Τρίτη, 4 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΧΥΤΑ Νάξου: αύριο (01/12) ανοίγει τις πύλες του (φωτογραφίες)

ΧΥΤΑ Νάξου: αύριο (01/12) ανοίγει τις πύλες του (φωτογραφίες)

|

Από αύριο και επίσημα ξεκινά η λειτουργία του ΧΥΤΑ Νάξου… Τα πρώτα φορτία απορριμμάτων θα περάσουν την πόρτα της εισόδου του ΧΥΤΑ στη κορφή Ξύδη… Και ένα όνειρο για τους κατοίκους του νησιού γίνεται πραγματικότητα… Το ζητούμενο δεν είνα άλλο από την ορθή λειτουργία του 

Μοιάζει με όνειρο… Μοιάζει με το ωραιότερο παραμύθι… Μοιάζει με το τέλος μίας εφιαλτικής εποχής… Και είναι όμως πέρα για πέρα αλήθεια. Η Νάξος και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων περνάει σε μία άλλη εποχή. Μπαίνει στις ράγες προς το μέλλον όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, έστω κι εάν επί της ουσίας είναι κάπως αργά. Αλλά για τη γκρίνια στο τέλος… Σήμερα απλά είναι ημέρα χαράς. Ο λόγος; Μα γιατί από αύριο και επίσημα θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στη κορφή Ξύδη. Ένα έργο που πέρασε από δεκάδες κύματα, έδειξε προς στιγμή ότι θα έχει τη μοίρα του γεφυριού της Άρτας, όμως με το πείσμα –ενδεχομένως- κάποιων και τη δύναμη των ανθρώπων (ανάμεσά τους είναι και οι άνθρωποι της τεχνικής εταιρείας) που κουβάλησαν το βάρος τόσο των αποφάσεων όσο και των πράξεων ο ΧΥΤΑ ανοίγει… Και στο χέρι μας είναι να τον κρατήσουμε ζωντανό. Περισσότερο από την 1η Μαΐου του 2017….

Ανοίγει

Και ο μίτος του παραμυθιού ξεκινάει να ξετυλίγεται. Γιατί είναι ένα παραμύθι που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια (δεκαετίες) όταν ελήφθη η απόφαση υπό το βάρος των ευροπροστίμων όλη η Ελλάδα να απαλλαγεί από τις χωματερές. Η Νάξος είχε τότε 11 (!!!) Και σήμερα θα μπει στη λογική να μην έχει καμία (ούτε ανεπίσημα) αλλά να έχει έναν ΧΥΤΑ. Αρκεί όπως είπαμε να γίνει σωστή διαχείριση. Και αυτή ξεκινάει από την έννοια «ανακύκλωση» που όμως δεν την γνωρίζουμε ακόμη. Εμείς οι μεγαλύτεροι. Γιατί οι μικροί κάτι έχουν ακούσει, οπότε μέλλον υπάρχει…

Ο ΧΥΤΑ λοιπόν αφού πέρασε μέσα από λαϊκά δικαστήρια, μέσα από ιστορίες που προκαλούν ακόμη και …ανέκδοτα για τον τρόπο αντίδρασης (σ.σ. κάποιοι χτυπούν σήμερα το κεφάλι τους που είχαν πει όχι) έφτασε στο τέλος του. Έστω κι εάν υπάρχει ακόμη σε εκκρεμότητα δικαστικές αποφάσεις.

Αλλά έφτασε στο τέλος του όσον αφορά το χώρο όπου θα ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ. Και η εποπτεύουσα εταιρεία (Εγνατία Οδός ΑΕ») παραδίδει το χώρο για χρήση. Για τα κλειδιά έχουμε ακόμη καιρό… Μέχρι και τον Απρίλιο του 2017. Την περασμένη εβδομάδα, στις 22 Νοεμβρίου, ημέρα Τρίτη εκδόθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) με διάρκεια πέντε ετών, ενώ μόλις χθες βρέθηκε κλιμάκιο της αρμόδιας Επιτροπής από τη Περιφέρεια στο χώρο εργασίας για τις τελευταίες λεπτομέρειες και τους απαραίτητους ελέγχους.

