Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕύη Νομικού για Κολούμπο: "Δεν έχουμε ενδείξεις για έκρηξη στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο"...

Εύη Νομικού για Κολούμπο: “Δεν έχουμε ενδείξεις για έκρηξη στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο” (video)

|

Στις εξελίξεις στην περιοχή της Σαντορίνης με τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις, αναφέρθηκε η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στo ΕΡΤΝews και την εκπομπή UPDATE (Σ. Χριστοφιλέα). Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσπαθούμε εμείς οι επιστήμονες να μιλήσουμε και να εξηγήσουμε τα γεωλογικά φαινόμενα, αλλά ο απλός κόσμος το μόνο που σκέφτεται είναι ότι αν μιλήσουμε για ηφαιστειακή δραστηριότητα απευθείας συνδέεται με ηφαιστειακή έκρηξη”.

Και συνέχισε ” Να ξεκαθαρίσουμε λίγο για να καταλάβει κι ο κόσμος για να μην μπερδεύεται. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε έναν χώρο που έχουμε ξαναπεί ότι είναι πάρα πολύ ενεργός. Αυτός ο χώρος έχει μία ιδιαιτερότητα. Έχει ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που είναι το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, αλλά έχει και πολλές ενεργές ρηξιγενείς ζώνες πολύ δίπλα στο Κολούμπο. Άρα όταν ξεκίνησε αυτή η σεισμική δραστηριότητα προσπαθούσαμε με την βοήθεια των σεισμολόγων να καταλάβουμε που είναι τα επίκεντρα.

Βορειοανατολικά του Κολούμπο βρίσκονται 25 υποθαλάσσια ηφαιστειακοί δόμοι, οι οποίοι είναι ανενεργοί. Δηλαδή σημαίνει ότι δεν βγάζουν αέρια. Αυτό σημαίνει ένα ανενεργό ηφαίστειο, ενώ ο Κολούμπος στα 500 μέτρα ακριβώς έχει υδροθερμικές καμινάδες, οι οποίες βγαίνουν πολλά αέρια. Βλέπετε επίσης σε μια απότομη μορφολογία του υποθαλάσσιου πυθμένα. Αυτές είναι οι μεγάλες εξωγενείς ζώνες, οι οποίες αποδεικνύουν τον καθρέφτη που λέμε του ρήγματος.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αυτά τα ρήγματα ενεργοποιούνται, μετακινείται ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έχουμε σεισμό. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, έχει δραστηριοποιηθεί όλος ο χώρος γύρω από την Άνυδρο, ο οποίος πραγματικά περιλαμβάνει δύο πολύ μεγάλες ενεργείς ρηξιγενείς ζώνες. Το ρήγμα της Ανύδρου στα δυτικά και αντίστοιχα το ρήγμα Σαντορίνης – Αμοργού ανατολικά και πολύ κοντά το ρήγμα της Αμοργού. Άρα δηλαδή περιβάλλεται από μεγάλες ρηξηγενείς ζώνες».

«Η κίνηση του μάγματος δεν σημαίνει ότι θα επιφέρει μία ηφαιστειακή έκρηξη»

Ακολούθως η κ. Νομικού επισήμανε πως: «Εκτός όμως από αυτά τα ρήγματα που βλέπετε, τους καθρέφτες υπάρχουν, έχουμε κάνει πάρα πολλά γεωφυσικά προφίλ, τα οποία έχουμε βρει ακριβώς σε αυτό το άνοιγμα, αυτό ουσιαστικά το ανέβασμα της Ανύδρου. Μέσα στα ιζήματα λοιπόν υπάρχουν θαμμένα ρήγματα. Ρήγματα λοιπόν που είναι μικρότερα σε μήκος και ενεργοποιούνται λόγω του ότι σε όλη αυτή την περιοχή ξέρουμε ότι είναι ένας ηφαιστειακός χώρος, πολύ βαθιά, υπάρχει ένας μεγάλος μαγματικός θάλαμος. Μιλάμε για μία μαγματική διεργασία, που το μάγμα είναι διάπυρο υλικό που βρίσκεται πάντοτε κάτω από ηφαίστεια.

Γι’ αυτό λοιπόν, πάντοτε είπαμε ότι προσέχουμε την ηφαιστειότητα με την τεκτονική. Δεν σημαίνει ότι η ενεργοποίηση ουσιαστικά μάλλον η κίνηση του μάγματος στα έγκατα της Γης μπορούν να φέρουν να επιφέρει μία ηφαιστειακή έκρηξη. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε πάρα πολλά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, εξετάζουμε σενάρια, ξέρετε αυτά τα σενάρια εμείς οι επιστήμονες τα συζητάμε σε επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Δεν τα συζητάμε μπροστά στον κόσμο γιατί ο κόσμος δεν κατανοεί ότι άλλο μαθηματική διεργασία κι άλλο ηφαιστειακή έκρηξη. Να δώσουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβει ο κόσμος. Το 2011 και το 2012 υπήρχε πάλι κίνηση του μάγματος κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Το μάγμα όμως δεν έφτασε στην επιφάνεια και ενώ είχαμε 14 μήνες σεισμούς δεν είχαμε ηφαιστειακή έκρηξη.

