Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με έργα που εκτελούνται στην παραλία του Βροσκόπου για την ανέγερση τουριστικής μονάδας, η Δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, απάντησε τόσο για το θέμα της πρόσβασης στη παραλία όσο και για τα άλλα προβλήματα του νησιού
Αρχές Ιουλίου και στην Κέα έχουμε … γιορτή. Ο λόγος; Πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης παρουσία μάλιστα και του Περιφεριεάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και όλων των αρχών του τόπου, του τουριστικού καταλύματος “One & Only Kea Island”, επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, από την Dolphin Capital Investors. Παρούσα και η Kerzner International Holdings Limited, που υλοποιεί την πρώτη της επένδυση στην Ευρώπη. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, 75 δωματίων και παραθεριστικών βιλών, εκ των οποίων ένας μικρός αριθμός θα διατεθεί προς πώληση, φέροντας την επωνυμία One&Only Private Homes. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί παραθαλάσσια έκταση της τάξεως των 600 στρεμμάτων στη δυτική πλευρά του νησιού, στη θέση Βρόσκοπος, για την ανάπτυξη πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και συνοδευτικών τουριστικών κατοικιών. Στόχος είναι το νέο συγκρότημα να είναι και αυτό λειτουργικό εντός του 2021.
Πριν από μερικές ημέρες όμως είχαμε δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” που κάνει λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται σε παρθένα παραλία της Τζιας και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα newbreak.gr η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Ρένα Βελισσαροπούλου έσπευσε να απαντήσει, τονίζοντας ότι η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία είναι και θα παραμείνει αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κατοίκων, ενώ θα διερευνηθούν και όλες οι τυχόν περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις στην περιοχή. Ωστόσο, αρμόδια υπηρεσία για να ερευνήσει τις σχετικές καταγγελίες είναι η Λιμενική Αρχή Κέας, που έχει ήδη στείλει την υπόθεση στην Εισαγγελία μετά τη διενέργεια σχετικής αυτοψίας.
Η δήμαρχος Κέας αναφέρεται, επίσης, και σε άλλα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, όπως η πρακτική αδυναμία λειτουργίας του ΧΥΤΑ, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή με τη σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση. Σε αντίθεση, πάντως, με την ανταπόκριση της κυρίας Βελισσαροπούλου, που είχε την ευαισθησία να δώσει κάποιες απαντήσεις, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η πλήρης «αφωνία» της εμπλεκόμενης εταιρίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου και η οποία προχώρησε στο… μπάζωμα της παραλίας, αλλά και του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος είχε σπεύσει να «τιμήσει» με την παρουσία του τη συμβολική «θεμελίωση» του σχεδιαζόμενου υπερπολυτελούς θερέτρου…
Η απάντηση της δημάρχου Κέας προς τη εφημερίδα μας έχει ως εξής:
«Αγαπητέ κύριε διευθυντά,
Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα και καταγγελίες σχετικά με έργα που εκτελούνται στην παραλία του Βροσκόπου για την ανέγερση τουριστικής μονάδας, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:
Ως νεοεκλεγείσα Δήμαρχος, από την αρχή του Σεπτέμβρη, υπήρξαν πολλά θέματα που αφορούν το νησί και τα οποία με απασχόλησαν. Ενα από αυτά, σημαντικό μεν αλλά όχι μοναδικό, είναι η καταγγελία που αφορά τον Βρόσκοπο. Ενημερώθηκα για αυτό το περασμένο Σάββατο και άμεσα επικοινώνησα με τη Λιμενική Αρχή Κέας, η οποία είναι η μοναδική αρμόδια Αρχή για να ενεργήσει σε περιπτώσεις καταγγελίας για τον αιγιαλό και τις παραλίες. Στο Λιμεναρχείο η καταγγελία είχε ήδη φτάσει από την Παρασκευή και, όπως έμαθα, αμέσως διατάχθηκε αυτοψία, τα αποτελέσματα της οποίας μαζί με τη καταγγελία διαβιβάστηκαν στην Προϊσταμένη Αρχή του Λιμενικού Σώματος, την Εισαγγελία, την Κτηματική Υπηρεσία, καθώς και το Αρμόδιο Υπουργείο.
Για εμένα προσωπικά όσο και για τον Δήμο Κέας διαχρονικά είναι απαραβίαστο το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, καθώς και η διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα του παραρεμάτιου μονοπατιού που καταλήγει στην παραλία. Στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μας πάντα αναφέρονταν αυτές οι προϋποθέσεις ακόμα και αν ήταν εκ του περισσού εφόσον ο νόμος, που είναι πάνω από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, το επιτάσσει. Σε όλες τις περιπτώσεις με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζονται περιπτώσεις περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης σε περιοχές του τόπου μας. Η ισορροπία μεταξύ των επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αρχή του Δήμου μας.
Οπως προανέφερα, το ζήτημα του Βροσκόπου είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι το μόνο σημαντικό θέμα που αντιμετώπισα την πρώτη εβδομάδα στη διοίκηση του Δήμου. Ενα άλλο πολύ σημαντικό θέμα αφορά τον ΧΥΤΑ Κέας και συγκεκριμένα τον δρόμο πρόσβασης σε αυτόν. Ο ΧΥΤΑ υποτίθεται ότι ολοκληρώθηκε και έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του, χωρίς όμως να έχει φτιαχτεί ο δρόμος πρόσβασης. Η πρόσβαση γίνεται από έναν δρόμο κακοτράχαλο, με στροφές, χωρίς διαπλατύνσεις και με ένα σωρό προβλήματα. Από τα τρία απορριμματοφόρα που έχουμε στο νησί μόνον ένα μπορεί να ανέβει τον συγκεκριμένο δρόμο και δεδομένης της κακής κατάστασης που προανέφερα πραγματικά είναι θέμα χρόνου να εμφανίσει ζημιές. Εκκρεμεί ακόμα στο δικαστήριο η απόφαση που θα ορίσει την τιμή των απαλλοτριώσεων που “θα” γίνουν για “να” έχουμε δρόμο για τον ΧΥΤΑ. Και, δυστυχώς, παραλάβαμε έναν δρόμο που δεν είχαν γίνει προσπάθειες για να βελτιώσουμε τη βατότητά του, έστω και έτσι που είναι με λίγο τσιμέντο ή τουλάχιστον να κλείσουν κάποιες λακκούβες.
Για να μην αναφερθώ στην έλλειψη γιατρών στο νησί. Παιδίατρος έχει να έρθει εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια. Με έναν γιατρό επιμελητή, έναν γενικής ιατρικής και μια αγροτική γιατρό είμαστε 2.500 κάτοικοι τον χειμώνα και πολύ περισσότεροι το καλοκαίρι. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να συνυπολογίσουμε τις διακομιδές που γίνονται προς την Αθήνα περιπτώσεων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νησί και πρέπει να συνοδευτούν από έναν γιατρό. Πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει ένας γιατρός ανά βάρδια. Απευθύνουμε έκκληση σε όσους γιατρούς ενδιαφέρονται, ο Δήμος μας δίνει και επιπρόσθετα κίνητρα που αφορούν τη στέγασή τους.
Τα προβλήματα πολλά, η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί πολύ μεγαλύτερη. Κάθε πρόβλημα ξεχωριστό, όπως ξεχωριστή θα πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή του».
ΠΗΓΗ: εφημερίδα δημοκρατία