Το εντατικό σχολείο έρχεται στη Νάξο υπό την Κα Νίκη Ευελπίδου θα έχει τίτλο «Quaternary GeoEnvironment – ArchaeoGeomorphology» και θα εστιάσει κυρίως στις περιβαλλοντικές μεταβολές που έλαβαν χώρα τα τελευταία 10.000 χρόνια, αλλά και σε θέματα Αρχαιο-Γεωμορφολογίας.
Δεν είναι η πρώτη και σίγουρα όχι η τελευταία… Αναφερόμαστε στην παρουσία της καθηγήτριας Νίκης Ευελπίδου όπου οριοθετήσει τη Νάξο ως μία από τις βάσεις των δράσεων της για την ανάδειξη των αλλαγών που έχουν συμβεί στο περιβάλλον τις τελευταίες χιλιετίες. Ισως γιατί η Νάξος έχει μία απίστευτη διαχρονικότητα και μπορούν οι επιστήμονες να αντιληφθούν τις αλλαγές που έχουν γίνει με πιο καθαρή εικόνα σε σχέση με άλλα νησιά…
Τον περασμένο Μάρτιο, η Αναπληρωτής Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου (του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) ήταν στη Νάξο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, με ακρωνύμιο LANDCARE. Και έχοντας μια ομάδα φοιτητών από ουκ ολίγα Πανεπιστήμια του κόσμου μέσα από ένα εργαστήριο δράσεων προχώρησαν στην συζήτηση και ανάδειξη λύσεων σε θέματα αποκατάστασης περιβαλλοντικών προβλημάτων, εστιάζοντας σε πιέσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υδάτινα οικοσυστήματα, στην παράκτια διάβρωση, στην υποβάθμιση των εδαφών και στις πυρκαγιές… και όχι μόνο…
Τώρα; Έπειτα από την επιτυχημένη διοργάνωση του εντατικού σχολείου, που έγινε το Φθινόπωρο του 2016 στη Νάξο με τίτλο «Analysis and Management of Anthropogenic Natural Hazards and Disasters», το McAgenda, ένα Erasmus+ σχέδιο, με επικεφαλής την Αν. Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου, επιστρέφει με πολυμελή ομάδα νέων και καταξιωμένων επιστημόνων στο χώρο του περιβάλλοντος, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αυτήν τη χρονιά το εντατικό σχολείο θα έχει τίτλο «Quaternary GeoEnvironment – ArchaeoGeomorphology» και θα εστιάσει κυρίως στις περιβαλλοντικές μεταβολές που έλαβαν χώρα τα τελευταία 10.000 χρόνια, αλλά και σε θέματα Αρχαιο-Γεωμορφολογίας.
Κατά τη διάρκεια του Εντατικού Σχολείου θα λάβουν χώρα μαθήματα στην τάξη και στο ύπαιθρο, εργαστηριακές ασκήσεις και πειράματα. Οι εκπαιδευόμενοι θα είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Τυνησία και την Ιαπωνία.
Στη διοργάνωση συμμετέχουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το University of Aix-Marseille -AMU της Γαλλίας και το University of Trieste -UNITS της Ιταλίας, ενώ αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, όπως και στις προηγούμενες, είναι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Μπορείτε να ακολουθείτε τις δραστηριότητες του εντατικού σχολείου στο facebook https://www.facebook.com/QuaternaryArchaeoGeomorphology/?fref=ts
ενώ πρόσθετες πληροφορίες για το σύνολο της δράσης του McAgenda θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα https://mcagenda.geol.uoa.gr/