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει και στον υποθαλάσσιο χώρο, σε μια περιοχή βέβαια που είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Έχουμε μεγαλύτερες ρηξηγενείς ζώνες. Υπάρχουν μαθηματικές διεργασίες, βαθιά κινείται, πάντα κινείται το μάγμα.

Έχουμε πολλούς σεισμούς. Αυτοί οι σεισμοί δεν μπορεί και να μην οδηγήσουν, ξέρετε τα σενάρια που λέγαμε σε μια ηφαιστειακή έκρηξη δεν έχουμε ενδείξεις για έκρηξη στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, που αυτό φοβούνται οι περισσότεροι».

Amorgos-seismos
amorgos-seismos

«Το σύστημα των ρηγμάτων είναι ενεργοποιημένο»

Η κ. Νομικού συνέχισε λέγοντας πως: «Πρώτα είχαμε τα επίκεντρα ανατολικά της Σαντορίνης, μετά τα επίκεντρα πήγαιναν πολύ κοντά στην Άνυδρο. Μέχρι εχθές ήμασταν πολύ κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αμοργού. Σήμερα όλοι οι σεισμοί εντοπίζονται ξανά γύρω από την περιοχή της Ανύδρου. Που σημαίνει λοιπόν, αυτά τα ρήγματα, το σύστημα των ρηγμάτων είναι ενεργοποιημένο.

Όμως όλα αυτά τα ρήγματα μέχρι στιγμής έχουν ένα τέτοιο μήκος, το οποίο αυτό που είπαν και οι σεισμολόγοι δεν μπορεί να επιφέρει ένα σεισμό μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ. Εάν τυχόν βρεθούν τα επίκεντρα σε έναν άλλο σεισμογενή χώρο, όπως είναι το ρήγμα της Αμοργού, τότε μπορούμε να συζητήσουμε με διαφορετική άποψη ότι ναι, είναι ενεργοποιημένο το ρήγμα της Αμοργού αυτή τη στιγμή είναι γύρω από το ρήγμα, από τα ρήγματα της Ανύδρου και μέσα από τα ρήγματα τα οποία είναι θαμμένα.

Είμαστε ευτυχείς που έχουν γίνει πολλές ωκεανογραφίας αποστολές, έχουν μαζευτεί γεωφυσικά προφίλ και είμαστε ευτυχείς επίσης ότι βγαίνει το ωκεανογραφικό “Αιγαίο”, το ελληνικό, το δικό μας, λόγω του ότι εμείς σαν υποθαλάσσιο παρατηρητήριο του Κολούμπου χρησιμοποιούσαμε το ελληνικό σκάφος στο Αιγαίο και το ελληνικό σκάφος το “Φιλία” για να κάνουμε τις μετρήσεις μας.

Σταμάτησε λοιπόν κάποια χρηματοδότηση, δεν μπορέσαμε να ουσιαστικά να χρησιμοποιήσουμε το ωκεανογραφικό Αιγαίο και το Φιλία. Έχουμε εγκαταστήσει όργανα μέσα στο Κολούμπο και δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε αυτά τα όργανα έτσι ώστε να δούμε τις καταγραφές.

Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που πραγματικά το ωκεανογραφικό, το “Αιγαίο”, το δικό μας, βγαίνει ξανά για αποστολές και θα συλλεχθούν επιπρόσθετα στοιχεία, για να τα συγκρίνουμε. Οι επιστήμονες πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι. Δεν πρέπει να εμφανίζεται αυτή η εικόνα ότι ο ένας τσακώνεται με τον άλλον. Πρέπει αυτό το περίεργο φαινόμενο, πρέπει να το εξετάσουμε όλοι μαζί και να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα».

Δείτε τη συνέντευξη 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη

Ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων τονίζει την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας στο Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σίφνος: “Με τα Χέρια και την Καρδιά”, δομεί το μέλλον με πέτρα και συμμετοχή (αφίσα)

Συμμετοχικό εργοτάξιο, παραδοσιακή ξερολιθική τέχνη, νεανική μαθητεία και κοινότητα χτίζουν μαζί τα νέα υδροφράγματα του νησιού – μια εμπειρία που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Άγιος Προκόπιος: Ο δρόμος των θαυμάτων (και των κορναρισμάτων)

Όταν η ελληνική φιλοξενία συναντά τον αστικό σουρεαλισμό – το οδικό χάος γίνεται εμπειρία ζωής στην πιο πολυσύχναστη τουριστική γωνιά της Νάξου.