Με τον καθαρισμό της παραλίας Κόβα (περισσότερο από μισό τόνο σκουπίδια έβγαλαν οι εθελοντές), στην πόλη της Ρόδου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της περιβαλλοντικής δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Μισό τόνο σκουπίδια κατάφεραν να βγάλουν από την ακτή και τον βυθό της περιοχής Κόβα, στην πόλη της Ρόδου, οι 260 μαθητές που πήραν μέρος στην περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, “Keep Aegaen Blue”, η οποία έχει στόχο τη διατήρηση του απέραντου γαλάζιου που περιβάλλει τα νησιά της, μέσα από την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.
Για το λόγο αυτό, η δράση, που είναι η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού βυθών και παραλιών που έχει γίνει στην Ελλάδα, απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων και με αυτούς υλοποιείται, σε συνεργασία της Περιφέρειας με τον Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, “All For Blue”, που έχει ιδρύσει στην Ελλάδα η Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής.
Με τον χθεσινό καθαρισμό της παραλίας Κόβα που έγινε από τους μαθητές του Βενετόκλειου και του Καζούλειου Λυκείου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δράσης “Keep Aegaen Blue” στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στα νησιά της Ρόδου, της Πάτμου, της Λέρου, της Καλύμνου και της Κω.
Η δράση ξεκίνησε με το περιβαλλοντικό σεμινάριο που έγινε στο Βενετόκλειο Λύκειο και παρακολούθησαν 130 μαθητές της β΄ Λυκείου. Μαζί τους ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Γιάννης Φλεβάρης, η Εντεταλμένη Εθελοντισμού, Χαρούλα Γιασιράνη και ο Εντεταλμένος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, Χρήστος Ευστρατίου.
Εισηγήτρια στο σεμινάριο ήταν και πάλι η Κατερίνα Τοπούζογλου που ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τον σκοπό και την δράση του Οργανισμού “All for Blue” Οι μαθητές άκουσαν εντυπωσιασμένοι την δύτρια να σπάει τις προκαταλήψεις σχετικά με τους καρχαρίες και να αναδεικνύει την συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς είναι οι κατ’ εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους. Κάθε χρόνο θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόσφατα, όπως είπε, δημοσιεύτηκε έρευνα, η οποία λέει πως μέχρι το 2038 θα έχουμε στη θάλασσα περισσότερα σκουπίδια, απ’ ό,τι ψάρια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις για τους καρχαρίες, όπως τόνισε, αν θέλουμε να σώσουμε τις θάλασσες μας. Παράλληλα, τους ενημέρωσε και για την εκστρατεία της ‘All For Blue” που έχει σαν στόχο να καταργηθεί το πλαστικό καλαμάκι μιας χρήσεως και να αντικατασταθεί με μεταλλικό.
Του σεμιναρίου ακολούθησε η βιωματική δράση του καθαρισμού της παραλίας και του βυθού στην περιοχή Κόβα, στην οποία πήραν μέρος και 130 μαθητές της Γ΄ Λυκείου, από το Καζούλειο. Και αυτή τη φορά, μαζί με τους δύτες της All For Blue, για τον καθαρισμό του βυθού βούτηξε και ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Φλεβάρης.
Από την παραλία Κόβα αφαιρέθηκαν μέσα σε λίγες ώρες 500 κιλά σκουπίδια! Σχοινιά, λάστιχα, πλαστικά, σίδερα, ρόδες, αποτσίγαρα, καλαμάκια, πιρούνια ήταν μεταξύ των αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν.
Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να υλοποιήσει την περιβαλλοντική δράση για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος των νησιών της περιοχής ευθύνης της και η συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue” της Κατερίνας Τοπούζογλου, αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία της, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και ευαισθητοποιημένων πολιτών που αυθόρμητα συμμετείχαν, παρακολουθώντας τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα σεμινάρια και εν συνεχεία στους καθαρισμούς των παραλιών, από όπου μέσα σε λίγες ημέρες συγκεντρώθηκαν και απομακρύνθηκαν εκατοντάδες κιλά σκουπιδιών.
Η καθόλα επιτυχημένη δράση θα επαναληφθεί σε νησιά των Κυκλάδων που θα ανακοινωθούν προσεχώς.