Για μία ακόμη χρονιά τα μέλη της οργάνωσης Animal Action θα βρεθούν στη Νάξο όπου και θα φροντίσουν τα ιπποειδή του νησιού – Τι είχε συμβεί στην τελευταία τους επίσκεψη (2015) και ποια τα πιο σημαντικά προβλήματα που είχαν επισημάνει
Απρίλιος του 2015 και για 3η φορά τα τελευταία χρόνια η εθελοντική ομάδα Animal Action (Δράση γα τα ζώα στην Ελλάδα)βρίσκεται στην Νάξο μετά από πρόσκληση της Φιλοζωικής του νησιού. Εξετάζουν μέσα σε διάστημα δύο ημερών περισσότερα από 50 ιπποειδή (μουλάρια, άλογα και γιαϊδούρια) μετακινούνται σε Λιβάδια, Σαγκρί και Απείρανθο και η κτηνίατρος Ελίζα Γκέσκου μιλάει στην «Κυκλαδική» για ότι είχε συναντήσει στο νησί… Και οι εντυπώσεις της πάντα επίκαιρες και ουσιαστικές… «εξετάσαμε και φροντίσαμε περισσότερα από 50 ιπποειδή, ήτοι άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια, ένας ιδιαιτέρα σημαντικός αριθμός. Όλα σχεδόν τα ζώα έχουν πρόβλημα με τα δόντια τους και αυτό είναι λογικό από τη στιγμή που δεν υπάρχει εξιδικευμένος οδοντίατρος στο νησί. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο πεταλωτής που αναλαμβάνει να κόψει τα νύχια των ζώων κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν εργάζονται. Όσα ζώα εργάζονται έχουν μικρότερα νύχια, αποτέλεσμα άλλωστε της καθημερινής τριβής. Παράλληλα, κάνουμε έλεγχο όσον αφορά την θρεπτική τους κατάσταση και εάν έχουν πληγές που προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Στη Νάξο, παρατηρήσαμε ότι τα ζώα είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση και ελάχιστα είναι αυτά που έχουν πληγές. Η παιδεία των ανθρώπων που ασχολούνται με τα ζώα πρέπει να βελτιωθεί και να τα φροντίζουν περισσότερο. Μακροπρόθεσμα θα είναι κερδισμένοι»
Και βέβαια μας είχε πει για το θέμα με τις …μπαστούρες, το οποίο αποτελεί και μία μάστιγα για τα νησιά των Κυκλάδων. Μάλιστα όπως τονίσει η κα Γκέσκου «είναι δυστυχώς μία διαιώνιση ενός λανθασμένου τρόπου περιορισμού της κίνησης των ζώων. Τις μπαστούρες τις συναντάμε κυρίως στα νησιά δυστυχώς πληγώνουν τα ζώα και δημιουργούν προβλήματα που ενίοτε οδηγούν ακόμη και στη μόνιμη βλάβη με αποτέλεσμα την ευθανασία. Κάτι που έχει γίνει δύο φορές στη Πάρο, πέρυσι και φέτος. Ενώ ένα ακόμη ζώο έχασε τη ζωή του όταν μπλέχτηκε η μπαστούρα σε κάποιο εμπόδιο και παγιδεύτηκε. Αυτό που λέμε σε όλους τους ιδιοκτήτες είναι ότι πρέπει να αφήσουν στο παρελθόν αυτή την συνήθεια. Σεβαστή ως προς την παράδοση αλλά λανθασμένη. Ενημερώνουμε συνεχώς και ζητάμε να κατανοήσουν ότι πρόκειται για μία μορφή κακοποίησης. Ανάλογο τρόπο περιορισμού έχουν και στα μικρότερα ζώα όπως τα αιγοπρόβατα». Μάλιστα, όπως μας είχε πει η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τις καταγγελίες που γίνονται για το συγκεκριμένο θέμα κυρίως από ξένους επισκέπτες και ουσιαστικά μιλάμε για κακοποίηση που επιβάλλει βαριά πρόστιμα με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία….
