Παλαίωση κρασιού σε βάθος 25 μέτρων στον βυθό του Ηρακλείου Κρήτης – Και η αντίδραση από το Λιμεναρχείο
Έναν διαφορετικό τρόπο παλαίωσης κρασιού έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ), σε συνεργασία με τον επιχειρηματία-δύτη Μανώλη Βουτσαλά. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη και στόχος είναι να αναδείξει ένα νέο προιόν που θα φέρει τον τίτλο «Ναυάγιο». … Κίνηση όμως που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Λιμεναρχείου…
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Μιλάμε πάντα γία πειραματική προσπάθεια, με στόχο να προκύψει ένα ιδιαίτερο κρασί. Η Ένωση Ηρακλείου έχει βυθίσει σε βάθος 25 μέτρων 5000 φιάλες με τις ποικιλίες μαντηλάρι και κοτσυφάλι. Οι φιάλες αυτές θα ανασυρθούν από τον βυθό τον ερχόμενο Αύγουστο και θα διατεθούν δωρεάν σε όσους αγαπούν το κρασί και επιθυμούν να γευτούν το γευστικό αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος.
Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ήδη σε άλλες περιοχές και αποδίδει σημαντικά, καθώς η σταθερή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος που τοποθετήθηκαν, δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για παλαίωση του κρασιού.
Ο επιχειρηματίας-δύτης Μανώλης Βουτσαλάς, που επιλέχθηκε να ηγηθεί της όλης διαδικασίας, είχε επιχειρήσει ο ίδιος να βυθίσει κάποιες φιάλες,αφού είχε έρθει πρώτα σε επαφή με Γάλλο συνάδελφό του που το εφαρμόζει καιρό. Πέρα από το γευστικό αποτέλεσμα, η φιάλη αποκτά και μαι ξεχωριστή ομορφιά στην όψη, έχοντας συγκεντρώσει γύρω της οργανισμούς του βυθού.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ πάντως, διευκρίνισε ότι οι εντυπώσεις όσων δοκιμάσουν τον ερχόμενο Αύγουστο το κρασί, θα σταθμίσουν και τις επόμενες κινήσεις τους, με άξονα την ολοένα και ποιοτικότερη παραγωγή κρασιών, που αναδεικνύουν περαιτέρω τον κρητικό αμπελώνα.
Και η αντίδραση
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από την πλευρά του Λιμενικού εκφράστηκε η άγνοια για το θέμα, καθώς χρειάζεται άδεια προκειμένου να βυθιστούν οι φιάλες στη θάλασσα. Αποτέλεσμα; Να έχει σχηματιστεί δικογραφία. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παρεμβάσεις, εάν έγινε η βύθιση ή εάν υπήρξε μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμα σχετική άδεια.
Από την πλευρά του ΕΑΣΗ τονίζεται ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα έγινε την ημέρα που πραγματοποιήθηκε δοκιμαστικό προκειμένου να δουν εάν ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να υλοποιηθεί και δεν έχει τοποθετηθεί τίποτα στο βυθό, ενώ επισημαίνεται πως αναμένουν από το Λιμεναρχείο την σχετική άδεια- η αίτηση για την οποία κατατέθηκε- προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Μιλώντας στο cretapost, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης τόνισε πως αίτηση για άδεια από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου κατατέθηκε στις 9 Φεβρουαρίου και πως περιμένουν την επίσημη απάντηση από πλευράς λιμεναρχείου για το εάν δηλαδή εγκριθεί αλλά και το σημείο που θα τους υποδειχθεί.