Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚαι η Μύκονος στη μάχη για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας

Και η Μύκονος στη μάχη για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας

|

Το ένα μετά το άλλο τα νησιά στις Κυκλάδες μπαίνουν στο … παιχνίδι της κατάργησης της πλαστικής σακούλας. Σίφνος, Σαντορίνη, Τήνος και Σύρος προηγούνται ενώ τώρα και η Μύκονος κινητοποιείτε προς αυτή την κατεύθυνση 

Το ένα μετά το άλλο τα νησιά εντάσσονται στο πρόγραμμα στα προγράμματα για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Η αρχή έγινε με την Αλόννησο και τη Σίφνο που έχουν προχωρήσει αρκετά και ουσιαστικά έχουν εξαφανιστεί από …προσώπου γης και η Σαντορίνη με τη Τήνο, έχουν ενταχθεί από πέρυσι στο εν λόγω πρόγραμμα. Παράλληλα, από πέρυσι τόσο η Σύρος όσο και η Μύκονος κάνουν προσπάθειες ώστε να βελτιώσουν την εικόνα τους σε επίπεδο περιβάλλοντος..

Όπως είναι γνωστό από τις 28 Απριλίου 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για μείωση της χρήσης της πλαστικής τσάντας μιας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το ήμισυ μέχρι το 2019.

Τόσο στη Τήνο όσο και στη Σαντορίνη, μέσω της Δημοτικής Αρχής έχει υποβληθεί αίτημα στον ΕΟΑΝ, ο οποίος, έχει χορηγήσει από μία μεγάλη πάνινη σακούλα σε κάθε οικογένεια μαζί με εκπαιδευτικό υλικό για τους κατοίκους το οποίο θα διανείμουν οι αρμόδιες δημοτικές αρχές. Παράλληλα έχουν ήδη γίνει επαφές με τα σούπερ μάρκετ για περιορισμό της χρήσης σε πλαστικές σακούλες και τον καθορισμό αντιτίμου γι’ αυτές. Σημειώνουμε ότι η ανακύκλωση στην Ελλάδα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά να έχουν οι δήμοι Λειψών και Σύρου. Το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει (βάσει κοινοτικού κανονισμού) είτε να λάβει μέτρα μείωσης της σακούλας ή να αποφασίσει τη χρέωσή τους από τα καταστήματα από το 2018.

Η κίνηση της Μυκόνου

Η Σύρος στις αρχές του Μαϊου (από τις 8 έως τις 15 Μαίου) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE DEBAG πραγματοποίησε την «Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες» με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.  Και η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία… και η Μύκονος; Μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης ΚΔΕΠΠΑΜ ξεκινά μια πορεία ενημέρωσης του κοινού της Μυκόνου για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των επιχειρηματιών καθώς και των επισκεπτών, με απώτερο σκοπό την κατάργηση της πλαστικής σακούλας στο νησί. Οι ενέργειες θα ολοκληρωθούν με την επίτευξη της ένταξης της Μυκόνου σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατάργησης της πλαστικής σακούλας μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, στο οποίο η ΚΔΕΠΠΑΜ θα εισηγηθεί το θέμα.

Έως τότε επιθυμία της Διοίκησης είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων και όλων των φορέων, ώστε η δράση αυτή να έχει καθολική αποδοχή και υποστήριξη. Καλεί λοιπόν τους κατοίκους του νησιού να προσπαθήσουν ατομικά ο καθένας στην επιχείρησή του, στο σπίτι του ή στις καθημερινές του δραστηριότητες να μειώσουν ή να καταργήσουν τη χρήση πλαστικής σακούλας, αντικαθιστώντας την με σακούλα πολλαπλών χρήσεων ή χάρτινη. Η Δημοτική Επιχείρηση πιστεύει πως η πρόληψη που στηρίζεται στη βούληση των πολιτών είναι ισχυρότερη από κάθε νομολογία και αποδεικνύει με τον ουσιαστικότερο τρόπο τον σεβασμό μας προς τον τόπο μας.

Η κατάρα της πλαστικής σακούλας

Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν τεράστια περιβαλλοντική «πληγή», καθώς βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα πουλιά, ενώ απαιτούνται αιώνες ώστε να βιοδιασπαστούν πλήρως.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κάθε χρόνο απορρίπτονται στην Ευρώπη περίπου οκτώ δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Μόνο στη Γαλλία «περίπου 122 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες ρυπαίνουν μια ακτογραμμή 5.000 χιλιομέτρων». Η νέα νομοθεσία απαιτεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να περιορίσουν σταδιακά τη χρήση της πλαστικής τσάντας με αρχικό ανώτατο όριο τις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως από το 2019 και τις 40 σακούλες το 2025.