Και τώρα έρχονται και πάλι στη Νάξο, το διήμερο 27 και 28 Απριλίου… Και ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο Τπύπου που εκδόθηκε ως ενημέρωση από την GAWF/Animal Action με τίτλο: «Ετήσια δράση φροντίδας ιπποειδών στη Νάξο»
Η GAWF/Animal Action στο πλαίσιο του καθιερωμένου Προγράμματος Φροντίδας Ιπποειδών, θα βρίσκεται 27 και 28 Απριλίου στη Νάξο. Εδώ και 57 χρόνια η GAWF/Animal Action εργάζεται για όλα τα ζώα τα οποία έχουν την ανάγκη μας είτε αυτά είναι αδέσποτα ζώα, ζώα εργασίας, είτε παραγωγικά ζώα. Παρέχεται πρακτική και κτηνιατρική βοήθεια, η οποία πολλές φορές σώζει ζωές. Με εκστρατείες ενημέρωσης, άσκηση πίεσης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την ενίσχυση μικρότερων φιλοζωικών οργανώσεων στην Ελλάδα, η GAWF/Animal Action βρίσκει πρακτικές και βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα ευζωίας των ζώων στην Ελλάδα. Μια από τις σημαντικότερες δράσεις της GAWF/Animal Action είναι το Πρόγραμμα Φροντίδας Ιπποειδών. Από το 1999, διά μέσου της εξειδικευμένης ομάδας κτηνιάτρων, πεταλωτών και οδοντιάτρων, φροντίζει και περιθάλπει τα εργαζόμενα ιπποειδή. Με 60 μέρες εργασίας κάθε χρόνο φροντίζουμε πάνω από 1.500 ιπποειδή πανελλαδικά.
Το Πρόγραμμα Φροντίδας Ιπποειδών της GAWF/Animal Action περιλαμβάνει:
KTHNIATΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Η ομάδα της GAWF/Animal Action προσφέρει εξειδικευμένη κτηνιατρική φροντίδα με στόχο πάντα την ευζωία των ιπποειδών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αντιμετώπιση κτηνιατρικών προβλημάτων, αποπαρασιτώσεις, φροντίδα πληγών και άλλες θεραπείες. Οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται για την αναγκαιότητα κτηνιατρικής φροντίδας και ελέγχου ενώ μαθαίνουν βασικές αρχές της πρόληψης και αντιμετώπισης κτηνιατρικών προβλημάτων από την αναγνώριση έως τις πρώτες βοήθειες.
ΠΕΤΑΛΩΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Η ομάδα πεταλωτών της GAWF/Animal Action εξονυχίζει όλα τα ζώα, ειδικά αυτά με προβλήματα στραβών, υπερβολικά μακριών ή οπλών με ανισσοροπία και ανακουφίζει τα ζώα εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα τους ιδιοκτήτες πώς να εξονυχίζουν σωστά και να διατηρούν την οπλή υγιή καθώς και πώς να τοποθετούν σωστά τα καρφιά για την πετάλωση. Διοργανώνονται επιπλέον εκπαιδευτικά σεμινάρια για ερασιτέχνες πεταλωτές και ιδιοκτήτες που πεταλώνουν μόνοι τους ώστε να το κάνουν πιο σωστά.
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Τα δόντια των ιπποειδών χρειάζονται την απαραίτητη οδοντιατρική φροντίδα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο είτε για λιμάρισμα των οδοντικών ακίδων είτε για αντιμετώπιση πιο σοβαρών προβλημάτων όπως εξαγωγές δοντιών. Οι εξειδικευμένοι οδοντίατροι της GAWF/Animal Action παρέχουν την απαραίτητη οδοντιατρική φροντίδα και ταυτόχρονα εξηγούν στους ιδιοκτήτες πώς να αναγνωρίζουν εγκαίρως προβλήματα της μάσησης.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Βασικός στόχος της GAWF/Animal Action είναι η συνέχιση της κτηνιατρικής, πεταλωτικής και οδοντιατρικής φροντίδας των ιπποειδών από τους ιδιοκτήτες και τους τοπικούς κτηνιάτρους όταν η ομάδα ολοκληρώσει την εκάστοτε επίσκεψη. Για το λόγο αυτό, προσφέρουμε ευκαιρίες για εκπαίδευση και επιπλέον μόρφωση. Διεξαγάγουμε σεμινάρια με κοινό όλες τις ενδιαφερόμενες ομάδες που επιθυμούν να βελτιώσουν τη ζωή των ιπποειδών με την εκπαίδευσή τους σε κτηνιατρική, πεταλωτική και οδοντιατρική εργασία και επιπλέον διαθέτουμε στο κοινό και στους ιδιοκτήτες ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με το: «Πώς να Φροντίζετε το Γαϊδούρι σας», «Οδοντιατρική σε Γαϊδούρια, Άλογα και Μουλάρια» και «Πώς να Περιορίζετε το Γαϊδούρι, Άλογο και Μουλάρι-Εναλλακτικές του ‘Παστουρώματος’».
Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα και την δράση της GAWF/Animal Action, καθώς και για πληροφορίες που αφορούν στην επίσκεψη μπορείτε να επικοινωνείτε στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@animalactiongreece.gr και στο τηλέφωνο 210 3840010.