Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚάρυστος: Οι κάτοικοι λένε "ΟΧΙ" στις ανεμογεννήτριες

Κάρυστος: Οι κάτοικοι λένε “ΟΧΙ” στις ανεμογεννήτριες

|

Οι κάτοικοι της Καρύστου (Εύβοια) τα ξημερώματα της Πέμπτης εμπόδισαν δημιουργώντας ανθρώπινη αλυσίδα τον αποβιβασμό από πλοίο τμημάτων ανεμογεννητριών για εγκατάσταση στη περιοχή τους – Ανάλογη κίνηση έχουν προγραμματίσει και για την επόμενη Δευτέρα – Τι αναφέρουν μέσω του ΣΠΠΕΝΚ για τη μάχη που δίνουν σε καθημερινή σχεδόν βάση   

Συγκέντρωση στο λιμάνι της Καρύστου στη νότια Εύβοια πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (03/05) κάτοικοι της περιοχής, αποτρέποντας τον κατάπλου φορτηγού πλοίου που μετέφερε τμήματα ανεμογεννητριών, με τους διοργανωτές να καλούν σε νέα συγκέντρωση για τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας 7 Μαΐου, για να αποτρέψουν ενδεχόμενη νέα απόπειρα κατάπλου του πλοίου.  Δεκάδες κάτοικοι, από την Κάρυστο, το Μαρμάρι και τη γύρω περιοχή, από νωρίς τα ξημερώματα της Πέμπτης συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, δηλώνοντας αποφασισμένοι να αποτρέψουν να δέσει και να ξεφορτώσει το φορτηγό πλοίο που μετέφερε ανεμογεννήτριες, οι οποίες προορίζονται να τοποθετηθούν στο βουνό Οχη της νότιας Εύβοιας. Τελικά, κάτω από την παρουσία ισχυρών δυνάμεων του λιμενικού και της αστυνομίας και χωρίς να λείψουν οι μικροεντάσεις, οι κάτοικοι κατάφεραν να εμποδίσουν το πλοίο να πιάσει λιμάνι, παρέμεινε για αρκετές ώρες στα ανοιχτά του λιμανιού και στη συνέχεια αποχώρησε με κατεύθυνση το Λαύριο. Το Συντονιστικό Επιτροπής Αγώνα Φορέων και Πολιτών που αντιδρά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη νότια Καρυστία απευθύνει έκκληση συμπαράστασης στους κατοίκους ολόκληρης της Εύβοιας και παράλληλα καλεί σε νέα συγκέντρωση για τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Διαβάστε τι αναφέρει … 

“Την Πέμπτη 3 Μαϊου του 2018 συγκεντρωμένοι Καρυστινοι πολίτες και εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων Καρύστου  ( Αγροτοκτηνοτρόφοι, Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, Εμπορικός Σύλλογος, Μελισσοκομικός Σύλλογος κ.α.) όπως και του Συλλόγου για την Προστασία Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστιας ( ΣΠΠΕΝΚ) σταμάτησαν πλοίο που είχε σκοπό να εκφορτώσει ανεμογεννήτριες  στο λιμάνι της Καρύστου .

Οι συγκεντρωμένοι πολίτες μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Φορέων Καρύστου, περίμεναν από τις 4.30 πρωινή ώρα στην περιοχή της πλατφόρμας  του λιμανιού το πλοίο με το όνομα “Ειρήνη Κ”. Οι παρόντες λιμενικοί αστυνομικοί δεν κατάφεραν να εμποδίσουν το συγκεντρωμένο πλήθος ( πλέον των 200 ατόμων) που σχηματίζοντας αδιαπέραστο μέτωπο εμπόδισε το πλοίο να προσαράξει και αναγκάστηκε να περιμένει αρόδο αρκετές ώρες μέχρι να αποφασίσει οτι θα ήταν σκόπιμο να επιστρέψει στο Λαύριο μέχρι νεωτέρας.

Οι συγκεντρωμένοι πολίτες αποφάσισαν να περιφρουρούν το λιμάνι σε σταθερή βάση και σε συγκεκριμένες βάρδιες προς αποφυγή εκπλήξεων μέχρι και την Δευτέρα οπότε και θα επιστρέψει το πλοίο με τις ανεμογεννήτριες ελπίζοντας  οτι θα μπορέσει να απαλλαγεί από το  φορτίο του. Αυτό όμως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει γιατί όλο και περισσότεροι Καρυστινοι πολίτες εκφράζουν πλέον έμπρακτα τη δυσαρέσκεια τους από την συσσώρευση τεράστιου αριθμού αιολικών σταθμών στην περιοχη τους κατά παράβαση όλων των στοιχειωδών κανόνων χωροθέτησης με γνώμονα της προστασία της φύσης, του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της παραδοσιακής οικονομίας της Νότιας Καρυστίας.

