Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΚρήτη (Λασίθι): Ανεμόμυλοι με κοινωνικό αποτύπωμα

Κρήτη (Λασίθι): Ανεμόμυλοι με κοινωνικό αποτύπωμα

|

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ποιον και για ποιον; Με ποιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα και με ποιες επιπτώσεις στον τόπο και στους ανθρώπους;

Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει το Εργαστήριο Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) με την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγών μύλων, τεχνικά και κοινωνικά όμοιων με τις παραδοσιακές λασιθιώτικες ανεμαντλίες, ώστε να δημιουργηθεί μια σειρά μικρών αυτόνομων ή δικτυωμένων μεταξύ τους μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κοινωνική αξία της ηλεκτροπαραγωγής είναι ο στόχος της έρευνας και της εκπαίδευσης που παρέχεται στο Εργαστήριο του ΕΛΜΕΠΑ, όπου μας ξενάγησε ο ομότιμος καθηγητής Δημήτρης Χρηστάκης. Από την αρχή της συνάντησής μας στους χώρους του Εργαστηρίου ο κ. Χρηστάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μιλήσουμε με όρους αγοράς μόνο αλλά με όρους κοινωνικού οφέλους.

Τεχνικά στοιχεία

«Δεν θα συγκρίνουμε την ενέργεια που παράγει μια τεράστια ανεμογεννήτρια με αυτήν του ανεμουργού μας, του ηλεκτροπαραγωγού μύλου μας. Θα μιλήσουμε για το ποιος ωφελείται από το οικονομικό κέρδος των εισαγόμενων ηλεκτροπαραγωγών συστημάτων και ποιος από το ρεύμα που παράγει ένας ντόπιος ανεμόμυλος. Θα μιλήσουμε για τη σχέση του κατοίκου ενός ορεινού χωριού με τους συγχωριανούς του επαγγελματίες που θα κατασκευάζουν τους μύλους και μαζί του θα τους συντηρούν και θα τους αναπτύσσουν όπως έκαναν οι παππούδες τους».

Στον χώρο του ΕΛΜΕΠΑ έχει εγκατασταθεί ένα λειτουργικό πρωτότυπο, ενώ κάποια όμοια ήδη λειτουργούν στο Οροπέδιο Λασιθίου. Το ύψος του πύργου είναι 6 μέτρα, όσο και η διάμετρος της φτερωτής, ενώ η ισχύς της γεννήτριας κυμαίνεται από 2 έως 4 kW με ετήσια αναμενόμενη παραγωγή από 4.000 kWh έως 12.000 kWh, ανάλογα με το αιολικό δυναμικό και τις ρυθμίσεις του μύλου.

 

Παθητικός έλεγχος

Οι μύλοι μπορούν να συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο, έχουν τη δυνατότητα φόρτισης μπαταριών για την αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τοποθετούνται εύκολα μέσα σε δύο ώρες. Η λειτουργία τους και η προστασία τους από ακραία φαινόμενα στηρίζονται στον παθητικό έλεγχο, ενώ υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς αγκύρωσής τους στο χώμα χωρίς να απαιτείται θεμέλιο από μπετόν.

Οπως εξηγεί ο κ. Χρηστάκης, τα πλεονεκτήματά τους έναντι των άλλων ΑΠΕ είναι τόσο η άμεση προστιθέμενη αξία δημιουργίας και χρήσης τους στον τόπο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας έως και 80% όσο και η κοινωνική αξία στην εκπαίδευση και σε άλλους κοινωνικούς τομείς, όπως η συνεργασία των μελών της κοινότητας και η τουριστική αξιοποίησή τους, αφού λειτουργούν και ως τοπόσημα με παραδοσιακό χρώμα.

Το «πάγωμα»

«Εμείς δεν πουλάμε μύλους. Εμείς διδάσκουμε την κοινωνία πώς να φτιάξει αυτούς τους μύλους» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Χρηστάκης και προσθέτει: «Το επόμενο βήμα είναι να παίξει και η Πολιτεία, μαζί με το Πανεπιστήμιο βέβαια, τον κοινωνικό της ρόλο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εδώ και έξι μήνες έχει παγώσει η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και γιατί δεν φτάνουν στο Εργαστήριο τα χρήματα που προορίζονται προς το ΕΛΜΕΠΑ για την ανάπτυξη των ανεμουργών μας.

Το ερώτημα βέβαια απευθύνεται παντού και είναι η ακαδημαϊκή συνοχή του ΕΛΜΕΠΑ αυτή που θα αποδείξει στην κοινωνική πρακτική τη διάκριση των ρόλων των συνεργαζόμενων φορέων, που είναι ο Δήμος Οροπεδίου ως κύριος του έργου, το ΕΛΜΕΠΑ ως ο φορέας υλοποίησης και η Περιφέρεια Κρήτης ως ο χρηματοδότης του έργου.

Αν όλες τις αποφάσεις για την ανάπτυξη του έργου αυτού τις παίρνει ο χρηματοδοτικός μηχανισμός, ακόμα και για τον αριθμό των πανιών του μύλου, τότε μάλλον η συνεργασία εξελίσσεται σε χρηματοοικονομική πράξη και όχι σε ανάπτυξη τεχνολογίας με στόχο την κοινωνική συνοχή».