Βήματα

Και είπαμε ότι όλα είναι έτοιμα. Μέσα από το κείμενο που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια μπορεί να δει κανείς τους όρους λειτουργίας. Για το χρόνο ζωής που είναι τα 23 περίπου χρόνια εάν όλα κυλούν ομαλά. Για το ετήσιο όριο που μπορεί να χειριστεί και αυτό είναι στα 15.000 m3 στερεών απόβλητων το χρόνο ή 530.000 στα +20 χρόνια. Θα λαμβάνει και τα απορρίμματα από τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων που σήμερα πηγαίνουν (!!!) στην Αμοργό. Και το κυριότερο; Θα δέχεται όλα τα απορρίμματα εκτός από μπάζα, κλαδιά και ζωικά απόβλητα. Άρα, ο Δήμος οφείλει να βρει χώρο για αυτά τα είδη αποβλήτων ώστε να μην μετατραπεί ο ΧΥΤΑ σε ΧΑΔΑ εκ νέου. Και βέβαια θα πρέπει να γίνουν σιγά σιγά τα βήματα για την επόμενη γενιά που δεν είναι άλλη από το ΧΥΤΥ. Κι αυτό μπορεί να γίνει σε δύο περίπου χρόνια όταν μάθουμε τι σημαίνουν οι διαφορές ανάμεσα σε απλά γράμματα («Α» και «Υ») και το κυριότερο κατανοήσουμε στην καθημερινότητά μας τη λέξη «ανακύκλωση».

Η διαλογή λοιπόν είναι απαραίτητη… και εμείς σας κάνουμε μία πρώτη βόλτα… Για τα εγκαίνια και τις άλλες ιστορίες τα αφήνουμε στους πολιτικούς. Σ’ αυτούς που έβαζαν στοίχημα ακόμη και τη καρέκλα τους για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Η ουσία είναι ότι το έργο παραδίδεται. Με μικρή καθυστέρηση αφού συν τοις άλλοις τον περασμένο Μάρτιο η φύση έβαλε το χέρι της. Θα μπορούσε να έχει παραδοθεί ακόμη και ένα μήνα νωρίτερα. Όμως, αποφασίστηκε να γίνουν όλα με κάθε λεπτομέρεια. Όπως κι έγιναν… Α αα και βέβαια να πούμε ότι πολύ απλά τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί και η ανάπλαση της τελευταίας χωματερής (ΧΑΔΑ) στη θέση «Ξηρόκαμπος» για να λειτουργήσουν με σωστό τρόπο και τα σφαγεία. Γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε την αίσθηση ότι είναι βυθισμένα στο … σκουπίδι.

Το …βιογραφικό του

Και τέλος, να σημειώσουμε ότι το όλο έργο ήταν προϋπολογισμού 10,4 εκ. €. (σ.σ. στην ουσία κόστισε 9.5 εκατ. ευρώ). Η σύμβαση για τον ΧΥΤΑ υπογράφτηκε στις 16/5/2014 και είχε προθεσμία περαίωσης την 30/6/2016 για την κατασκευή και έως 31/12/2016 για την δοκιμαστική λειτουργία. Με την απόφαση του Περιφερειάρχη, προεγκρίθηκε παράταση τεσσάρων μηνών, έως 31/10/2016, για την κατασκευή και έως 30/4/2017 για τη δοκιμαστική λειτουργία.

Το έργο, το οποίο αρχικά ήταν ενταγμένο στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, με φορέα υλοποίησης την «Εγνατία Οδός ΑΕ» αφορά στην κατασκευή ΧΥΤΑ σε γήπεδο έκτασης περίπου 170 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη θέση «Κορφή Ξύδη» Δήμου Νάξου. Η επιφάνεια του ενεργού ΧΥΤΑ εκτιμάται σε 44 στρέμματα περίπου, με μέση ετήσια δυναμικότητα 15.450 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων. Ο συνολικός όγκος ΧΥΤΑ για 20 έτη λειτουργίας εκτιμάται σε 463.500m3 συμπεριλαμβανομένου του υλικού περιοδικής επικάλυψης, εκτός της τελικής.

