Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΠΝΑΙ - Ιος: Πρόστιμο 132.000 ευρώ σε επιχείρηση για περιβαλλοντικές παραβάσεις

ΠΝΑΙ – Ιος: Πρόστιμο 132.000 ευρώ σε επιχείρηση για περιβαλλοντικές παραβάσεις

|

Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 132.000 ευρώ για 12 παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων επέβαλε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην εταιρεία «105 Α.Ε.» –συμφερόντων του επιχειρηματία Αγγ. Μιχαλόπουλου– σχετικά με το έργο του σύνθετου τουριστικού καταλύματος στη θέση Κουμπάρα-Διακοφτό στο νησί της Ιου. Το πρόστιμο επιβλήθηκε για παραβάσεις που καταγράφηκαν σε έκθεση αυτοψίας που συνέταξαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος τον Οκτώβριο του 2018, δηλαδή προ 4,5 ετών.

Σχολιάζοντας αυτή τη χρονική απόσταση, το Σωματείο «Σώστε την Ιο» μιλά για καθυστερήσεις που έχουν συνέπεια την πιθανή παραγραφή παραβάσεων, καθώς τα περιβαλλοντικά αδικήματα παραγράφονται σε βάθος πενταετίας, όπως επίσης και για παραγραφή ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών που καλείται να εξετάσει ο αρμόδιος εισαγγελέας στον οποίο κοινοποιήθηκε η απόφαση επιβολής προστίμου. Η εταιρεία από την πλευρά της δηλώνει ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας 60 ημερών.

Σύμφωνα με την απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 10 Μαΐου (ΑΔΑ: ΨΛ567ΛΞ-ΩΘΑ), διαπιστώθηκε ότι για το έργο του πεντάστερου τουριστικού χωριού στην απείρου φυσικού κάλλους περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό έχουν λάβει χώρα οι εξής εργασίες κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας «με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος»: εγκατάσταση μεταλλικής προβλήτας χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας σχεδόν σε όλο το τμήμα της χερσονήσου Διακοφτού, φύτευση δέντρων ξενικού είδους (φοίνικες Washingtonia), κατασκευή σκυροδετημένου δρόμου εντός ζώνης παραλίας στην Κουμπάρα, διάστρωση της ακτής έμπροσθεν του εστιατορίου «Erego», αλλοίωση της φυσικής κατάστασης τμήματος οριοθετημένου ρέματος, ανεξέλεγκτη διάθεση αδρανών υλικών κατάντη του εστιατορίου «Pathos».

Στα ευρήματα των επιθεωρητών, η εταιρεία «105 Α.Ε.» κατέθεσε απαντητικό υπόμνημα (το έτος 2019) προβάλλοντας τις θέσεις της, αποδεχόμενη –σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της απόφασης επιβολής διοικητικών προστίμων– κάποιες από τις παραβάσεις (π.χ. αυθαίρετα κτίσματα εντός ζώνης παραλίας).

Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.», η εταιρεία «105 Α.Ε.» ενημέρωσε ότι θα ασκήσει εμπρόθεσμα το δικαίωμα προσφυγής κατά της επιβολής διοικητικών προστίμων, καθώς έχει αντιρρήσεις για κάποιες από τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που της καταλογίζονται, ενώ υποστηρίζει ότι «κάποιες παρεμβάσεις έχουν ήδη θεραπευθεί».

Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες αρχές και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, η οποία θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες της εταιρείας. Το Σωματείο «Σώστε την Ιο», σε πρόσφατη ανακοίνωσή του με αφορμή την επιβολή του προστίμου, στέκεται στη μεγάλη καθυστέρηση υπογραφής της απόφασης, συνέπεια της οποίας «είναι ότι οι ποινικές ευθύνες της “105 Α.Ε.” για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν το 2018 μάλλον θα παραγραφούν (τα περιβαλλοντικά αδικήματα παραγράφονται σε ορίζοντα πενταετίας)».

Το Σωματείο πάντως προσθέτει ότι «η υπογραφή της έκθεσης είναι χρήσιμη παρά την πιθανή παραγραφή των ποινικών ευθυνών. Η έκθεση είναι ακόμα μία επίσημη αναγνώριση από το κράτος της παραβατικότητας της “105 Α.Ε.”».

Σημειώνεται ότι μια πρώτη αυτοψία του έργου στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό έγινε το 2016 από αρμόδιους επιθεωρητές και το πόρισμά τους διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η τότε νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας «105 Α.Ε.» καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αιγαίου σε 9 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας – απόφαση κατά της οποίας η εταιρεία αναφέρει ότι έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Στο μεταξύ, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε την κατεπείγουσα διερεύνηση «αρκούντως σοβαρών» και «τεκμηριωμένων» καταγγελιών αναφορικά με οικοδομικές εργασίες, επανέλεγχο νομιμότητας οικοδομικών αδειών και πράξεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων στο νησί της Ιου.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εφ.Συν.», στην παραγγελία του αντεισαγγελέα προς τον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, αφ’ ενός τονίζεται ότι το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον προστατεύονται συνταγματικά, αφ’ ετέρου γίνεται μνεία στα «καλά αποτελέσματα» των ελέγχων στο νησί της Μυκόνου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Πολιτισμού – Ετος Θεοδωράκη: Ερχεται ταινία σε σκηνοθεσία Εύας Νάθενα

