Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕυρώπη: «Δολοφονικοί καύσωνες» θα έρχονται όλο και πιο συχνά

Ευρώπη: «Δολοφονικοί καύσωνες» θα έρχονται όλο και πιο συχνά

|

Οι καύσωνες θα γίνονται πιο συχνοί και πιο έντονοι λόγω της κλιματικής κρίσης προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι απειλές της κλιματικής κρίσης 

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια των περιόδων καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.

Η ανάλυση των πλεοναζόντων θανάτων, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ του αριθμού των θανάτων που καταμετρήθηκαν και εκείνων που αναμένονταν με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, αποκαλύπτει τις απειλές που θέτει η παγκόσμια θέρμανση που προκαλείται από την κλιματική κρίση, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, ο υδράργυρος στη νοτιοδυτική Γαλλία έφτασε τους 42 βαθμούς, ενώ η Σεβίλλη και η Κόρδοβα στην Ισπανία σημείωσαν ρεκόρ 44 βαθμών.

Η ανάλυση της ομάδας επιστημόνων World Weather Attribution διαπίστωσε ότι τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» να σημειωθούν αν δεν υπήρχε κλιματική κρίση.

Περισσότεροι θάνατοι σε Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία

Στην Αγγλία και την Ουαλία 3.271 θάνατοι καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιουνίου και 7ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για 6,2% περισσότερους θανάτους από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η ανάλυση που έγινε δεν υπολογίζει συγκεκριμένα τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων ήταν υψηλότερος τις ημέρες με καύσωνα απ’ ό,τι τις ημέρες χωρίς καύσωνα. Οι θάνατοι από Covid-19 εξαιρέθηκαν.

Επίσης στη Γαλλία αναφέρθηκαν 10.420 υπερβολικοί θάνατοι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, σύμφωνα κυβερνητικά στοιχεία. Ενας στους τέσσερις από αυτούς τους θανάτους, δηλαδή 2.816, συνέβη κατά τη διάρκεια έντονου καύσωνα. Ακόμη οι θάνατοι ήταν κατά 20% υψηλότεροι σε περιοχές όπου είχε εκδοθεί κόκκινος συναγερμός για ακραίες θερμοκρασίες.

Στην Ισπανία, το υποστηριζόμενο από το κράτος Ινστιτούτο Υγείας Carlos III εκτιμά πως υπήρξαν 4.655 θάνατοι που επήλθαν από τη ζέστη μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch εκτιμά ότι 4.500 άνθρωποι πέθαναν στη χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

Η δΔρ Φρίντερικ Ότο, ανώτερη λέκτορας για την κλιματική επιστήμη στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Οι καύσωνες είναι από τις μεγαλύτερες απειλές της κλιματικής κρίσης. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι υπεύθυνες για χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

«Παρά τα συντριπτικά αυτά στοιχεία, η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που παρουσιάζουν οι ακραίες θερμοκρασίες για την ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη μικρή» πρόσθεσε.

Οι καύσωνες θα γίνονται πιο συχνοί και πιο έντονοι

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus της Ε.Ε.

Η δρ Γιουνις Λο, ερευνήτρια σε θέματα κλιματικής αλλαγής και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και έντονοι καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει πολλούς προηγούμενους καύσωνες με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι οι παρατηρούμενοι καύσωνες έχουν γίνει πιο πιθανοί ή πιο έντονοι εξαιτίας των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Σημειώνεται πως η παγκόσμια θέρμανση προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή των δασών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ενημέρωσε πέρυσι ότι από φέτος και για τα επόμενα χρόνια δεν θα έπρεπε να γίνει κανένα νέο αναπτυξιακό έργο φυσικού αερίου, πετρελαίου ή άνθρακα, ώστε περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ο Λο δήλωσε ότι η κοινωνία πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στην ακραία ζέστη. «Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτές τις θερμοκρασίες. Ο σχεδιασμός γι’ αυτή την προσαρμογή περιλαμβάνει τον σχεδιασμό σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων που έχουν καλό εξαερισμό και αποτρέπουν την υπερθέρμανση, την αύξηση του πρασίνου και των πάρκων στις πόλεις και την καθιέρωση προειδοποιήσεων για τους καύσωνες σε όλους» κατέληξε.

Πηγή: Guardian


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Πανναξιακός ΑΟ: Οι πρωταθλητές Γεντέκος, Δρίτσας και Στεργιόπουλος στη Νάξο

Τρεις κορυφαίοι αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ βρέθηκαν στο νησί, μίλησαν με τους μικρούς αθλητές και μοιράστηκαν εμπειρίες και κίνητρα.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Δεύτερη ευκαιρία στη μόρφωση για εργαζόμενους και ενήλικες

Με ευέλικτο πρόγραμμα και τριετή φοίτηση, το Εσπερινό Λύκειο Νάξου προσφέρει απολυτήριο Λυκείου και νέες προοπτικές σε όσους θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ίνδικτος: Η 1η Σεπτεμβρίου ως αφετηρία χρόνου στο Βυζάντιο

θεσμός που γεννήθηκε ως φορολογικός κύκλος στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και έγινε η «πρωτοχρονιά» του Βυζαντίου

Καντερές: «Σεπτέμβριος, μην εφησυχάζουμε» – Ο μήνας που έγραψε ιστορία με κακοκαιρίες

Ο μετεωρολόγος υπενθυμίζει μέσα από αναδρομή στη δεκαετία ότι ο Σεπτέμβριος συχνά κρύβει έντονα καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος (03/09) σε Δαμαριώνα και Σαγκρί

Χωρίς ηλεκτροδότηση από τις 06:00 έως τις 09:00 το πρωί οι περιοχές Μπαούζι Δαμαριώνα, Μαραθώ, Αρχάτος, Αθάλασσα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος, Ωσκέλος και Άγιοι Ανάργυροι Σαγκρί.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.