Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΓλέζος: Μία... Πάτμο χάνουμε ετησίως λόγω βροχοπτώσεων

Γλέζος: Μία… Πάτμο χάνουμε ετησίως λόγω βροχοπτώσεων

|

Μία…. Πάτμο σε καλλιεργήσιμη έκταση, χάνουμε κάθε χρόνο εξαιτίας των πλημμυρών και της διάβρωσης από ανθρωπογενή αίτια σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο ο οποίος, ως επίτιμο μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και ερασιτέχνης γεωλόγος, συμμετείχε σε ημερίδα για την πλημμυρικό κίνδυνο στην Ελλάδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Μία ακόμη ομιλία από τον Μανώλη Γλέζο σε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον. Καλεσμένος ως επίτιμο μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και ερασιτέχνης γεωλόγος, συμμετείχε σε ημερίδα για την πλημμυρικό κίνδυνο στην Ελλάδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Κι εκεί παρουσίασε τον δεκάλογό του για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και τις διάβρωσης… Θεωρεί πάντως ότι σε ετήσια βάση χάνουμε μία …Πάτμο σε καλλιεργήσιμη έκταση, με τον άνθρωπο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να είναι ο βασικός υπεύθυνος για ότι συμβαίνει στο περιβάλλον σήμερα… 

Σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα με δέκα βασικούς κανόνες που είναι οι εξής:
– Αντιπλημμυρικά έργα με φράγματα ανάσχεσης στα ανάντη.
– Φράγματα στο ύψος των πλευρικών όχθων.
– Να ακυρώνονται σε μητρικό πέτρωμα.
– Τοξωτά.
– Με υπερχειλίστηρες
– Να θεμελιώνονται στο πιο στενό σημείο της κοίτης.
– Διεύρυνσης λεκάνης απορροής με υλικό από έναντι.
– Οικολογική λειτουργία.
– Ετήσια εκκαθάριση λεκάνης.
– Ειδικό ανάχωμα για να αποφεύγεται η «χύτρα του διαβόλου» στα υψηλά φράγματα.

Αφορμή, όχι το αίτιο της πλημμύρας, η βροχόπτωση

«Τρεις μέρες έβρεξε και στη Μάνδρα και σε ολόκληρη την Ελλάδα ενώ στην περιοχή της Πιερίας και Ημαθίας, έριξε υπερδιπλάσιο ποσό νερού απ΄ότι στην Μάνδρα. Βέβαια θα μου πείτε ότι στην Μάνδρα είχαμε από πίσω το όρος Πατέρας που είχε αποψιλωθεί από τις πυρκαγιές αλλά και στην Πιερία, έχουμε τον Ολυμπο. Εκεί όμως δεν θρηνήσαμε θύματα γεγονός που καταδεικνύει ότι η βροχόπτωση είναι η αφορμή ενός πλημμυρικού κινδύνου και όχι το αίτιο» εξήγησε από την πλευρά του, στο περιθώριο της ημερίδας, ο καθηγητής Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, Θόδωρος Καρακώστας.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ γράφει ότι τις εκτιμήσεις ότι οι πλημμύρες οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή στηλίτευσε ο καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής στο Εργαστήριο διευθέτησης ορεινών υδάτων Παναγιώτης Στεφανίδης.

«Πρώτη φορά άκουσα από επίσημα χείλη , από πολιτικούς, ότι η πλημμύρα στη Μάνδρα οφειλόταν στην κλιματική αλλαγή. Δεν έχει όμως καμία σχέση η κλιματική αλλαγή με τις πλημμύρες» ξεκαθάρισε ο καθηγητής. Όσο για τα λεγόμενα περί «ακραίων καιρικών φαινομένων», ο κ. Στεφανίδης, διευκρίνισε ότι τα 80 χιλιοστά νερού στη Μάνδρα δεν είναι ακραία τιμή.

« Άρα κάτι άλλο φταίει και είναι οι ανθρώπινες επεμβάσεις στα ρέματα που έχουν καταπατηθεί τα περισσότερα. Είναι αδιανόητο το 2017 να πνίγονται τόσα άτομα . Ξέρετε πόσες παράνομες κατασκευές υπήρχαν πάνω στον χείμαρρο της Αγίας Αικατερίνης;» κατέληξε ο καθηγητής

Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για όλα τα επικίνδυνα ρέματα πανελλαδικά που θα τεθεί σε διαβούλευση τους πρώτους μήνες του 2018 υπογραμμίστηκε από εκπρόσωπο του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου που διάβασε τον χαιρετισμό του, καθώς δεν μπόρεσε ο ίδιος να παρευρεθεί στην ημερίδα.

Όπως τονίστηκε, «η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους Κινδύνους Πλημμύρας καθυστέρησε τόσο πολύ που πλέον είμαστε σε προχωρημένο προδικαστικό στάδιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι 2015!».

«Η παρούσα κυβέρνηση», αναφέρεται στον χαιρετισμό του υπουργού, «εντόπισε το κενό και από το Νοέμβριο του 2016 ασχολήθηκε σοβαρά με το πρόβλημα και προχώρησε στην εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρων για όλη τη χώρα με κονδύλια του ΕΣΠΑ».

«Τα προσχέδια των Σχεδίων ολοκληρώθηκαν και τέθηκαν σε διαβούλευση τον Ιούλιο του 2017. Η διαβούλευση για όλη τη χώρα ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο του 2018, και η κύρωση θα έχει ολοκληρωθεί και για τα 14 Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρων μέχρι το Μάρτιο του 2018 με πρώτο του Π.Έβρου το Φεβρουάριο. Συνολικά επομένως μετράμε 3 χρόνια καθυστέρηση, χρόνια κατά τα οποία θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί και προγραμματιστεί δράσεις σε περιοχές υψηλού κίνδυνου και θα είχαν γλυτώσει περιουσίες και ζωές».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα Σχέδια Διαχείρισης προκρίνουν προτεραιότητες για το τι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα δίνοντας έμφαση σε δράσεις πρόληψης και προστασίας και στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το σύνολο της λεκάνης, «και όχι σε έργα που απλά μεταφέρουν το πρόβλημα και τον κίνδυνο παρακάτω ή δίπλα».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ecopress.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.