπτέμβριο στη Νορβηγία και να συμμετέχουν στο φεστιβάλ Ultima και αντίστοιχα μουσικοί από τη Νορβηγία να έρχονται στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καίγεται η Προύσα: Η Τουρκία μετρά πληγές από πύρινη λαίλαπα στη βορειοδυτική επαρχία

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κατακαίει δασικές εκτάσεις και απειλεί οικισμούς στην επαρχία Προύσα – Εκκενώσεις, αποκλεισμοί δρόμων και δραματικές εικόνες καταστροφής

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία