Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΙκαρία: Εγκαινιάζεται σήμερα το υβριδικό σύστημα "πράσινης" ενέργειας

Ικαρία: Εγκαινιάζεται σήμερα το υβριδικό σύστημα “πράσινης” ενέργειας

|

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και η διοίκηση της ΔΕΗ εγκαινιάζουν τις υποδομές που θα εξασφαλίσουν «πράσινη» ενέργεια στη Ικαρία.

Πρόκειται για ένα «έξυπνο» υβριδικό σύστημα, το οποίο στηρίζεται σε δύο μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα και τρεις ανεμογεννήτριες που θα λειτουργούν συμπληρωματικά για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού της μακροζωίας και του εναλλακτικού τρόπου ζωής. Και σήμερα έχουμε τα εγκαίνιά του… 

Αποτελεί επίσης ένα πείραμα με ανανεώσιμες πηγές που θα εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. Ξεχωρίζει γιατί διαθέτει πρωτοποριακό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας κατά τις περιόδους που υπερκαλύπτει τις ανάγκες, ώστε να τις αποδίδει στο δίκτυο τις ώρες αιχμής.

Με τη λειτουργία του νέου συστήματος θα περιοριστεί κατά 50% η λειτουργία της μονάδας στον Άγιο Κήρυκο, που παράγει ενέργεια με χρήση πετρελαίου και θεωρείται ρυπογόνος, παρά την πρόσφατη αναβάθμισή της.

Υπολογίζεται ότι θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 13.800 τόνους τον χρόνο. Ήταν ένα αίτημα που είχε υποβληθεί στη δεκαετία του 1990 από την Αναπτυξιακή Εταιρεία τού τότε Δήμου Ραχών, αλλά τα έργα, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, ξεκίνησαν μόλις το 2009 και προχώρησαν με πολλά εμπόδια.

Η ουσιαστική επανεκκίνηση έγινε το 2017 και από τα τέλη του επόμενου χρόνου άρχισε η δοκιμαστική λειτουργία του νέου συστήματος, για το οποίο έχουν εκφραστεί θετικά ο καλλικρατικός Δήμος Ικαρίας και οι κάτοικοι του νησιού.

Ο Δήμος Ικαρίας θα λαμβάνει το 3% των εσόδων από το υβριδικό έργο, όπως προβλέπει η συμφωνία με τη ΔΕΗ. Η δημόσια επιχείρηση έχει επίσης κατασκευάσει διπλή γραμμή μέσης τάσης που ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του νησιού, αντικαθιστώντας το παλιό σύστημα στο οποίο οφείλονται οι συχνές διακοπές ρεύματος κατά τη θερινή περίοδο.

Λειτουργεί ήδη νέο δίκτυο ηλεκτροδότησης που εξυπηρετεί τον οικισμό Πέζι, κατασκεύασε άλλα δύο έργα τοπικής σημασία, ύψους 5,07 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται η νέα δημοτική οδός μήκους 7,2 χλμ. από τη διασταύρωση από την Κάτω Προεσπέρα ώς τη διασταύρωση προς τα Γεμέλια, σε συνδυασμό με την ανακαίνιση του γεφυριού.

Υδατικοί πόροι

Βασικό στοιχείο του εναλλακτικού συστήματος παραγωγής ενέργειας είναι ο ταμιευτήρας που βρίσκεται στο Πέζι, ο οποίος μπορεί να αποθηκεύσει έως 910 χιλιάδες κυβικά νερού. Με παρέμβαση των τοπικών φορέων, από αυτή την ποσότητα εξασφαλίζονται οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης του νησιού, ενώ οι ποσότητες που περισσεύουν τροφοδοτούν δύο μικρούς αλληλοτροφοδοτούμενους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, με δεξαμενές χωρητικότητας 80.000 κυβικών η καθεμία.

Ο ένας σταθμός βρίσκεται στην τοποθεσία Προεσπέρας και μπορεί να παράγει 1,05 μεγαβάτ από τον υδροστρόβιλο που από τον Φεβρουάριο παρέχει ενέργεια στο σύστημα. Το περίσσευμα των υδατικών πόρων αξιοποιείται από τον δεύτερο σταθμό Κάτω Προεσπέρας, που διαθέτει δύο υδροστρόβιλους και μπορεί να παράγει 3,1 μεγαβάτ.

Βασικός κρίκος του συστήματος είναι οι τρεις ανεμογεννήτριες, με ισχύ 900 κιλοβάτ η καθεμιά, που έχουν εγκατασταθεί στον λόφο Στραβοκουντούρα και λειτουργούν από τα τέλη του 2018.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 50% ώς το 2030, ηλεκτρική διασύνδεση ώστε να καταργηθούν οι ρυπογόνες τοπικές μονάδες και υβριδικά συστήματα για νησιά που κρίνεται ασύμφορο να ενταχθούν στο ηπειρωτικό δίκτυο ενέργειας.