Οι εργασίες για την κατασκευή του XYTA περιλαμβάνουν έργα χωματουργικά, στεγάνωσης πυθμένα και πρανών, εγκαταστάσεις χώρου εισόδου, συλλογής και διαχείρισης των στραγγισμάτων, αποστράγγιση χώρου, κτιριακά, ηλεκτρομηχανολογικά, ελέγχου λειτουργίας και αποκατάστασης, έργα οδοποιίας, πρασίνου και περίφραξης. Επίσης προβλέπεται η προμήθεια ενός αυτοκινούμενου μηχανήματος διάστρωσης και συμπύκνωσης απορριμμάτων.

Ο ΧΥΤΑ Νάξου έχει προταθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020» (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του νέου ΕΣΠΑ, ως έργο phasing (τμηματοποιημένο).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – ΑΠΑΣ Νάξου: Αποδοχή παραίτησης Δάγλα

Τρεις αγωνιστικές πριν από τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου και ο Αλέκος Δάγλας υπέβαλε τη παραίτησή του από τη θέση του προπονητή στον ΑΠΑΣ Νάξου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα, αξέχαστη εμπειρία

Τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα: Μια αξέχαστη εμπειρία για τους μαθητές μας - Το ταξίδι στην Αθήνα..

Τέμπη: Παραίτηση Τριαντόπουλου από υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο κ. Τριαντόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή σε «μπάζωμα» επικαλούμενος χωρία του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Ερχεται η 1η διαβούλευση για το “Masterplan Ύδρευσης” του Δήμου

Δημόσια Διαβούλευση για το Masterplan Ύδρευσης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων - Πότε και που;

Κατ. Μονογυιού: Επίσκεψη στο Φάρο Τυφλών

Επίσκεψη της Κατερίνας Μονογυιού στο Φάρο Τυφλών - Τι αναφέρει με την ευκαιρία της επίσκεψης

Νάξος – Μ.Ι.Υ.Α.: Ημερίδα με θέμα το Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Hμερίδα με θέμα: «Η Συνδρομή της Μ.Ι.Υ.Α. του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών στη Λύση του Δημογραφικού Προβλήματος της Ελλάδας» - Πότε και Που;

Ferryscanner: Δημοφιλέστεροι ακτοπλοϊκοί προορισμοί για το 2024 οι Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη

Ferryscanner: Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη οι δημοφιλέστεροι ακτοπλοϊκοί προορισμοί του 2024

Μ. Βρετανία: Η Νάξος ανάμεσα στα έξι εναλλακτικά νησιά που προτείνουν για το 2025

Η βρετανική εφημερίδα Metro δημοσίευσε κατάλογο με τα μη συμβατικά ελληνικά νησιά που «κερδίζουν τη μάχη με τον υπερτουρισμό»

Πάρος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο στην Αγία Παρασκευή Νάουσας

Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στην Πάρο – Σε ποια περιοχή θα γίνει

Σαντορίνη: Αποστολή μελετά τα υδροθερμικά συστήματα της καλδέρας και του Κολούμπου

Η αποστολή HYDROMOX αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των φυσικών μηχανισμών που διαμορφώνουν τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό χώρο και την πρόβλεψη πιθανών κινδύνων για την ευρύτερη περιοχή του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης.

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Βαγγ. Κατσαράς: “Τα τελευταία χρόνια η Νάξος είναι στις πρώτες θέσεις που επιλέγουν να έρθουν για την Αποκριά” (video)

Ναξιώτικη αποκριά-Μια γιορτή γεμάτη μυσταγωγία και κέφι - Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Κατσαράς σε εκπομπή της ΕΡΤ (video)

Κυκλάδες – Εφορεία Αρχαιοτήτων: “Stop” σε τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο

Δύο μη εγκρίσεις αιτημάτων για τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο και μία μετατροπή

Δονούσα – Express Skopelitis: Γιατί συνεχίζετε η συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια σε βάρος του νησιού μας;

Επιχειρηματίες και κάτοικοι της Δονούσας ζητούν απαντήσεις στην συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια του Express Skopelitis σε σχέση με τα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων;

Σαντορίνη – Αμοργός: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία

Σαντορίνη: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία - Ανάλογη πρόταση και για Αμοργό, Ιο και Ανάφη