Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΧάθηκαν 300.000 στρέμματα πράσινου το 2016

Χάθηκαν 300.000 στρέμματα πράσινου το 2016

|

Με τις Κυκλάδες να έχουν έντονη …παρουσία στο τομέα των στατιστικών όσον αφορά τις φετινές φωτιές, κλείνει το 2016 με τον 5ο χειρότερο απολογισμό την τελευταία δεκαετία. 

Η αντιπυρική περίοδος σε μία εβδομάδα φτάνει στο τέλος της… Η χρονιά δεν κύλησε ομαλά δυστυχώς και κυρίως για τις Κυκλάδες όπου είχαμε δεκάδες φωτιές σχεδόν σε όλα τα νησιά. Εντάξει δεν βιώσαμε απίστευτα σκηνικά όπως στην Σίφνο πριν από μερικά χρόνια όπου η φωτιά έφτασε έως τη θάλασσα αλλά Σύρος και Άνδρος σε πρώτη φάση και λιγότερο η Τήνος είδαν την λαίλαπα της φωτιάς να θερίζει το λιγοστό πράσινο. Και σε συνδυασμό με την ανομβρία που έχει κυρίαρχο ρόλο από πέρυσι είναι αυτονόητο ότι μία απλή σπίθα πλέον είναι ικανή να προκαλέσει πυρκαγιά… Το ζητούμενο κάθε χρόνο δεν είναι άλλο από την προστασία. Το γνωμικό «πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» είναι το βασικό σλόγκαν που κυριαρχεί στο χώρο της πυροπροστασίας καθότι μόνο μέσα από έργα μπορεί κανείς να αποφύγει τα χειρότερα. Θα γίνει η φετινή χρονιά μάθημα για του χρόνου;

Η απάντηση; Δύσκολη. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα penna.gr και προέρχονται από τα δεδομένα της EFFIS (European Forest Fire Information System), η χρονιά που φτάνει στο τέλος της δεν ήταν και η καλύτερη: 302.000 στρέμματα δασικής βλάστησης κάηκαν. Αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι του 2016 βρίσκεται στην 5η θέση από πλευράς καμένων εκτάσεων για την τελευταία δεκαετία. Το μεγαλύτερο τίμημα φέτος πλήρωσαν οι πολύπαθες Θάσος, Χίος και Εύβοια, ενώ ακολούθησαν η Ρόδος, η Κρήτη, η Αττική, η Βοιωτία, η Λάρισα, η Ζάκυνθος, η Άνδρος, η Δράμα, η Σάμος και Λακωνία. Αρκετά τέλος ήταν και τα περιστατικά στις Κυκλάδες σε νησιά όπως η Τήνος, η Νάξος, η Σέριφος, η Κέα, η Σύρος.

Η περίπτωση της Χίου:

Μια από τις σημαντικότερες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού υπήρξε αυτή που εκδηλώθηκε στα Μαστιχοχώρια της Χίου και έκαψε43.431 στρέμματα. Αρκετές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν καεί και στη μεγάλη πυρκαγιά του 2012, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς για τη φυσική ανάκαμψη των δασών της Χίου.

Η δασική ομάδα του WWF Ελλάς βρέθηκε στο νησί για επιτόπια αυτοψία και ήδη έχει καταθέσει στις τοπικές αρχές τον σχετικό απολογισμό που περιλαμβάνει και προτάσεις αποκατάστασης.

 «Παρά τα κάποια θετικά βήματα από πλευράς Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού σώματος, χρειαζόμαστε μια διαρκή και εντατική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Ο μηχανισμός δασοπυροπροστασίας δεν είναι μόνο οι κρατικοί φορείς αλλά πρέπει κάθε πολίτης αυτής της χώρας να νιώσει ότι αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα προστασίας των δασών μας», δήλωσε οΣυντονιστής Τοπικών Δράσεων του WWF Ελλάς, Ηλίας Τζηρίτης.

Προγραμματισμός

Τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν το σύστημα δασοπυροπροστασίας της χώρας μας παραμένουν και το WWF επισημαίνει τα σημεία για τα οποία απαιτείται έγκαιρος σχεδιασμός:

-Να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την προμήθεια κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού σε επαγγελματίες και εθελοντές δασοπυροσβέστες. ·

-Ο μηχανοκίνητος και εναέριος στόλος δασοπυρόσβεσης της χώρας βρίσκεται στα όρια του. Αυτό έδειξαν οι βλάβες και τα ατυχήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής. Τα ελαστικά παραμένουν η μεγάλη ανοικτή πληγή για τα οχήματα του ΠΣ. ·

-Είναι καιρός να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα (άρθρο 100 ν. 4249/2014) για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό και πιο αποτελεσματικό έργο.

-Να ελεγχθούν οι ΟΤΑ για τη διάθεση των κονδυλίων που λαμβάνουν κάθε έτος για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. ·

– Να δοθούν όλα τα κονδύλια που αιτούνται οι Δασικές Υπηρεσίες, βάσει σχετικού σχεδιασμού, για την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων πρόληψης, πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο διάνοιξης και καθαρισμού δασικών οδών ακόμη και… τον Σεπτέμβρη! ·

-Να διευθετηθούν επιτέλους οι νομικές εκκρεμότητες, όπως οι δασικοί χάρτες και η πλήρης αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού. ·

Ο διάλογος για την αναμόρφωση του συστήματος δασοπυροπροστασίας και η ίδρυση ενός Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας δεν μπορεί πλέον να περιμένει.

 «Η αντιπυρική περίοδος βαίνει προς το τέλος της. Μια δύσκολη αντιπυρική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη Μεσόγειο. Οι έντονες πυρκαγιές, ανεξαρτήτως αιτίας, στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Κύπρο και την Ισπανία δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί με νέες καταστροφές αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας. Ο χειμώνας έρχεται και μαζί με αυτόν πρέπει να έρθει και ο έγκαιρος σχεδιασμός. Μην αφήσουμε την προστασία των ελληνικών δασών μόνο στην αυταπάρνηση κάποιων κρατικών φορέων και των εθελοντών», συμπλήρωσε ο Ηλίας Τζηρίτης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος… Άνθρωπος-Ορχήστρα στο Santorini Summer Camp!

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για τα παιδιά, με τον πολυτάλαντο δάσκαλο της Χορωδίας και Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας, γεμάτη μελωδία, ρυθμό και χαμόγελα!

Τραγουδώντας την Αγάπη: Μια μαγική μουσική βραδιά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου με την Τατιάνα Ζωγράφου

Ο Δήμος Τήνου, το 1ο Δημοτικό και ο Σύλλογος Γονέων συνδιοργάνωσαν μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδι, συμμετοχή και συγκίνηση, γεμίζοντας το νησί με μουσική και χαμόγελα.

Η Προέδρος του Δ.Σ. Νάξου, Μ. Μάρκου μιλά για τη νέα σύμβαση στέγασης του Πρωτοδικείου (video)

Αναλύει τις λεπτομέρειες της νέας μίσθωσης, τις προκλήσεις της δικαστικής στέγασης και τις προοπτικές για νέο δικαστικό μέγαρο

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.