Ορισμένες χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά ποσοστά χρήσης της πλαστικής τσάντας -περισσότερες από 500 ανά άτομο ετησίως– και θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές αλλαγές για να συμμορφωθούν με τα νέα όρια. Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία έχουν ήδη πετύχει τον αρχικό στόχο με 79 πλαστικές σακούλες ανά άτομο ετησίως. Το 2010, σε κάθε ευρωπαίο πολίτη αντιστοιχούσαν 189 σακούλες ετησίως και χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο, το νούμερο αυξανόταν. Η Ελλάδα καταγράφει αρνητικές επιδόσεις σε σύγκριση με τις δυτικές χώρες της ΕΕ με περισσότερες από 230 πλαστικές σακούλες ανά άτομο.

Τα «απίστευτα» με την πλαστική σακούλα

– Μια πλαστική σακούλα μπορεί να χρειαστεί 15 – 1.000 χρόνια για να αποσυντεθεί. Σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής όπου τα απορρίμματα είναι συμπιεσμένα και στερούνται οξυγόνο, είναι ακόμα πιο δύσκολο να βιοδασπαστεί η πλαστική σακούλα, ακόμα και η χάρτινη.

– Οι πλαστικές σακούλες δε βιοδιασπούνται, αντίθετα γίνονται πολύ μικρά κομμάτια, δηλαδή πολυμερή τοξικά σωματίδια. Αυτό συμβαίνει κυρίως στον ωκεανό.

– Το κόστος για την ανακύκλωση πλαστικών σακουλών είναι μεγαλύτερο από την αξία τους, έτσι ώστε οι εταιρείες ανακύκλωσης δεν αναλαμβάνουν την ανακύκλωσή τους, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες απλά να πετιούνται με τα υπόλοιπα απορρίμματα.

– Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», μόνο το 1% των πλαστικών σακουλών ανακυκλώνονται σε όλο τον κόσμο. Οι υπόλοιπες αφήνονται να ζουν επ’ αόριστον σε χώρους υγειονομικής ταφής

– Μόνο στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται περίπου 100 δισ. καινούργιες πλαστικές σακούλες ανά έτος. Ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί μεταξύ 350 και 500 ετησίως.

– Χάρη στο μικρό βάρος τους, οι πλαστικές τσάντες είναι πιθανότερο να πετάξουν μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής και να βρεθούν σε δέντρα, αποχέτευση ομβρίων, παραλίες και στον ωκεανό.

– Μόνο σε δημόσιες υπηρεσίες στην Καλιφόρνια ξοδεύονται πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά σακουλών για τα απορρίμματα ανά έτος.

– Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν πάνω από το 10% των ξεβρασμένων απορριμμάτων που ρυπαίνουν τις ακτές.

– Σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα της Ανταρκτικής, οι πεταμένες πλαστικές σακούλες έχουν βρεθεί ως τον μακρινό Βορρά, στον Αρκτικό Κύκλο και ως τον μακρινό νότο, στα Νησιά Φόκλαντ.

– Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο πουλιά και εκατό χιλιάδες χελώνες και άλλα θαλάσσια ζώα πεθαίνουν από την πείνα κάθε χρόνο, έπειτα από την κατάποση πλαστικών σακουλών που μπλοκάρει το πεπτικό τους σύστημα.

– Οι πλαστικές σακούλες κατασκευάζονται από έντεκα πετρελαιοειδή προϊόντα και προϊόντα φυσικού αερίου, χρησιμοποιούν μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βοηθώντας τελικά στην αύξηση των τιμών των καυσίμων.

– Χρειάζονται 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για την παραγωγή της ποσότητας των πλαστικών σακουλών που χρησιμοποιεί η ΗΠΑ ετησίως.

– Νομίζετε ότι με τις χάρτινες σακούλες είναι καλύτερα; Οι Ηνωμένες Πολιτείες κόβουν 14 εκατομμύρια δέντρα τον χρόνο απλά για να καλύψουν τη ζήτηση για χάρτινες τσάντες για ψώνια.

– Για την παραγωγή μιας χάρτινης σακούλας, απαιτείται 13% περισσότερη ενέργεια από το να παράγουν δύο πλαστικές σακούλες.

– Η παραγωγή της χάρτινης σακούλας με χημική επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνει πολλές τοξίνες ουσίες στην ατμόσφαιρα όπως και η παραγωγή της πλαστικής σακούλας.

– Οι χάρτινες τσάντες ζυγίζουν σχεδόν δέκα φορές περισσότερο από τις πλαστικές και απαιτούνται περισσότερα καύσιμα για να φτάσουν στα καταστήματα.

– Παρά τον υψηλό συντελεστή ανακύκλωσης τους, η έρευνα δείχνει ότι μόνο το 20% των χάρτινων σακουλών καταλήγουν να ανακυκλώνονται ενώ το υπόλοιπο 80% μοιράζονται την ίδια μοίρα με τις πλαστικές σακούλες.

