Η Κύθνος αποδέχεται το γερμανικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θα πραγματοποιηθεί αδελφοποίηση με Δήμο από την περιφέρεια του Σβεμπιτς Χαλ και θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων γνώσεων και δράσεων πάνω στις καινοτόμες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων όπως και σε θέματα τουρισμού
Την περασμένη εβδομάδα, στο Ναύπλιο και δη στο διάστημα (3 -4-5 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκε στο πανέμορφο Ναύπλιο, η 6η συνέλευση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) στην Ελλάδα. Συντονιστής ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης ενώ από εκεί και πέρα το παρών έδωσαν ο Frank Edelmann –Δήμαρχος Στάιναχ και Συντονιστής Δημάρχων της Γερμανίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ο Δρ. Πέτρος Τατούλης – Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος – Δήμαρχος Δράμας και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Α και βέβαια ο γνωστός Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, εντεταλμένος της Γερμανικής Κυβέρνησης για θέματα Ελλάδας… Και με βάση τις θεματικές ενότητες και τις παρουσιάσεις είδαμε ομιλίες για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την διαχείριση των απορριμμάτων, τους κοινωνικούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς, την τουριστική ανάπτυξη Δήμων και Περιφερειών μέσα από τα αμπέλια και την πεζοπορία. Και βέβαια το μεταναστευτικό σε πρώτο ρόλο…
Ανεπιθύμητος Φούχτελ
Αξιοσημείωτο είναι ότι για μία ακόμη φορά υπήρξαν αντιδράσεις για τη παρουσία του Φούχτελ στην Ελλάδα με 73 αιρετούς (Δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι) να καταθέτουν αίτημα όπου σημειώνουν ανάμεσα στα άλλα ότι «ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ είναι ανεπιθύμητος στην Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα». Σημειώνεται επίσης ότι «αποτελεί πρόκληση στα δημοκρατικά και πατριωτικά αισθήματα κάθε πολίτη αυτής της χώρας, η συνέχιση των δραστηριοτήτων του κ. Φούχτελ και το 6ο Συνέδριο της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου στο Ναύπλιο». Επίσης γίνεται λόγος για μια «συμφωνία “νεοαποικιακού τύπου”, χωρίς θεσμικό προηγούμενο», στο κείμενο αναφέρεται ότι στόχος του «Συμφώνου της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» είναι: «Να ελέγξει η Γερμανική κυβέρνηση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας (ενέργεια, υποδομές, πολιτιστικούς θησαυρούς , διαχείριση απορριμμάτων κλπ). Είναι χαρακτηριστική η προκλητική ενέργεια του κ. Φούχτελ να αποστείλει απ’ το Σεπτέμβρη του 2014, οκτασέλιδο ερωτηματολόγιο εκ μέρους της «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας» σε Δήμους και Περιφέρειες, ζητώντας να μάθει την ακριβή σύσταση του πληθυσμού όπως τα περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ. Να αποδυναμωθεί η ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού και να εξουδετερώσουν τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα».
Κύθνος και απορρίμματα
Από τους Δήμους που έδωσαν το παρών ξεχώρισε για τις Κυκλάδες, αυτός του Δήμου Κύθνου με την δημοτική κοινότητα των Δυτικών Κυκλάδων να αναζητεί τρόπους για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. Μάλιστα, υπήρξε συνέχεια και στην Κύθνο όπου το παρών έδωσαν γερμανοί εμπειρογνώμονες, έκαναν βόλτα το νησί και όπως ανακοινώνεται μέσω δελτίο Τύπου έρχεται αδελφοποίηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών..
Ακολουθεί το σχετικό δελτίο Τύπου από τον Δήμο Κύθνου
“Μετά την διεξαγωγή του 6ο Συνεδρίου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που συμμετείχε ο Δήμαρχος Κύθνου κ. Σταμάτης Γαρδέρης ,επισκέφθηκε το νησί ο Gerhard Bayer Περιφερειάρχης του Σβεμπιτς Χαλ την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Διεξήχθη συνάντηση εργασίας στις 12:00 μ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οπού παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος, τα μέλη του Δ.Σ , ο Gerhard Bayer, ο νομικός σύμβουλος κ.Παπαστεργίοπουλος και ο κ.Σωπίκης εκπρόσωπος της ελληνογερμανικής συνέλευσης στην Αθήνα.
Αρχικά, ο κ.Bayer πραγματοποίησε μια παρουσίαση των εργασιών του για την περιφέρειά του η οποία ήταν το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζεται στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Ο συγκεκριμένος περιφερειάρχης είναι εντεταλμένος από την Γερμανική Κυβέρνηση για την διαχείριση των απορριμμάτων. Έπειτα ακολούθησε παρουσίαση του προγράμματος ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζεται στην Κύθνο από τον Αντιδήμαρχο κ.Ηλιού.
Η συζήτηση έκλεισε με την ανταλλαγή απόψεων και τον σχολιασμό των εφαρμογών της Γερμανίας για την διαχείριση των απορριμμάτων πως μπορούν να εφαρμοστούν και να δώσουν λύσεις για την Κύθνο. Επίσης ,προτάθηκε Αδελφοποίηση με έναν Δήμο από την περιφέρεια του Σβεμπιτς Χαλ με τον οποίο να έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων γνώσεων και δράσεων πάνω στις καινοτόμες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων όπως και σε θέματα τουρισμού. Επισημάνθηκαν οι υλικοτεχνικές ελλείψεις που έχουμε. Ο κ. Bayer υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει μέσω των Δήμων της περιφέρειας του ώστε να μας εξασφαλίσει τις ελλείψεις που έχουμε κυρίως σε οχήματα άμεσης ανάγκης.
Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησε επίσκεψη στο σταθμό παραγωγής ΔΕΗ ,στο Χ.Υ.Τ.Α και στην αφαλάτωση. Επισημάνθηκαν οι τρόποι βελτίωσης και ανάπτυξης της λειτουργίας τους στους οποίους θα μπορέσει να μας στηρίξει η περιφέρειά του.
Στις τελικές διαπιστώσεις του κ. Bayer πέραν ότι έμεινε έκπληκτος με τη φυσική ομορφιά του νησιού μας ,θεωρεί το νησί μας ότι έχει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων καθώς και των επισκεπτών του νησιού μας”
Με πληροφορίες από το Mileikanea.gr .