Μίκης Θεοδωράκης: Η ζωή του σπουδαίου συνθέτη γίνεται ταινία - Λεπτομέρειες

Σεισμοί: Την Σαντορίνη θα επισκεφθεί ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Συνεδριάζουν το απόγευμα οι αρμόδιες επιτροπές – Σε αυξημένη ετοιμότητα οι υγειονομικές μονάδες

Σεισμός – Αμοργός: Νέος σεισμός το πρωί στα 4.8 R

«Μπαράζ» σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες – Τι λένε οι ειδικοί για τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ

Υπουργείο Τουρισμού – Όλ. Κεφαλογιάννη: “Στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη της Σαντορίνης”

Συνάντηση της ‘Ολγας Κεφαλογιάννη με την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης και την "Ατλαντίδα"

ΠΝΑι: Σχέδιο δράσης προετοιμάζει για την Σαντορίνη, Αμοργό και τα υπόλοιπα νησιά

Σχέδιο δράσης για τη Σαντορίνη επεξεργάζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Πρόταση Ημέρας: Ομελέτα με μανούρι διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη (Νάξος)

Με μανούρα Νάξου αυτή η ομελέτα είναι θαύμα, μπορούμε όμως να βάλουμε και κάποιο άλλο απαλό τυρί. Μανούρι, ανθότυρο, φρέσκια μυζήθρα…

Νάξος (HURMAS) – Ηρώ: “Ο έρωτας για τη ζωή είναι ο πιο διαχρονικός και ο πιο ώριμος!!”

Η Ηρώ έρχεται στη Νάξο (14/02) και ετοιμάζεται να μας ταξιδέψει σε ένα ερωτικό πρόγραμμα με σημείο αναφοράς το Hurmas Naxos... Τι είπε στον Νίκο Σκορδιαλό και το NaxosPress

ΕΜΑΚ Πάτρας: Ελευση στην Αμοργό για προληπτικούς λόγους

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας – Aναχώρησε για την Αμοργό

Εκτακτο – Σαντορίνη – Αμοργός: Ισχυρός (διπλός) σεισμός 5,2 R αισθητός και στην Αττική

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ πραγματοποιήθηκε διπλός ισχυρός σεισμός της τάξης των 5.2 R με επίκεντρο στο χώρο μεταξύ Σαντορίνης - Αμοργού και με εστιακό βάθος μόλις 3 χιλιόμετρα

Παναθηναϊκός – Οικονομόπουλος: Το …πουλί πέταξε προς τον παράδεισο

Εφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Τάκης Οικονομόπουλος, εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του Παναθηναϊκού

Σαντορίνη (1650): Πως έμαθαν οι Ναξιώτες την είδηση της έκρηξης του ηφαιστείου

η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1650 και η μεταφορά της είδησης στη Νάξο - Οι επιστολές

Κυκλάδες – Απαγορευτικό: Προσέγγιση “Blue Star Paros” στο λιμάνι της Νάξου (video)

Προσέγγιση του Blue Star Paros στο λιμάνι της Νάξου με γεμάτο 7αρι.... (video)

Attica Group: Φέρνει έξι νέα πλοία, βάζει νέο δρομολόγιο από Ηράκλειο προς Κυκλάδες

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης, όπως παρουσιάστηκε σε επενδυτές στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της Capital Day. Οι στόχοι και το άνοιγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Νάξος: Σύλληψη του δράστη που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά

Ομολόγησε ο δράστης που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά στην Ανω Ποταμιά της Νάξου

Εύη Νομικού: «Εάν ο καιρός το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα έχουμε τα στοιχεία από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους»

Αποφασίστηκαν νέα μέτρα και για την εβδομάδα που έρχεται, σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη.

Εκτακτο – Σαντορίνη – Αμοργός: Ισχυρός (διπλός) σεισμός 5,2 R αισθητός και στην Αττική

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ πραγματοποιήθηκε διπλός ισχυρός σεισμός της τάξης των 5.2 R με επίκεντρο στο χώρο μεταξύ Σαντορίνης - Αμοργού και με εστιακό βάθος μόλις 3 χιλιόμετρα

Ελλάδα: Αύξηση προκρατήσεων κατά 7% σε σχέση με το 2024, τι λένε σε Σαντορίνη και Ιο

Παράγοντες σε Σαντορίνη και Ιο μιλάνε για τα .. παράδοξα του τουρισμού με αυξητική τάση στις προκρατήσεις

Δήμαρχοι Κυκλάδων καλούν Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει με τα σχολεία;

Δήμαρχοι Κυκλάδων: Ζητούν οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία για τη λειτουργία των σχολείων έως τις 14/02

Ίος – Γκίκας Γκίκας: “Είμαστε πάνω στο νησί περίπου 2000 ψύχραιμοι άνθρωποι” (video)

O Δήμος και οι αρμόδιοι φορείς έχουν προετοιμαστεί για την περίπτωση που γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός και έχουν οριστεί σημεία συγκέντρωσης.