Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΙος: Καταδική με αναστολή σε επιχειρηματία για θέματα περιβάλλοντος

Ιος: Καταδική με αναστολή σε επιχειρηματία για θέματα περιβάλλοντος

|

Το Τριμελές Πρωτοδικείο Νάξου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 16 μηνών με αναστολή τον Αγγ. Μιχαλόπουλο για την ανέγερση τουριστικού καταλύματος στο νησάκι-ακρωτήρι Κουμπάρα-Διακοφτό, όπου διαπιστώθηκαν μεγάλης κλίμακας δομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις.

«Υπάρχουν δικαστές στη Νάξο»! Με ανάλογα σχόλια υποδέχθηκαν τις χθεσινές εξελίξεις όσοι παρακολουθούν την υπόθεση του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελούνταν με την οικοδόμηση ενός μνημείου φυσικού κάλλους στην Ιο. Το Τριμελές Πρωτοδικείο Νάξου καταδίκασε με ποινή φυλάκισης 16 μηνών με αναστολή τον επιχειρηματία Αγγ. Μιχαλόπουλο, η εταιρεία του οποίου («105 Α.Ε.») είχε ξεκινήσει την ανέγερση σύνθετου τουριστικού καταλύματος στο νησάκι-ακρωτήρι Κουμπάρα-Διακοφτό, ένα από τα πιο άθικτα τοπία στο Αιγαίο, που μέχρι πρότινος δεν είχε γνωρίσει ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς, κάτοικοι είχαν προειδοποιήσει για ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον αυτής της γωνιάς της Ιου από τις μεγάλης κλίμακας δομικές παρεμβάσεις, οι οποίες εξελίσσονταν μάλιστα κατά παράβαση της νομοθεσίας, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατόπιν αυτοψίας τους στην περιοχή του έργου.

Οι ποινές στον επιχειρηματία επιβλήθηκαν χθες, με το δικαστήριο να τον καταδικάζει για παραβιάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι ενέργειες που κρίθηκαν καταδικαστέες είναι η κατασκευή γέφυρας «λειτουργικής σύνδεσης» της Κουμπάρας με το Διακοφτό, με οριζόντιες επιφάνειες μπετόν αντί ξύλινων πασσάλων, εργασίες που αλλοίωσαν τη μορφολογία τμήματος οριοθετημένου ρέματος και η φύτευση ξενικών ειδών, με τη νομοθεσία να προβλέπει χρήση αυτοφυούς χλωρίδας (ο επιχειρηματίας φύτεψε φοίνικες, δέντρο-σήμα κατατεθέν του σε όσα σημεία της Ιου έχει χτίσει). Επιπλέον, ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε για παράβαση της νομοθεσίας προστασίας του αιγιαλού και συγκεκριμένα για αυθαίρετες κατασκευές που στερούνταν οικοδομικές άδειες. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επιχειρηματίας προτίθεται να ασκήσει έφεση.

Η παραλία της Κουμπάρας συνδέεται με το νησάκι Διακοφτό με μια στενή λωρίδα αμμουδιάς. Η πρόσβαση στο νησάκι διακόπτεται τους χειμερινούς μήνες (εξ ου και το όνομα Διακοφτό) από τη φουσκωμένη θάλασσα. Το συγκεκριμένο σημείο κοσμεί σχεδόν όλες τις καρτ ποστάλ της Ιου και της παραλίας Κουμπάρας με το νησάκι Διακοφτό. Σε αυτό το ανεπανάληπτης ομορφιάς τοπίο, ο επιχειρηματίας θέλησε να κατασκευάσει ένα τουριστικό χωριό…

Τα έργα έχουν σταματήσει με διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2016 (αν και το τσιμέντωμα είχε συνεχιστεί για ένα διάστημα μετά τη διαταγή). Η «Εφ.Συν.» με επανειλημμένα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ έχει αναδείξει την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής Κουμπάρα-Διακοφτό (βλ. ενδεικτικά: 18/11/2016 «Πόρισμα κόλαφος των επιθεωρητών με 10+1 καραμπινάτες παραβάσεις», 22/4/2019 «Τα κατεχόμενα της Ιου»). Αναμφίβολα η χθεσινή δικαστική απόφαση αποτελεί μεγάλη νίκη για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους συλλογικούς φορείς που θέλησαν να προστατεύσουν τη φυσιογνωμία της Ιου. Σχολιάστηκε μάλιστα πολύ θετικά η αποδοχή της παρουσίας του σωματείου «Σώστε την Ιο (Save Ios)» από το δικαστήριο, για παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Σχολιάζοντας στην «Εφ.Συν.» τη χθεσινή δικαστική απόφαση, νομικοί κύκλοι έκαναν λόγο για μια «αυτονόητη απόδοση δικαιοσύνης. Αποδεικνύεται ότι αυτή η τουριστική ανάπτυξη που επιδιώκεται στην περιοχή, αντί να γίνεται με τρόπο συμβατό με το περιβάλλον, γίνεται εις βάρος του περιβάλλοντος, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του νησιού. Η απόφαση είναι θετική. Προστατεύει το περιβάλλον και το φυσικό κάλλος της Ιου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Το πρώτο μήνυμα νίκης από την Κέα

Φίλιππος Φόρτωμας: H Κέα στέλνει μήνυμα αυτοδυναμίας της Νέα Δημοκρατία

ΠΟΕΔΗΝ: Οι εκλογές καθυστερούν τις προσλήψεις ιατρών στα Κ.Υ των νησιών

«Γυμνά» από προσωπικό τα Κέντρα Υγείας στα νησιά ενόψει καλοκαιριού – Πώς οι εκλογές καθυστέρησαν τις προσλήψεις

ΑΟ Θήρας: Κρατάει την κεντρική Τόνια Κιουτσιούκη

Ο ΑΟ Θήρας ανανεώνει την κεντρική Τόνια Κιουτσιούκη και ενισχύει τον ελληνικό κορμό

Λύκειο Τραγαίας: Παρουσιάζει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού του περιοδικού

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας παρουσιάζει το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο "Η Τοπική μας Ιστορία"

Κλιάρης: “Η ασφάλεια των επιβατών είναι πάνω απ’ όλα”

Θ. Κλιάρης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το αξιόπλοο των πλοίων»

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Ερευνα: “Μένω σπίτι, δεν πάω διακοπές φέτος” για έναν από τους δύο Ελληνες

Εξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)