Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλον#KeepAegeanBlue - Ρόδος: Ενα τόνο σκουπίδια μάζεψαν στην παραλία Ψαροπούλα

#KeepAegeanBlue – Ρόδος: Ενα τόνο σκουπίδια μάζεψαν στην παραλία Ψαροπούλα

|

Μαθητές από Λύκεια και Γυμνάσια της Ρόδου ένωσαν τις δυνάμεις του για πιο καθαρές θάλασσες και ακτές – Απολογισμός; Περισσότερα από ένα τόνο σκουπίδια στην παραλία της Ψαροπούλας

Ένα  τόνο σκουπίδια κατάφεραν να βγάλουν από την ακτή και τον βυθό  της περιοχής Ψαροπούλα, στην πόλη της Ρόδου, οι 400 μαθητές και μαθήτριες  που πήραν μέρος  σήμερα, Τρίτη, στην  περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, “Keep Aegaen Blue”, η οποία έχει στόχο τη διατήρηση του απέραντου γαλάζιου που περιβάλλει τα νησιά της, μέσα από την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.

Η περιβαλλοντική αυτή  δράση, είναι η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού βυθών και παραλιών που έχει γίνει στην Ελλάδα, απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων και με αυτούς υλοποιείται, σε συνεργασία της Περιφέρειας με τον Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, “All For Blue”, που έχει ιδρύσει στην Ελλάδα η Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής.

Η δράση ξεκίνησε με το περιβαλλοντικό  σεμινάριο  που έγινε στην αίθουσα του πάρκου Ροδίνι με τη συμμετοχή μαθητών  από το 2ο ΓΕΛ Ρόδου, 3ο ΓΕΛ Ρόδου, 4ο ΓΕΛ Ρόδου, 4ο Γυμνάσιο Ρόδου ,Γυμνάσιο Ροδίων Παιδεία,  Ειδικό σχολείο Ρόδου  και παρακολούθησαν  συνολικά  400  μαθητές και μαθήτριες.

Μαζί τους ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος , ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Γιάννης Φλεβάρης, η Εντεταλμένη Εθελοντισμού, Χαρούλα Γιασιράνη και ο Εντεταλμένος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, Χρήστος Ευστρατίου.

Εισηγήτρια στο σεμινάριο ήταν η Κατερίνα Τοπούζογλου που ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τον σκοπό και την δράση του Οργανισμού “All for Blue” Οι μαθητές άκουσαν εντυπωσιασμένοι την δύτρια να σπάει τις προκαταλήψεις σχετικά με τους καρχαρίες και να αναδεικνύει την συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς είναι οι κατ’ εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους. Κάθε χρόνο θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Του σεμιναρίου ακολούθησε η βιωματική δράση του καθαρισμού της παραλίας και του βυθού στην περιοχή Ψαροπούλα  , στην οποία πήραν μέρος συνολικά  400 μαθητές. Μαζί με τους δύτες της All For Blue, για τον καθαρισμό του βυθού βούτηξε και ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Φλεβάρης , ενώ συμμετείχε και το τμήμα ιστιοπλοΐας από τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου

Ένα τόνο σκουπίδια κατάφεραν να βγάλουν μέσα σε λίγες ώρες  από την ακτή και τον βυθό  Ξαπλώστρες, στρώματα, σωλήνες, ομπρέλες, χαρταετοί , σχοινιά, λάστιχα, πλαστικά, σίδερα, , ήταν μεταξύ των αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν. 

Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να υλοποιήσει την περιβαλλοντική δράση για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος των νησιών της περιοχής ευθύνης της και η  συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue” της Κατερίνας Τοπούζογλου, αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία της, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και ευαισθητοποιημένων πολιτών που αυθόρμητα συμμετείχαν, παρακολουθώντας τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα σεμινάρια και εν συνεχεία στους καθαρισμούς των παραλιών, από όπου μέσα σε λίγες ημέρες συγκεντρώθηκαν και απομακρύνθηκαν εκατοντάδες κιλά σκουπιδιών.

Η περιβαλλοντική δράση “Keep Aegaen Blue”,  θα συνεχιστεί αύριο στην παραλία της Κρεμαστής .

Το πρόγραμμα  έχει ως εξής

Τετάρτη 27 Μαρτίου

9:30 -10:45  στο Πνευματικό Κέντρο Κρεμαστής

θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για  την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος

Θα συμμετέχουν :  το Λύκειο Κρεμαστής, Γυμνάσιο Κρεμαστής , και το Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής

11:00-12:15  το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί παράκτιος και υποβρύχιος καθαρισμός στην παραλία της Κρεμαστής

Το πρόγραμμα των δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας συνεχίζεται με επόμενους σταθμούς την Σύμη, Τήλο , Κάρπαθο ενώ θα ακολουθήσουν νησιά των Κυκλάδων,  Σαντορίνη, Μήλος, Νάξος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος και  Μύκονος.

 Το Γραφείο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ζωντανεύει η ξερολιθιά στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Με ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και πεζοπορία, ο Δήμος Κάσου αναδεικνύει μια παραδοσιακή τέχνη που ενώνει παρελθόν και παρόν

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου λόγω έργων

Στο πλαίσιο του έργου “Βελτίωση Αγροτικής Οδού από δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας”, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης

Eurovision 2025: Προγνωστικά για την συμμετοχή της Ελλάδας στον δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2025: Τι λένε τα προγνωστικά για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό - Ποια η σειρά συμμετοχής (πίνακας)

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Συνάντηση Φόρτωμα – Χριστόπουλου για ένα “έξυπνο” νησιωτικό μέλλον

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Πανναξιακός ΑΟK: Κέρδισε με ψυχή και τα παίζει όλα για όλα στη Νίκαια την Κυριακή

Ο Πανναξιακός με ψυχή και συγκέντρωση έστειλε τη σειρά των τελικών σε 5ο ματς, επικρατώντας του Ιωνικού στη Νάξο με 82-74 – Όλα θα κριθούν στη Νίκαια για την άνοδο στην National League 2

Νάξος: Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου «σέρβιρε» γαλλική παράδοση με… κρέπες!

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Φιλωτίου Νάξου τίμησαν το γαλλικό έθιμο της Chandeleur φτιάχνοντας γλυκές και αλμυρές κρέπες – ένα μάθημα πολιτισμού και νοστιμιάς!

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.