Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλον"Εξυπνα νησιά": Σύμη, Καστελόριζο και Αστυπάλαια παίρνουν το χρίσμα

“Εξυπνα νησιά”: Σύμη, Καστελόριζο και Αστυπάλαια παίρνουν το χρίσμα

|

Σε ετήσια βάση το ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών θα πρέπει να υπερβαίνει το 60% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος των τριών νησιών

Τρία είναι τελικά τα νησιά τα οποία θα περιληφθούν στον διαγωνισμό για το πιλοτικό έργο των «Έξυπνων Νησιών», όπως σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Έτσι, μαζί με το Καστελόριζο και την Αστυπάλαια, για τα οποία έχει ήδη γράψει το World Energy News πως είχε «κλειδώσει» η συμμετοχή τους από το ΥΠΕΝ στο project, το υπουργείο αποφάσισε να προσθέσει και τη Σύμη. 
Η απόφαση του ΥΠΕΝ ανοίγει τον δρόμο για την προετοιμασία από τη ΡΑΕ των διαγωνισμών υλοποίησης των απαραίτητων υποδομών. 
Στόχος είναι οι διαγωνισμοί να προκηρυχθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς. 
Η Αστυπάλαια και η Σύμη συγκαταλέγονταν στους πέντε «φιναλίστ» της εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ προς το υπουργείο, για την επιλογή των νησιών που θα αποκτήσουν ενεργειακή…. νοημοσύνη. 
Οι συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές πληρούσαν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ΔΕΔΔΗΕ στην κατάρτιση της εν λόγω λίστας, καθώς είναι αυτόνομα, δηλαδή να μην συνδέονται με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ δεν προβλέπεται η διασύνδεσή τους στο άμεσο μέλλον. 
Επίσης, το μέγεθός τους δεν είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό, κάτι που μεταφράζεται σε εύρος ισχύος ανάμεσα στα 5 και τα 10 MW.
Από την άλλη πλευρά, και το Καστελόριζο πληροί το κριτήριο της ενεργειακής αυτονομίας, με δεδομένο ότι επίσης ηλεκτροδοτείται από αυτόνομο δίκτυο, χωρίς επίσης να προβλέπεται η διασύνδεσή του με το ηπειρωτικό δίκτυο. 
Την ίδια στιγμή, πίσω από την επιλογή του υπάρχουν και κίνητρα γεωστρατηγικής φύσης, ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα που βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

Από τις ΑΠΕ το 60% της κατανάλωσης ρεύματος 

Το γεγονός ότι τα παραπάνω νησιά θα γίνουν «έξυπνα» σημαίνει πως θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, ώστε σε ετήσια βάση το ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών να υπερβαίνει το 60% της συνολικής τους κατανάλωσης σε ρεύμα, με διασφαλισμένη την ευστάθεια του ηλεκτρικού τους συστήματος και χωρίς να αυξηθεί το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. 
Γι’ αυτό τον σκοπό, καταλυτική θα είναι η συμβολή των υβριδικών μονάδων ΑΠΕ, οι οποίες δηλαδή συνδυάζονται με μία μέθοδο αποθήκευσης της περίσσειας της παραγόμενης ενέργειας (π.χ. μπαταρίες), ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της στοχαστικότητας των ανανεώσιμων πηγών. 
Παράλληλα, θα εφαρμοσθούν τεχνολογίες «έξυπνων» ηλεκτρικών δικτύων, ώστε να βελτιστοποιηθεί η ενεργειακή διαχείριση. 
Οι διαγωνισμοί θα είναι μειοδοτικοί, κάτι που σημαίνει πως θα επιλεγεί ως ανάδοχος η εταιρεία ή η κοινοπραξία που θα κάνει την οικονομικότερη προσφορά για την εγκατάσταση των απαιτούμενων υποδομών. 
Η αποζημίωσή τους θα προέλθει από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πηγή: worldenergynews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"