Περισσότερα από 180 κιλά σκουπιδιών έβγαλαν από την παραλία Κασόνια της Καλύμνου περίπου 300 μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δύτες μέσα από τη δράση Aegean Keep Bllue – Γιώργος Χατζημάρκος: «Η δράση μας «Keep Aegean Blue”, συνεχίζει το υπέροχο ταξίδι στα νησιά μας, δίνοντας ανάσες στο περιβάλλον»
Με ιδιαίτερη θέρμη για άλλη μια φορά η Κάλυμνος συμμετείχε ενεργά στην δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου “Keep Aegean Blue”, η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού βυθών και παραλιών στην Ελλάδα, που στόχο έχει να διατηρήσει καθαρές τις ακτές και τον βυθό της θάλασσας στα νησιά της, εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά σε νέες συνήθειες και πρακτικές. Η μακρά καταδυτική παράδοση της Καλύμνου, έδωσε στην δράση τον χαρακτήρα κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, αφού εκτός από τους μαθητές, έλαβαν μέρος ενεργά το Καταδυτικό Κέντρο Καλύμνου , η σχολή κατάδυσης του Παύλου Ταβουλάρη και ο Κολυμβητικός Σύλλογος «Πρωτέας» με τον προπονητή του Μιχάλη Γλυνάτση.
Με την παρουσία και συμβολή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου , του Επάρχου Καλύμνου Γιάννη Θεμέλαρου και με τον συντονισμό της επιχείρησης από την Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής και ιδρύτρια του Οργανισμού για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος “All for Blue” , 300 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δύτες συμμετείχαν στην επιχείρηση καθαρισμού, από όπου «αλίευσαν» 180 κιλά σκουπιδιών (λάστιχα, σίδερα, σκοινιά , διάφορα πλαστικά, ένα κινητό τηλέφωνο) και άλλα αντικείμενα, από τον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό της παραλίας Κασόνια.
Η δράση συνοδεύτηκε και από περιβαλλοντικό σεμινάριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 1ου Νικηφορείου Γυμνασίου Καλύμνου. Παρακολούθησαν και συμμετείχαν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου από το 1ο και 2ο ΓΕΛ Καλύμνου, καθώς και άλλοι ευαισθητοποιημένοι στα περιβαλλοντικά θέματα, με αντικείμενο την σημασία της προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. H Κατερίνα Τοπούζογλου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την δράση του Οργανισμού “All for Blue” που στόχο έχει να άρει τις προκαταλήψεις σχετικά με τους καρχαρίες και να αναδείξει την συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς είναι οι κατ’ εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους.
Από την Κάλυμνο, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Στην Κάλυμνο, σήμερα, η δράση μας «Keep Aegean Blue» συνεχίζει το υπέροχο ταξίδι στα νησιά μας, δίνοντας ανάσες στο περιβάλλον μας.
Συνεχίζουμε με την «All for Blue”, σε όλα τα νησιά μας και σε όλα τα σχολεία μας, γιατί αξίζει, γιατί είναι υποχρέωση μας, γιατί μας ενδιαφέρει. Προχωράμε μπροστά».
Πως είδαν την δράση στη Κάλυμνο, οι άνθρωποι της All for Blue? Ο Σπύρος Πριόβολος γράφοντας στη σελίδα της ομάδας αναφέρει: “
“Ένα παλιό γνωμικό λέει:
«Μόνον όταν καεί και το τελευταίο δέντρο,
μόνον όταν μολυνθεί ναι το τελευταίο ποτάμι,
μόνον όταν πιαστεί και το τελευταίο ψάρι,
μόνο τότε θα αντιληφθείς ότι το χρυσάφι δεν τρώγεται»
Αυτό το γνωμικό βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο νησί των κατ’εξοχήν ψαράδων και σφουγγαράδων, την Κάλυμνο. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο οι μεγάλοι να αντιληφθούν πόσο κινδυνεύει η θάλασσα όταν πρωταρχικός τους στόχος είναι το μεροκάματο στη θάλασσα. Ευτυχώς η νέα γενιά, τα παιδιά τους, παίρνοντας ερεθίσματα και ενημέρωση αρχίζουν και ευαισθητοποιούνται με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν αυτά να «διδάξουν» και να «καθοδηγήσουν» τους γονείς τους.
Εντύπωση μου έκαναν στο σεμινάριο οι εύστοχες ερωτήσεις νέων παιδιών αλλά και οι παρατηρήσεις και οι έντονες κριτικές τους για περιβαλλοντολογικά θέματα. Αγόρια και κορίτσια προβληματίστηκαν όταν πείστηκαν στο σεμινάριο για τις επιπτώσεις της άναρχης εκμετάλλευσης των αλιευμάτων αλλά και την μόλυνση της θάλασσας ιδιαίτερα από τα πλαστικά. Οι νεαροί ψαροντουφεκάδες προβληματίστηκαν όταν είδαν τις αναρτήσεις των ινδαλμάτων τους σαν τον Γιάννη Σιδέρη, πρωταθλητή υποβρύχιας αλιείας, που άφηναν το ψάρεμα για να μαζέψουν σκουπίδια από το βυθό. Θεώρησαν πολύ ενδιαφέροντα τα θέματα του σεμιναρίου ακόμα και οι καθηγητές και ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες προκειμένου να το κάνουν θέμα στην εφημερίδα που εκδίδει το σχολείο.
Είναι γνωστή η ευαισθησία του γυναικείου φύλου σχετικά με την προστασία του του περιβάλλοντος και αποδείχτηκε περίτρανα στην βιωματική δράση στην παραλία, παρόλες τις άσχημες συνθήκες και το ψιλόβροχο. Τα αγόρια ως συνήθως και μάλιστα σε ένα νησί σαν την Κάλυμνο, αντιδρούν σε τέτοιες δράσεις και θεωρούν μαγκιά να απέχουν. Μόνο ο Γιάννης μαθητής της δευτέρας Γυμνασίου έδειξε το δρόμο μέσα από μια σύντομη συζήτηση που είχα μαζί του κατάλαβα ότι είχε δουλέψει πολύ στην διαπαιδαγώγησή του η οικογένειά του. Κατάλαβα μέσα από τον φακό μου και από το βλέμμα των παιδιών ότι φυτεύτηκε ένας σπόρος που με κατάλληλες συνθήκες μπορεί να γίνει ελπίδα σωτηρίας του πλανήτη.”
Η Κάλυμνος, είναι το τρίτο νησί μετά την Πάρο και την Λέρο, όπου έλαβε χώρα η δράση “Keep Aegaen Blue”. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με επόμενους σταθμούς την Κω , Ρόδο, Σύμη, Τήλο και Κάρπαθο ενώ θα ακολουθήσουν νησιά των Κυκλάδων, Σαντορίνη, Μήλος, Νάξος, Σύρος , Άνδρος, Τήνος και Μύκονος.