Η Νάξος αλλάζει… Γίνεται πιο όμορφη … καθαρή και έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες του Πάσχα… Οι δρόμοι εντός κι εκτός της πόλης απαλλάσσονται γρήγορα από τα απορρίμματα (μικρά και μεγάλα) και τις επόμενες ημέρες θα κινηθούν προς την ενδοχώρα με δεδομένο ότι οι πρώτες ενέργειες είχαν την απαλλαγή της πόλης από τα βαρίδια
Μπορούμε στην εποχή της τεχνολογίας να μιλάμε για θαύματα; Όταν αναφερόμαστε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ναι… Γίνονται και θαύματα αλλά πάντα θα υπάρχει η απορία… ξεκινάμε από τα θαύματα και ίσως να λυθεί και η απορία χωρίς να φτάσουμε εκεί…
Αναφερόμαστε στο καυτό ζήτημα των απορριμμάτων που μπορεί για κάποιους να είναι και ενοχλητικό… Η και κουραστικό. Από το 2011 η Νάξος παλεύει με τον εαυτό της όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων. Κατάφερε να φτιάξει μετά κόπων και βασάνων ΧΥΤΑ (εγκαινιάστηκε πρόσφατα) άφησε όμως στην άκρη την ανακύκλωση με την δικαιολογία ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα ταυτόχρονα. Μάλιστα, η ανακύκλωση ως έννοια μπήκε τελείως στο χρονοντούλαπο από τη στιγμή που βλέποντας τους μπλε και κίτρινους κάδους να μετατρέπονται σε κοινούς κάδους οι οποίοι ποτέ δεν άδειαζαν, αρχίσαμε όλοι να έχουμε την αίσθηση ότι η έννοια «Ανακύκλωση» είναι κάτι εξωτικό. Ίσως να έχει σχέση και με τους …εξωγήινους. Ακόμη και μαθητές που είχαν μπολιαστεί μέσα από μαθήματα που γίνονταν σε Δημοτικά σχολεία την.. άφησαν στην άκρη.
Όταν άρχισε να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ από τον περασμένο Νοέμβριο το πρόβλημα με την ανακύκλωση έγινε μεγαλύτερο. Γιατί έως τότε υπήρχε ο ΧΑΔΑ που απλά κατάπινε τα πάντα… Ο ΧΥΤΑ όμως; Η .. πόρτα στην παλιά λογική και τρόπο ζωής έφερε εικόνες που μας έστειλαν δεκαετίες πίσω. Και ο Δήμος προσπαθούσε να βρει άκρη. Το .. πάλεψε από εδώ, το…. Πάλεψε από εκεί (σ.σ. ουσιαστικά δηλαδή δεν έκανε τίποτα, μόνο δύο ανακοινώσεις εξέδωσε) και μπροστά στο κίνδυνο να πάρει διαστάσεις και δη έξω από κάθε έλεγχο, έγινε το … θαύμα.
Και αυτό ακούει στο όνομα «Γιάννης Τσολάκης». Ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ (ακόμη έως να παραδώσει τα ηνία στον επόμενο εκτός κι εάν έχουμε αλλαγή πλεύσης) δεν έχει συμπληρώσει ακόμη εβδομάδα στα νέα του καθήκοντα, αυτά του υπεύθυνου ανακύκλωσης και αίφνης βρέθηκαν λύσεις για τα πάντα: τα ογκώδη μπάζα (ότι έχουν να κάνουν με σίδερα και ηλεκτρικά) τα μαζεύει εδώ και τρεις ημέρες ιδιώτης. Το ίδιο ισχύει και για μεγάλα κλαδιά τα οποία μάλιστα μεταφέρονται στον χώρο που βρίσκεται δίπλα στο ΚΤΕΟ στη περιοχή του Ξηρόκαμπου, στο ακίνητο που είχε αγοράσει ο Δήμος το 2010 και θα καούν υπό την επίβλεψη της Πυροσβεστικής.
Όσο για τα ανακυκλώσιμα; Κι αυτά άρχισαν να μαζεύονται και μάλιστα να διαχωρίζονται σιγά σιγά και οι κάδοι να μαζεύονται σε συγκεκριμένο σημείο (εντός του ΧΥΤΑ αρχικά) και περιμένουν την δημιουργία ΚΔΑΥ ώστε να μπορέσουν να περάσουν στη διαδικασία της δεματοποίησης και να πάνε στην Αθήνα..
Η Νάξος αρχίζει να αποκτά λογική και ομορφιά. Η πόλη εντός από τη Πέμπτη το απόγευμα και τη Παρασκευή το πρωί είναι μία άλλη πόλη. Λογικό ήταν η κίνηση για τον καθαρισμό να γίνει από την …βιτρίνα. Και αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορέσει να περάσει και προς την ενδοχώρα.. Κυρίως προς τα παράλια γιατί ακόμη το πρόβλημα είναι αισθητό όπως βλέπεται. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι υπομονή. Και σε λίγο όλα θα μπουν σε τάξη. Και μπορεί να δικαιωθεί και ο Δήμαρχος που έλεγε όλες αυτές τις εβδομάδες ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα γίνει πρότυπο αειφορίας.
Όσο για την απορία; Νομίζω ότι την απαντήσαμε… Όχι; Ο Γιάννης Τσολάκης ήρθε ως καταλύτης στην υπόθεση ανακύκλωση. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η όλη διαδικασία έτρεχε από πριν.. Κυρίως όσον αφορά τη συνεργσία με την ΕΕΑΑ, την Εταιρεία Ανακύκλωσης που από τα Χριστούγεννα είχε έρθει σε επικοινωνία με τον Δήμο και είχε προχωρήσει κάποιες ενέργειες, όπως η αναμενόμενη έλευση των 1000 κάδων και του αυτοκινήτου μεταφοράς. Υπάρχει ομάδα που έχει δουλέψει αρκετό καιρό και δικαιούται τα εύσημα. Αλλά είπαμε, η έλευση Τσολάκη, λόγω και του δυναμισμού του λειτούργησε ως το …σπίρτο που χρειάζονταν. Αλλά αλήθεια γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο και …πέντε για να ξεκινήσουμε; Και ποιος ο ρόλος του αρμόδιου αντιδημάρχου καθαριότητας;
Το ζητούμενο πλέον είναι η επόμενη ημέρα. Να μην μείνουμε στην πρώτη εντύπωση αλλά να συνεχιστεί η όλη υπόθεση ανακύκλωση… Και κυρίως να μην μεμψιμοιρούμε όπως δήλωσε και μία ψυχή σε ραδιοφωνική εκπομπή… Οπότε; τέρμα η γκρίνια