– Στις χωματερές, οι χάρτινες σακούλες παράγουν πάνω από το διπλάσιο σε ατμοσφαιρικά απόβλητα όπως και η πλαστική σακούλα, καθιστώντας τους, στην καλύτερη περίπτωση, αμφισβητήσιμη ως καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον.

– Η Ιρλανδία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει επιβάλει φόρο στις πλαστικές σακούλες, έχει μειώσει την κατανάλωσή τους κατά 90% από το 2002, η συνολική μείωση της πλαστικής σακούλας φτάνει τα 1,08 δισεκατομμύρια.

– Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, πάνω από δώδεκα χώρες έχουν απαγορεύσει ή έχουν φορολογήσει τη χρήση πλαστικής σακούλας.

– Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες έρχονται σε όλα τα είδη των έξυπνων και μοντέρνων σχημάτων και εκτυπώσεων, κάνοντας τα ψώνια σας λίγο λιγότερο ρουτίνα και λίγο πιο διασκεδαστικά.

– Μερικά καταστήματα προσφέρουν ακόμη και έκπτωση για τους πελάτες που φέρνουν τις δικές τους σακούλες.

– Στη Νέα Υόρκη, μία σακούλα λιγότερη ανά άτομο θα μειώσει τα απόβλητα κατά δυόμιση χιλιάδες τόνους και μειώνει κατά 250.000 δολάρια το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων.

– Η μέση επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα έχει διάρκεια ζωής πάνω από επτακόσιες πλαστικές σακούλες.

– Κατά τη διάρκεια μιας ζωής, η χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών από ένα μόνο άτομο θα εξοικονομήσει πάνω από 22.000 πλαστικές σακούλες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηλωσία 2025: Το Φιλώτι γεμίζει ποδήλατα στη μνήμη του Ιουλιανού Μουστάκη

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες δίνουν ραντεβού στη Γέφυρα Φιλωτίου για μια μοναδική διαδρομή μέσα στο καλοκαιρινό τοπίο.

Μύκονος: Λύση στο πρόβλημα στέγασης για γιατρούς με κοινωνική προσφορά και ΣΔΙΤ

Δωρεά 16 διαμερισμάτων από την οικογένεια Δακτυλίδη σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου – Μοντέλο που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά.

Γιάννης Βρούτσης: «Η Πολιτεία είναι παρούσα» – Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη με έμφαση σε υποδομές και ιστορικούς συλλόγους

Από το Καυτανζόγλειο και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ έως το Αλεξάνδρειο και τον Άρη – Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού στηρίζει έργα και συνεργασίες στη Βόρεια Ελλάδα.

Έρχονται εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά, sταθερές τιμές και μέτρα στήριξης για νησιώτες και τρίτεκνους

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας ανακοίνωσε εκπτώσεις, επενδύσεις σε λιμάνια, δράσεις για ΑμεΑ, καθώς και έργα ύδρευσης σε δεκάδες νησιά.

Αναβαθμίζεται το λιμάνι της Άνδρου, εγκρίθηκε χρηματοδότηση 700.000 ευρώ για το Γαύριο

Σημαντικό βήμα για τις υποδομές του νησιού με την ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Στην Κωμιακή χτυπά ξανά η μπάλα για τον Δημήτρη Κεραμιώτη

Σάββατο 9 Αυγούστου, οι παλαίμαχοι της Κορωνίδος και οι επίλεκτοι του χωριού τιμούν στο γήπεδο της Κωμιακής τη μνήμη του αείμνηστου ποδοσφαιριστή που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στις Κυκλάδες.

Σώστε τις παραλίες της Νάξου: 34η συνέλευση την Πέμπτη στο Βίντσι – Στο επίκεντρο μνημεία, περιβάλλον και προστασία

Κάλεσμα σε κατοίκους και επισκέπτες για συμμετοχή – Συζήτηση δράσεων, ενημέρωση του κοινού και συμβολική παρέμβαση στην Πορτάρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στις Κυκλάδες – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές Natura, σε Νάξο και Άνδρο

Η Πολιτική Προστασία σε αυξημένη ετοιμότητα – Ισχύει απαγόρευση πρόσβασης σε δασικές περιοχές από τις 14:00 έως τις 06:00

Θέρινο Θέατρο Σκιών – Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στα χωριά της Νάξου!

Θέρινο Θέατρο Σκιών στη Νάξο: Ο Καραγκιόζης του Πάνου Χατζηαναγνώστου σε τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις σε Σαγκρί, Φιλώτι, Απείρανθο και Τρίποδες – Είσοδος ελεύθερη.

GReco Islands: 1,5 εκατ. ευρώ για πράσινη μετάβαση σε 39 μικρά νησιά

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027, οι Δήμοι μικρών νησιών εκπονούν Τοπικά Σχέδια Δράσης για την ενεργειακή μετάβαση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού