Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚέα - Βελισσαροπούλου: "Η πρόσβαση στη παραλία Βροσκόπου θα είναι πάντα ελεύθερη"

Κέα – Βελισσαροπούλου: “Η πρόσβαση στη παραλία Βροσκόπου θα είναι πάντα ελεύθερη”

|

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με έργα που εκτελούνται στην παραλία του Βροσκόπου για την ανέγερση τουριστικής μονάδας, η Δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, απάντησε τόσο για το θέμα της πρόσβασης στη παραλία όσο και για τα άλλα προβλήματα του νησιού 

Αρχές Ιουλίου και στην Κέα έχουμε … γιορτή. Ο λόγος; Πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης παρουσία μάλιστα και του Περιφεριεάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και όλων των αρχών του τόπου, του τουριστικού καταλύματος “One & Only Kea Island”, επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, από την  Dolphin Capital Investors. Παρούσα και η  Kerzner International Holdings Limited, που υλοποιεί την πρώτη της επένδυση στην Ευρώπη. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, 75 δωματίων και παραθεριστικών βιλών, εκ των οποίων ένας μικρός αριθμός θα διατεθεί προς πώληση, φέροντας την επωνυμία One&Only Private Homes. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί παραθαλάσσια έκταση της τάξεως των 600 στρεμμάτων στη δυτική πλευρά του νησιού, στη θέση Βρόσκοπος, για την ανάπτυξη πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και συνοδευτικών τουριστικών κατοικιών. Στόχος είναι το νέο συγκρότημα να είναι και αυτό λειτουργικό εντός του 2021. 

Πριν από μερικές ημέρες όμως είχαμε δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” που κάνει λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται σε παρθένα παραλία της Τζιας και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα newbreak.gr η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Ρένα Βελισσαροπούλου έσπευσε να απαντήσει, τονίζοντας ότι η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία είναι και θα παραμείνει αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κατοίκων, ενώ θα διερευνηθούν και όλες οι τυχόν περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις στην περιοχή. Ωστόσο, αρμόδια υπηρεσία για να ερευνήσει τις σχετικές καταγγελίες είναι η Λιμενική Αρχή Κέας, που έχει ήδη στείλει την υπόθεση στην Εισαγγελία μετά τη διενέργεια σχετικής αυτοψίας. 

Η δήμαρχος Κέας αναφέρεται, επίσης, και σε άλλα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, όπως η πρακτική αδυναμία λειτουργίας του ΧΥΤΑ, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή με τη σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση. Σε αντίθεση, πάντως, με την ανταπόκριση της κυρίας Βελισσαροπούλου, που είχε την ευαισθησία να δώσει κάποιες απαντήσεις, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η πλήρης «αφωνία» της εμπλεκόμενης εταιρίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου και η οποία προχώρησε στο… μπάζωμα της παραλίας, αλλά και του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος είχε σπεύσει να «τιμήσει» με την παρουσία του τη συμβολική «θεμελίωση» του σχεδιαζόμενου υπερπολυτελούς θερέτρου…

Η απάντηση της δημάρχου Κέας προς τη εφημερίδα μας έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε διευθυντά,
Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα και καταγγελίες σχετικά με έργα που εκτελούνται στην παραλία του Βροσκόπου για την ανέγερση τουριστικής μονάδας, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:
Ως νεοεκλεγείσα Δήμαρχος, από την αρχή του Σεπτέμβρη, υπήρξαν πολλά θέματα που αφορούν το νησί και τα οποία με απασχόλησαν. Ενα από αυτά, σημαντικό μεν αλλά όχι μοναδικό, είναι η καταγγελία που αφορά τον Βρόσκοπο. Ενημερώθηκα για αυτό το περασμένο Σάββατο και άμεσα επικοινώνησα με τη Λιμενική Αρχή Κέας, η οποία είναι η μοναδική αρμόδια Αρχή για να ενεργήσει σε περιπτώσεις καταγγελίας για τον αιγιαλό και τις παραλίες. Στο Λιμεναρχείο η καταγγελία είχε ήδη φτάσει από την Παρασκευή και, όπως έμαθα, αμέσως διατάχθηκε αυτοψία, τα αποτελέσματα της οποίας μαζί με τη καταγγελία διαβιβάστηκαν στην Προϊσταμένη Αρχή του Λιμενικού Σώματος, την Εισαγγελία, την Κτηματική Υπηρεσία, καθώς και το Αρμόδιο Υπουργείο.

Για εμένα προσωπικά όσο και για τον Δήμο Κέας διαχρονικά είναι απαραβίαστο το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, καθώς και η διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα του παραρεμάτιου μονοπατιού που καταλήγει στην παραλία. Στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μας πάντα αναφέρονταν αυτές οι προϋποθέσεις ακόμα και αν ήταν εκ του περισσού εφόσον ο νόμος, που είναι πάνω από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, το επιτάσσει. Σε όλες τις περιπτώσεις με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζονται περιπτώσεις περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης σε περιοχές του τόπου μας. Η ισορροπία μεταξύ των επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αρχή του Δήμου μας.

Οπως προανέφερα, το ζήτημα του Βροσκόπου είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι το μόνο σημαντικό θέμα που αντιμετώπισα την πρώτη εβδομάδα στη διοίκηση του Δήμου. Ενα άλλο πολύ σημαντικό θέμα αφορά τον ΧΥΤΑ Κέας και συγκεκριμένα τον δρόμο πρόσβασης σε αυτόν. Ο ΧΥΤΑ υποτίθεται ότι ολοκληρώθηκε και έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του, χωρίς όμως να έχει φτιαχτεί ο δρόμος πρόσβασης. Η πρόσβαση γίνεται από έναν δρόμο κακοτράχαλο, με στροφές, χωρίς διαπλατύνσεις και με ένα σωρό προβλήματα. Από τα τρία απορριμματοφόρα που έχουμε στο νησί μόνον ένα μπορεί να ανέβει τον συγκεκριμένο δρόμο και δεδομένης της κακής κατάστασης που προανέφερα πραγματικά είναι θέμα χρόνου να εμφανίσει ζημιές. Εκκρεμεί ακόμα στο δικαστήριο η απόφαση που θα ορίσει την τιμή των απαλλοτριώσεων που “θα” γίνουν για “να” έχουμε δρόμο για τον ΧΥΤΑ. Και, δυστυχώς, παραλάβαμε έναν δρόμο που δεν είχαν γίνει προσπάθειες για να βελτιώσουμε τη βατότητά του, έστω και έτσι που είναι με λίγο τσιμέντο ή τουλάχιστον να κλείσουν κάποιες λακκούβες.

Για να μην αναφερθώ στην έλλειψη γιατρών στο νησί. Παιδίατρος έχει να έρθει εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια. Με έναν γιατρό επιμελητή, έναν γενικής ιατρικής και μια αγροτική γιατρό είμαστε 2.500 κάτοικοι τον χειμώνα και πολύ περισσότεροι το καλοκαίρι. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να συνυπολογίσουμε τις διακομιδές που γίνονται προς την Αθήνα περιπτώσεων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νησί και πρέπει να συνοδευτούν από έναν γιατρό. Πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει ένας γιατρός ανά βάρδια. Απευθύνουμε έκκληση σε όσους γιατρούς ενδιαφέρονται, ο Δήμος μας δίνει και επιπρόσθετα κίνητρα που αφορούν τη στέγασή τους.

Τα προβλήματα πολλά, η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί πολύ μεγαλύτερη. Κάθε πρόβλημα ξεχωριστό, όπως ξεχωριστή θα πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή του».

ΠΗΓΗ: εφημερίδα δημοκρατία


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.