«Οι μύλοι είναι πραγματικά των κατοίκων»

Τι λένε δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές με σημαντική συμβολή στην τεχνολογία των ηλεκτροπαραγωγών μύλων

Η κοινωνική διάσταση της τεχνολογίας των ανεμουργών έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων φοιτητών. Στο Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας του ΕΛΜΕΠΑ, όπου δεκάδες ξένοι επιστήμονες και φοιτητές έχουν συμβάλει στην τεχνολογία των μύλων, συναντήσαμε δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Λέβεν στο Βέλγιο, την Τουρκάλα Derya Kütüker και τον Ινδό John Paul Jose. Και οι δυο τους προέρχονται από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών, ωστόσο σήμερα κάνουν τη μετεκπαίδευσή τους στο πλαίσιο του εργαστηρίου ΣΕΣ του ΕΛΜΕΠΑ, μελετώντας όμως την κοινωνική λειτουργία που μπορούν να έχουν οι ηλεκτροπαραγωγοί μύλοι.

«Συζητώντας με τους ντόπιους στο Οροπέδιο Λασιθίου διαπιστώσαμε ότι όλοι προτιμούσαν τους μύλους με τα οκτώ πανιά, ακριβώς όπως είχαν συνηθίσει την εικόνα τους από τις προηγούμενες γενιές. Και εγώ αισθητικά αυτούς προτιμώ. Ομως, αν τους εξηγήσεις πως με τα τρία πανιά είναι πιο αποδοτικοί, βλέπεις πως είναι έτοιμοι να συνδυάσουν την εικόνα που είχαν με μια διαφορετική προοπτική και να παραμένει ακόμα κάτι δικό τους, κάτι που είναι μέσα στη ζωή και την ιστορία τους», λέει η Derya.

«Οι μύλοι είναι αποδεκτοί στο Οροπέδιο. Εκείνο που χρειάζεται είναι να βάλουμε στο συλλογικό όραμα των ανθρώπων αυτών την ιδέα μιας αναβίωσης ολόκληρου του πάρκου, με μια νέα λειτουργία πλέον. Να το φανταστούν και να το κάνουν δικό τους, γιατί είναι δικό τους» λέει ο John και προσθέτει:

«Οταν μιλάμε για μεγάλες ανεμογεννήτριες σημαίνει ότι κάποιος απ’ έξω τις σχεδίασε, τις εγκατέστησε και έφυγε. Εισέβαλε στον τόπο, ενώ μετά έφτιαξε δρόμους για να έχει πρόσβαση και στην ουσία άλλαξε ριζικά το τοπίο. Στη μικρότερη κλίμακα, οι μύλοι είναι πραγματικά των ανθρώπων εκεί». Και η Derya προσθέτει: «Οταν συνειδητοποιούν ότι εκτός από κάτι όμορφο είναι και επικερδές, όταν βλέπουν ότι έχουν μεγαλύτερο όφελος, τότε ναι, το έχουν ήδη αποδεχτεί και το έχουν κάνει δικό τους».

Με πληροφορίες από τη σελίδα “Εφημερίδα των Συντακτών”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – ΓΕΛ Τραγαίας: Περιβαλλοντική αφύπνιση, όταν οι μαθητές συζητούν για το μέλλον της Νάξου

Μια σπουδαία δράση με επιστημονικούς ομιλητές και τη συμμετοχή των μαθητών για την οικολογική ευαισθητοποίηση και την αγάπη για το νησί

Πρόταση Ημέρας: Κοτόπουλο φιλέτο ψημένο σαν πίτσα!

Η ιδέα της σεφ είναι απλή και συναρπαστική: δίνει στο κοτόπουλο τον ρόλο της ζύμης πίτσας και πάνω του στρώνει τα άλλα υλικά!

Απρίλιος 2025: Έντονη τουριστική ανάσα για τη Νάξο, Ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης στο λιμάνι (πίνακας)

Άνοδος 17% στους επιβάτες, σημαντική αύξηση ΙΧ και δικύκλων – Επιστροφή στην τουριστική δυναμική για το Πάσχα στη Νάξο

Στοίχημα – Ελλάδα: Καλλιθέα και διπλό παραμονής στη Λειβαδιά

Πρόταση ημέρας: Λεβαδειακός - Καλλιθέα: Βήμα παραμονής στο 3.50!

Θετικό βήμα για τον τουρισμό με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα: Συνάντηση ΕΛΑΤ με το Υπουργείο Τουρισμού

Σε κλίμα συνεργασίας εξετάστηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του θεσμικού πλαισίου για στάθμευση και Camper Stops

Στο Καστελλόριζο για την ημέρα της Ευρώπης ο Γ. Λεονταρίτης

Ο φετινός εορτασμός αποτελεί μια ξεχωριστή περίσταση, καθώς γιορτάζονται τα 75 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»: Η Σαντορίνη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στην Πανελλήνια Συνάντηση ERIH, αναδεικνύοντας τη δύναμη της μνήμης και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη βιομηχανική ιστορία του νησιού

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα