Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕυρώπη: Ανεβάζει ταχύτητα η υπερθέρμανση στην "γηραιά ήπειρο"

Ευρώπη: Ανεβάζει ταχύτητα η υπερθέρμανση στην “γηραιά ήπειρο”

|

Yπό την απειλή λιμού, λόγω κλιματικής αλλαγής, ζουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη 

Στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται η Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 30 χρόνια οι θερμοκρασίες στη Γηραιά Ηπειρο αυξήθηκαν περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου θερμοκρασιακής αύξησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι ορατές άλλωστε σε ολόκληρη την ήπειρο, όπου η ξηρασία και οι καύσωνες διαδέχονται κατακλυσμικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και οι παγετώνες λιώνουν με αστραπιαία ταχύτητα. Η ευρωπαϊκή έκθεση για την Κατάσταση του Κλίματος, που εκπονήθηκε από το Παρατηρητήριο «Κοπέρνικος» της Ε.Ε., προειδοποιεί ότι αν η αυξητική τάση της θερμοκρασίας συνεχιστεί, η αφόρητη ζέστη, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες θα προκαλέσουν κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και θα επηρεάσουν τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα. Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΜ, καθηγητής Πέτερι Ταάλας, «η Ευρώπη συνιστά τη ζωντανή εικόνα του κόσμου που υπερθερμαίνεται και μας προειδοποιεί ότι ακόμη και οι καλύτερα προετοιμασμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλείς από τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων».

Μία άλλη συνέπεια της κλιματικής κρίσης υποδεικνύει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP). Οπως ανακοίνωσε χθες, παραμονές της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ζουν υπό την απειλή του λιμού. 

sakskak.jpg

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει τη σημασία λήψης αποφάσεων για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τονίζει ότι στην έλλειψη επάρκειας τροφίμων αναμφίβολα διαδραματίζουν ρόλο οι συρράξεις αλλά κυρίως τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα, που έχουν γίνει συχνότερα και εντονότερα λόγω κλιματικής αλλαγής, όπως οι μακρές περίοδοι ξηρασίας, οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι πλημμύρες που καταστρέφουν σοδειές, καλλιέργειες, περιουσίες και ολόκληρες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Την ίδια στιγμή, σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η συμμετοχή του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στη Διάσκεψη για το Κλίμα την επόμενη εβδομάδα.

Μετά την ανακοίνωση ότι δεν πρόκειται να παραστεί, προφασιζόμενος έλλειψη χρόνου και ανάγκη επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βρετανία, χθες υπαναχώρησε και γνωστοποίησε μέσα από τον λογαριασμό του στο Τwitter ότι «δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη ευημερία χωρίς δράση για το κλίμα. Δεν υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια χωρίς επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές. Γι’ αυτούς τους λόγους θα παραστώ στη Διάσκεψη COP27, την ερχόμενη εβδομάδα, για να συνεχίσω την κληρονομιά της Γλασκώβης στην οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου και βιώσιμου μέλλοντος».

Η Αντζελα Ράινερ, αναπληρώτρια επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, αναφέρει στον λογαριασμό της στο Twitter ότι ο πρωθυπουργός «εσύρθη, κλωτσώντας και ουρλιάζοντας, να πράξει το ορθό. Πρόκειται για μια κατάσταση που ντροπιάζει τη χώρα στην παγκόσμια σκηνή». 

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιωάννα Συνοδινού: “Με την καρδιά στην Αμοργό, όταν το τρέξιμο γίνεται γιορτή ψυχής” (video)

Στο Amorgos Trail Challenge 2025, δεν μετρά μόνο ο τερματισμός, αλλά κάθε βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, στην κοινότητα, και στον εαυτό μας.

Αμοργός: Διάσταση απόψεων στην τοπική κοινωνία για την διάνοιξη δρόμου

Ο δήμος υποστήριξε ότι ο δρόμος είχε διανοιχθεί ως εργοταξιακός, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης ενός ναΐσκου

Βατικανό – Corriers Della Sera: “Η στάση του Παρολίν και ο …διχασμός έδωσαν πλεονέκτημα στον Πρέβοστ”

Πάπας Λέων ΙΔ': Πώς τον επέλεξε το Κονκλάβιο - Προηγούνταν ο Παρολίν, αλλά έκανε πίσω

ΕΠΑΛ Νάξου: Δράση με περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη Χώρα Νάξου

Το τμήμα Α3 του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" συμμετείχε σε δράση καθαρισμού στο Φλοίσβο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Δράση και Δημιουργία για το Σχολείο και τον Τόπο μου"

Αλ. Φρατζέσκος: “Η καρδιά της Νάξου απειλείται, κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος”

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση, ο Αλέξανδρος Φρατζέσκος καλεί σε συσπείρωση ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων που αλλοιώνουν το τοπίο και την ταυτότητα του νησιού

“Το Πλαστικό μου κι Εγώ”: Το περιβαλλοντικό ταξίδι συνεχίζεται, πρώτος σταθμός η Νάξος

Μαθητές νησιών του Αιγαίου γίνονται πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για λιγότερο πλαστικό – Εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και πράξη από το Cyclades Preservation Fund, την OPUS και με τη στήριξη της ΔΕΗ

Γαλάζιες Σημαίες 2025: Ανακοινώνονται την επόμενη Πέμπτη (15/05)

Ανακοινώνονται οι “Γαλάζιες Σημαίες” στην Ελλάδα για το 2025

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έως τις 23 Μαΐου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025–2026

Eνίσχυση για οινάμπελα με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων – Αναλυτικά οι όροι και τα κριτήρια προτεραιότητας

Κύθνος: Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του 50χρονος ψαράς που αγνοείτο στο Λαύριο

Ανοιχτά της Κύθνου εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του 50χρονος ψαράς που αγνοείτο στο Λαύριο

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων