Δεκαοκτώ μήνες μετά την έγκριση της επένδυσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ανάβουν και πάλι οι μηχανές για την εγκατάσταση 28 Αιολικών Πάρκων σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο
Ένα από τα πιο φιλόδοξα project στο Βόρειο Αιγαίο όσον αφορά την Αιολική ενέργεια πιάνει και πάλι δουλειά… Με …κωδική ονομασία «Αιγαία Ζεύξη» της εταιρίας «Ρόκας Αιολική Βόρειος Ελλάς ΙΙ ΑΒΕΕ», οι μηχανές παίρνουν μπροστά και αναμένεται να εγκατασταθούν στο προσεχές μέλλον 28 Αιολικά Πάρκα (Α/Π) συνολικής ισχύος 706 ΜW, στο Βόρειο Αιγαίο – από τα οποία τα 10 πρόκειται να εγκατασταθούν στη Λέσβο, τα 11 στη Λήμνο και τα 7 στη Χίο- και αποσκοπούν στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ενάμιση χρόνο μετά την έγκριση για την πραγματοποίηση της επένδυσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου τον Νοέμβριο του 2012, η εταιρεία συγκεντρώνει τις αναγκαίες γνωμοδοτήσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, επιδιώκοντας να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου η διαδικασία αδειοδοτήσεων. Ήδη, η εταιρεία έχει στα χέρια της τρεις πράξεις χαρακτηρισμού του διευθυντή Δασών Λέσβου για εκτάσεις περίπου 6.500 στρεμμάτων στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Λέσβου.
Το έργο «Αιγαία Ζεύξη», που αποσκοπεί στη σύνδεση των τριών νησιών του Βορείου Αιγαίου με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση του Ομίλου Ρόκα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, αφού πρόκειται για μια επένδυση σχεδόν τριπλάσια σε μέγεθος σε σύγκριση με όλες τις μέχρι τώρα επενδύσεις του Ομίλου. Σήμερα, λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα 17 Α/Π, συνολικής ισχύος 250,7 MW, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (Μάιος 2013). Τα σχέδια των επενδυτών προβλέπουν την εγκατάσταση 353 ανεμογεννητριών (Α/Γ) συνολικά (153 στη Λέσβο, 125 στη Λήμνο, 75 στη Χίο) σε κορυφογραμμές με χαμηλή φρυγανώδη βλάστηση που θα συνδέονται μεταξύ τους με υπόγεια καλώδια μεσαίας τάσης. Η κάθε Α/Γ θα έχει ύψος 67 μέτρα, πτερύγιο 39 μέτρα, βάρος 231 τόνους και ισχύ 2 MW.
Τι χρειάζεται για τις ανάγκες της επένδυσης; Διανοίξεις πολλών νέων χωμάτινων οδών, περίπου 200 χλμ., εκσκαφές 330 χλμ. για καλωδιώσεις μεσαίας και υψηλής τάσης, εκσκαφές 353 μεγάλων θεμελίων με μήκος και πλάτος περίπου 15 μέτρων και βάθους 2,4 μέτρων που θα θεμελιωθούν στο έδαφος με οπλισμένο σκυρόδεμα, ισάριθμες διαμορφώσεις πλατειών μεγάλων διαστάσεων (45×25 μέτρων), καθώς και εργοταξιακοί χώροι 386.000 τ.μ. που συνεπάγονται μεγάλες συγκεντρώσεις μπάζων και διαφόρων άχρηστων υλικών.
Οι αντιδράσεις όπως είναι λογικό είναι μεγάλες από τις οικολογικές και όχι μόνο εταιρίες που μιλούν για τεράστιες και πρωτοφανείς αρνητικές επιδράσεις της επένδυσης στο πολυδιάστατο νησιωτικό τοπίο», επισημαίνεται παράλληλα ότι η εν λόγω επένδυση αντιτίθεται και παραβιάζει κατάφωρα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, η οποία υπεγράφη το 2000 και την οποία έχει υπογράψει και κυρώσει η χώρα μας το 2010. Και βέβαια χαμένοι είναι οι κάτοικοι των νησιών καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας θα πηγαίνει προς εξαγωγή και όσο διατίθεται θα είναι μόνο στους κάτοικους των συγκεκριμένων περιοχών και όχι στο σύνολο των κατοίκων στα τρία νησιά…