Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονKeep Aegean Blue - Κάλυμνος: Προβληματισμός και κριτική για περιβαλλοντικά θέματα

Keep Aegean Blue – Κάλυμνος: Προβληματισμός και κριτική για περιβαλλοντικά θέματα

|

Περισσότερα από 180 κιλά σκουπιδιών  έβγαλαν από την παραλία Κασόνια της Καλύμνου περίπου 300 μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δύτες μέσα από τη δράση Aegean Keep Bllue – Γιώργος Χατζημάρκος: «Η δράση μας «Keep Aegean Blue”, συνεχίζει το υπέροχο ταξίδι στα νησιά μας, δίνοντας ανάσες στο περιβάλλον»

 

Με ιδιαίτερη θέρμη για άλλη μια φορά  η Κάλυμνος συμμετείχε ενεργά  στην δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου “Keep Aegean Blue”, η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού βυθών και παραλιών στην Ελλάδα,  που στόχο έχει να διατηρήσει καθαρές τις ακτές και τον βυθό της θάλασσας στα νησιά της, εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά σε νέες συνήθειες και πρακτικές. Η μακρά καταδυτική παράδοση της Καλύμνου, έδωσε στην δράση τον χαρακτήρα κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, αφού εκτός από τους μαθητές, έλαβαν μέρος ενεργά το  Καταδυτικό Κέντρο Καλύμνου , η σχολή κατάδυσης του Παύλου Ταβουλάρη και ο Κολυμβητικός Σύλλογος «Πρωτέας» με τον προπονητή του Μιχάλη Γλυνάτση.

Με την παρουσία και συμβολή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου , του Επάρχου Καλύμνου Γιάννη Θεμέλαρου   και με τον συντονισμό της επιχείρησης από την Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής και ιδρύτρια του Οργανισμού για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος “All for Blue” , 300 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δύτες συμμετείχαν στην επιχείρηση καθαρισμού, από  όπου  «αλίευσαν» 180  κιλά σκουπιδιών (λάστιχα, σίδερα, σκοινιά ,  διάφορα πλαστικά, ένα κινητό τηλέφωνο) και άλλα αντικείμενα,  από  τον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό της παραλίας Κασόνια.

Η  δράση συνοδεύτηκε και από περιβαλλοντικό σεμινάριο το οποίο πραγματοποιήθηκε  στο αμφιθέατρο του 1ου Νικηφορείου Γυμνασίου Καλύμνου. Παρακολούθησαν και συμμετείχαν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου από το 1ο και  2ο  ΓΕΛ Καλύμνου, καθώς και άλλοι ευαισθητοποιημένοι στα περιβαλλοντικά θέματα, με αντικείμενο την σημασία της προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. H Κατερίνα Τοπούζογλου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την δράση του Οργανισμού “All for Blue” που στόχο έχει να άρει τις προκαταλήψεις σχετικά με τους καρχαρίες και να αναδείξει την συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς είναι οι κατ’ εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους.

Από την Κάλυμνο, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Στην Κάλυμνο, σήμερα, η δράση μας «Keep Aegean Blue» συνεχίζει το υπέροχο ταξίδι στα νησιά μας, δίνοντας ανάσες στο περιβάλλον μας.
Συνεχίζουμε με την «All 
for Blue”, σε όλα τα νησιά μας και σε όλα τα σχολεία μας, γιατί αξίζει, γιατί είναι υποχρέωση μας, γιατί μας ενδιαφέρει. Προχωράμε μπροστά».

 

Πως είδαν την δράση στη Κάλυμνο, οι άνθρωποι της All for Blue? Ο Σπύρος Πριόβολος γράφοντας στη σελίδα της ομάδας αναφέρει: “

“Ένα παλιό γνωμικό λέει:
«Μόνον όταν καεί και το τελευταίο δέντρο,
μόνον όταν μολυνθεί ναι το τελευταίο ποτάμι,
μόνον όταν πιαστεί και το τελευταίο ψάρι,
μόνο τότε θα αντιληφθείς ότι το χρυσάφι δεν τρώγεται»

Αυτό το γνωμικό βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο νησί των κατ’εξοχήν ψαράδων και σφουγγαράδων, την Κάλυμνο. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο οι μεγάλοι να αντιληφθούν πόσο κινδυνεύει η θάλασσα όταν πρωταρχικός τους στόχος είναι το μεροκάματο στη θάλασσα. Ευτυχώς η νέα γενιά, τα παιδιά τους, παίρνοντας ερεθίσματα και ενημέρωση αρχίζουν και ευαισθητοποιούνται με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν αυτά να «διδάξουν» και να «καθοδηγήσουν» τους γονείς τους.

Εντύπωση μου έκαναν στο σεμινάριο οι εύστοχες ερωτήσεις νέων παιδιών αλλά και οι παρατηρήσεις και οι έντονες κριτικές τους για περιβαλλοντολογικά θέματα. Αγόρια και κορίτσια προβληματίστηκαν όταν πείστηκαν στο σεμινάριο για τις επιπτώσεις της άναρχης εκμετάλλευσης των αλιευμάτων αλλά και την μόλυνση της θάλασσας ιδιαίτερα από τα πλαστικά. Οι νεαροί ψαροντουφεκάδες προβληματίστηκαν όταν είδαν τις αναρτήσεις των ινδαλμάτων τους σαν τον Γιάννη Σιδέρη, πρωταθλητή υποβρύχιας αλιείας, που άφηναν το ψάρεμα για να μαζέψουν σκουπίδια από το βυθό. Θεώρησαν πολύ ενδιαφέροντα τα θέματα του σεμιναρίου ακόμα και οι καθηγητές και ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες προκειμένου να το κάνουν θέμα στην εφημερίδα που εκδίδει το σχολείο.