Τα έργα θα παραδίδονται σταδιακά από το 2021, μειώνοντας με δόσεις τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), μέσω των οποίων επιβαρύνονται σήμερα οι καταναλωτές σε όλη τη χώρα με 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο για να καλυφθεί το υψηλό κόστος των αυτόνομων μονάδων παραγωγής ρεύματος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανθηραϊκός: Στηρίζει έμπρακτα την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης — το λογότυπο στη φανέλα όλη τη σεζόν

Ο σύλλογος της Σαντορίνης αναδεικνύει το κοινωνικό του πρόσωπο, προβάλλοντας σε όλες τις επίσημες εμφανίσεις το έργο της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης.

Όγκοι του Θύμου Αδένα: Σπάνιοι αλλά Αντιμετωπίσιμοι με Σύγχρονη Θωρακοχειρουργική

Θύμωμα και θυμικό καρκίνωμα στο πρόσθιο μεσοθωράκιο: ποιοι κινδυνεύουν, ποια συμπτώματα να προσέξετε, πώς γίνεται η διάγνωση και ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές.

Το δικό μου Καστράκι: εκεί όπου η μνήμη γίνεται θάλασσα

Ενα προσωπικό οδοιπορικό στο Καστράκι∙ το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, τα καλοκαίρια, οι άνθρωποι και οι δεσμοί που ριζώνουν.

Check Up στο Naxos Medical: άμεσες εξετάσεις με αξιόπιστα αποτελέσματα (ΕΟΠΥΥ)

Ο Στρατιωτικός Ιατρός Βιοπαθολόγος Ευαγγελόπουλος Πολυζώης σε καθημερινή βάση στο Πολυιατρείο, με σύγχρονο εξοπλισμό για γρήγορα αποτελέσματα και τεκμηριωμένο πόρισμα.

Blue Star Naxos: Νυχτερινή αναχώρηση από Πειραιά και χωρίς προσέγγιση στην Αστυπάλαια

Λόγω της σημερινής 24ωρης απεργίας ναυτεργατικών σωματείων, το πλοίο αναχωρεί 23:30 από Πειραιά (αντί 17:30) και ακολουθεί τροποποιημένο δρομολόγιο στις Κυκλάδες· δεν θα προσεγγίσει Αστυπάλαια.

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

Μήλος: Συναγερμός στο Κλέφτικο, τουριστικό σκάφος με 6 Αμερικανούς εμφάνισε βλάβη

Η Λιμενική Αρχή Μήλου τέθηκε σε επιφυλακή μετά από ηλεκτρολογική βλάβη κατά την άπαρση άγκυρας. Το σκάφος κατέπλευσε αυτοδύναμα στον Αδάμαντα· όλοι καλά στην υγεία τους.

Ρεκόρ αφίξεων: Πάνω από 1,6 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμια των Κυκλάδων το καλοκαίρι του 2025

Σαντορίνη και Μύκονος στην κορυφή, με την Πάρο και τη Νάξο να ακολουθούν – Η αντιστοιχία αφίξεων και επιχειρήσεων δείχνει το «βάρος» του κάθε νησιού.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Περιμετρικά Αγγιδίων αύριο (26/09) πρωινή διακοπή ρεύματος

Αγγίδια (είσοδος) έως οδό Φιλίας & Άγ. Πολύκαρπο Χώρας – εργασίες ΔΕΔΔΗΕ, προσοχή στην επανατροφοδότηση

Νάξος – Σαγκρί: Επενδυτικό οικόπεδο 10 στρ. με πανοραμική θέα στο Αιγαίο

Κορυφή «Πλατιά Ράχη», τοπωνύμιο «Αγριλιές» — ισόπεδη έκταση, απεριόριστη θέα σε Πάρο & ηλιοβασίλεμα • Ιδανικό για τουριστική ανάπτυξη

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Μελάνες Νάξου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο νερό και πάνε σε .. δημοψήφισμα

Κάτοικοι ζητούν επιστροφή στις παλιές τιμές και δίκαιη τιμολόγηση· ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για συλλογική στάση

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα έως τις 10:00 — εξαιρούνται Αργοσαρωνικός & Μαρμάρι

Σε ισχύ προληπτικό μέτρο του Λιμενικού λόγω ισχυρών βοριάδων· επανεκτίμηση στις 10:00. Οι ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τα πρακτορεία τους.

Κουφονήσι: Αμερικανοί άφησαν 500€ φιλοδώρημα — «Δεν θα κλείσω μάτι!» λέει ο σερβιτόρος (video)

Παρέα 8 ατόμων κατέπλευσε με σκάφος, έφαγε αστακό και φρέσκα ψάρια· λογαριασμός 750€ και tip 500€ που θα μοιραστεί σε 22 εργαζομένους.

Απαγορευτικό απόπλου: Ποια πλοία και σε ποια λιμάνια είναι “δεμένα”

Δυσμενείς άνεμοι στο Αιγαίο φέρνουν ακυρώσεις και αλλαγές. Δείτε αναλυτικά ποιες γραμμές δεν εκτελούνται σήμερα Παρασκευή 19/09/2025 και τι ισχύει ανά εταιρεία.

ΠΝΟ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Η Διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε ομόφωνα συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ (00:01–24:00), με αιχμή το εργασιακό νομοσχέδιο και την αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας.