Μεγαλώνει το κύμα αντιδράσεων για την τουριστική επένδυση στην Ίο, στη θέση «Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος», σε ακίνητο έκτασης 566 στρεμμάτων. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, καθώς και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στη φυσιογνωμία του νησιού και γενικότερα στο περιβάλλον των Κυκλάδων.
Η επίμαχη επένδυση αφορά Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) που προωθείται από την εταιρεία «105 Ανώνυμη Τουριστική και Τεχνική Εκμετάλλευσης Ακινήτων». Πρόκειται για τη δημιουργία μεγάλης τουριστικής μονάδας σε εκτός σχεδίου περιοχή, η οποία –σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2022– χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητο παράκτιο οικοσύστημα μικρής νήσου, άθικτο και αδόμητο.
Παρά τις μειώσεις της προς δόμηση επιφάνειας σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, η νομολογία του ΣτΕ παραμένει αμετάβλητη, επισημαίνοντας ότι καμία «έκθεση χωροταξικής θεώρησης» δεν μπορεί να υποκαταστήσει το πολεοδομικό σχέδιο που βρίσκεται ακόμη υπό εκπόνηση.
Απώλεια ταυτότητας των νησιών και περιβαλλοντική υποβάθμιση
Οι οργανώσεις επισημαίνουν πως η συνέχιση της άναρχης δόμησης και των επενδύσεων μαζικού τουρισμού οδηγούν στην αλλοίωση της μορφολογίας των Κυκλάδων, στην υποβάθμιση του τοπίου και τελικά στην απώλεια της πολιτιστικής και φυσικής ταυτότητας των νησιών.
«Η κοινή μας περιουσία τίθεται σε κίνδυνο. Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, χωρίς όραμα και χωρίς μέτρο, προχωρούμε με ρυθμούς που δεν είναι πλέον βιώσιμοι ούτε για τους ανθρώπους ούτε για τη φύση», αναφέρει το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες.
Ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης
Οι υπογράφοντες την επιστολή τονίζουν ότι η ανάγκη για ανατροπή του υπάρχοντος μοντέλου είναι πλέον επιτακτική. Αντί για στρατηγικές επενδύσεις μεγαλεπήβολων διαστάσεων, προτείνουν ένα μοντέλο ήπιας, βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη την κλίμακα, τη φυσιογνωμία και τους διαθέσιμους πόρους των Κυκλάδων.
Αναγνωρίζοντας ότι ο τουρισμός παραμένει σημαντικός για την οικονομία των νησιών, το Δίκτυο τονίζει ότι δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός πυλώνας. Προτείνει την ανάδειξη τοπικών πόρων, την προώθηση του τουρισμού εμπειρίας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Κάλεσμα προς τους Περιφερειακούς Συμβούλους
Με βάση τις εξελίξεις, το Δίκτυο καλεί τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος Νοτίου Αιγαίου να απορρίψουν την επενδυτική πρόταση, και να ανοίξουν διάλογο με την κοινωνία, τους φορείς, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις οργανώσεις πολιτών, ώστε να διαμορφωθεί ένα συλλογικό, βιώσιμο και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο για τις Κυκλάδες.
«Τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλη τσιμεντοποίηση. Χρειαζόμαστε ένα μέλλον ισορροπημένο, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τις ανάγκες των κατοίκων τους», καταλήγει η ανακοίνωση.
Για περισσότερες πληροφορίες ή συμμετοχή στις πρωτοβουλίες του Δικτύου, επισκεφθείτε τη σελίδα του Δικτύου για Βιώσιμες Κυκλάδες.