Είναι γνωστή η ευαισθησία του γυναικείου φύλου σχετικά με την προστασία του του περιβάλλοντος και αποδείχτηκε περίτρανα στην βιωματική δράση στην παραλία, παρόλες τις άσχημες συνθήκες και το ψιλόβροχο. Τα αγόρια ως συνήθως και μάλιστα σε ένα νησί σαν την Κάλυμνο, αντιδρούν σε τέτοιες δράσεις και θεωρούν μαγκιά να απέχουν. Μόνο ο Γιάννης μαθητής της δευτέρας Γυμνασίου έδειξε το δρόμο μέσα από μια σύντομη συζήτηση που είχα μαζί του κατάλαβα ότι είχε δουλέψει πολύ στην διαπαιδαγώγησή του η οικογένειά του. Κατάλαβα μέσα από τον φακό μου και από το βλέμμα των παιδιών ότι φυτεύτηκε ένας σπόρος που με κατάλληλες συνθήκες μπορεί να γίνει ελπίδα σωτηρίας του πλανήτη.”

Η Κάλυμνος, είναι το τρίτο  νησί μετά την Πάρο και την Λέρο, όπου έλαβε χώρα η δράση “Keep Aegaen Blue”. Το πρόγραμμα  συνεχίζεται με επόμενους σταθμούς την Κω , Ρόδο,  Σύμη, Τήλο και Κάρπαθο ενώ θα ακολουθήσουν νησιά των Κυκλάδων,  Σαντορίνη, Μήλος, Νάξος, Σύρος , Άνδρος, Τήνος και  Μύκονος.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Summer Camp: Δράση, θάλασσα και παιχνίδι για παιδιά 4–14 ετών, πότε ξεκινάει η 2η περίοδος

Η 2η περίοδος του επιτυχημένου καλοκαιρινού προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει δυναμικά με κολύμβηση, SUP, παιχνίδια στην παραλία, ποδόσφαιρο και δημιουργικές δραστηριότητες

Τα “Αθλητικά Μονοπάτια” ταξιδεύουν στην Αμοργό για 10η χρονιά γεμάτη έμπνευση και κίνηση

Ένα πρότυπο πρόγραμμα άθλησης και μάθησης προσφέρει στα παιδιά της Αμοργού μοναδικές εμπειρίες έως τις 12 Ιουλίου – Με τη στήριξη του Δήμου και τη δωρεά του ΙΣΝ

Νάξος – Τρίποδες: Αναπαράσταση Παραδοσιακού Γάμου, όταν η παράδοση ξαναζωντανεύει (photos)

Με χρώματα, ήχους και συγκίνηση, η Βίβλος τίμησε τα παλιά έθιμα του γάμου, ενώνοντας γενιές και πολιτισμούς στην καρδιά της Νάξου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Μ. Βρετανία: «Κοντά σε ιστορική συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα – Ηχηρές φωνές από τη Βρετανία και διεθνή στήριξη στο Parthenon Project

Ιστορική η 4η Ιουλίου για τη Σύρο, συστάθηκε η ΠΑΕ ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ, μπαίνει στη “Super League 2”

Η πρώτη επαγγελματική ομάδα από τις Κυκλάδες είναι γεγονός – Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης αναλαμβάνει πρόεδρος της νέας ΠΑΕ – Νέα εποχή για το ποδόσφαιρο των νησιών

Γ. Λιγνός: «L’ État, c’est moi», Το κράτος, ο πρωθυπουργός και η ατσαλάκωτη εξουσία

Ο Γιάννης Λιγνός αναλύει πώς η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζει απόλυτες μοναρχίες, με αφορμή σκάνδαλα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γυάρος: Παραμένει η απαγόρευση αλιείας εντός 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές

Έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη ζώνη προστασίας της βιοποικιλότητας, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση κάθε μορφής αλιείας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γυάρο.

Νάξος: Γιορτή Χαράς στον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, συγχαρητήρια από τον Φώτη Μαυρομμάτη

Παιδικά χαμόγελα, τραγούδια και ενθουσιασμός πλημμύρισαν τη γιορτή του σταθμού – Δημόσια στήριξη από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σίφνος: Ποιοτικός Τουρισμός με σταθερή ανοδική πορεία – Τι δηλώνει η Δήμαρχος Μαρία Ναδάλη (video)

Με φόντο τις θετικές ενδείξεις για τη φετινή σεζόν, η Δήμαρχος Σίφνου μιλά για υποδομές, καθαριότητα, ύδρευση και στοχευμένη τουριστική προβολή που φέρνει καρπούς. (video)

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

«Τέμπη του Αιγαίου»: Συναγερμός στην ακτοπλοΐα μετά την πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει στο προσκήνιο την κρίσιμη κατάσταση στην ακτοπλοΐα. Καταγγελίες για εξαντλημένα πληρώματα και πίεση χρόνου. Παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)