Οι νέοι δρόμοι που ήδη κατασκευάζονται μέσα στην αμιγή φύση της προστατευόμενης περιοχής Natura του Δήμου Καρύστου, τα πολλά νέα χιλιόμετρα καλωδίων υψηλής τάσης που θα διασχίσουν με  θεόρατους πυλώνες το βουνό Όχη από άκρη σε άκρη, οι υποσταθμοι, τα βοηθητικά κτίρια και τέλος οι 250 ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων που θα στηθούν πάνω σε κάθε λόφο και κορυφογραμμή, θα μετατρέψουν το  εξαιρετικής καλλονής τοπίο του βουνού σε βιομηχανική ζώνη αιολικής ενέργειας με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στον τουρισμό, την κτηνοτροφία ,την μελισσοκομία και την υγεία του πληθυσμού.

Σημερα στις 4 Μαϊου ημέρα Παρασκευή  συμφωνα με πληροφορίες υπήρξε προγραμματισμένο δρομολόγιο δεύτερου πλοίου για εκφόρτωση ανεμογεννητριών το οποιο δεν έγινε λόγω της περιφρούρησης του λιμανιού από τους Καρυστινούς πολίτες.  Ο ΣΠΠΕΝΚ πιστός στους καταστατικούς του σκοπούς συμμετέχει ενεργά για την σωτηρία του φυσικού κεφαλαίου της Νότιας Καρυστίας, για την αξιοπρέπεια, την αυτοδιάθεση, την ελευθερία.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Μαύρος καπνός στην “Καπέλα Σιξτίνα”, άκαρπη η πρώτη συνεδρίαση για εκλογή Πάπα

Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Πάπα - Οι Καρδινάλιοι θα συνεχίσουν με απόλυτη μυστικότητα την Πέμπτη τη διαδικασία

Τήνος: Την ανακύκλωση ρούχων προωθεί ο Δήμος με τους μωβ κάδους Recycom

O Δήμος προχώρησε στην δημιουργία ενημερωτικού βίντεο με χιουμοριστικό χαρακτήρα, με στόχο την πιο άμεση και φιλική προσέγγιση των πολιτών.

Μεγάλες ανισότητες στους κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Eurostat «ακτινογραφεί» τους μισθούς και καταγράφει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών

Έγινε η πρώτη ρομποτική υποδόρια μαστεκτομή στην Ελλάδα

Έγινε από διεπιστημονική ομάδα ειδικών υπό τον συντονισμό της Κλινικής Γυναικολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2025-2026

Η πλατφόρμα αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2025-2026 άνοιξε. Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ

Stoiximan AegeanBall Festival: Moneke, Διαμαντίδης και Παπαλούκας φέρνουν λάμψη στη Σύρο

Το φετινό φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2025 στο κέντρο της Ερμούπολης, αποτελώντας ένα τριήμερο αθλητικής δράσης

31 Χρόνια Ομάδα Αιγαίου – Ένα ταξίδι προσφοράς και ανθρωπιάς (video)

Κάθε χρόνο, αυτή η ξεχωριστή παρέα εθελοντών, με την ανεκτίμητη στήριξη των υποστηρικτών της, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο ανθρωπιά, συγκίνηση και ουσιαστική προσφορά

Νάξος: Εκρηκτικός Πανναξιακός ΑΟΚ ισοπέδωσε τον Ιωνικό και ισοφάρισε τη σειρά!

Με την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, μπροστά στο κοινό του, ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε άνετα με 95-69 του Ιωνικού Νικαίας και έκανε το 1-1 στη σειρά των τελικών των play off της National League 2.

Πάτμος: Βοηθούσε συγγενείς του στην επιβίβαση του πλοίου, πήδηξε στη θάλασσα για να μην ταξιδέψει (!!!)

Ένας 34χρονος έπεσε στη θάλασσα την ώρα που το «Δωδεκάνησος Εξπρές» αναχωρούσε – Ευτυχώς, όλα έληξαν χωρίς τραυματισμούς

Νάξος: Στο επίκεντρο ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής γνώσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Photos)

Δύο ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης και πεδίου πραγματοποιήθηκαν στο νησί, συνδυάζοντας επιστήμη, βιωματική εμπειρία και πολιτισμική ανταλλαγή στο πλαίσιο της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Civis.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού