Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕρχεται χιονιάς τα Φώτα, καταιγίδες στη Νάξο

Ερχεται χιονιάς τα Φώτα, καταιγίδες στη Νάξο

|

Ο καιρός χαλάει και πάλι και το τριήμερο Παρασκευής (06/01) – Κυριακής (08/01) αναμένεται ιδιαίτερο …δύσκολο με τη θερμοκρασία να πέφτει πολύ και με χιόνια έως το Σούνιο – Στις Κυκλάδες θα έχουμε ισχυρές καταιγίδες ως επί τω πλείστον – Καλλιάνος “Σικάγο η Ελλάδα” 

Πως έφυγε το 2016? Θα χιόνια, βροχές και ανέμους που χαρακτηρίστηκαν ως …θυελλώδεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι το βράδυ του Σαββάτου 31 Δεκεμβρίου με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου είχαμε ριπές ανέμους της τάξης των 93 χιλιομέτρων στον ΚάβοΝτόρο και 71 χιλιομέτρων στη Νάξο και 64 χιλιομέτρων στην Τζια ανάμεσα στα άλλα… Σήμερα, Δευτέρα 2 Ιανουαρίου και το ψύχος έχει τη τιμητική του. Με βάση πάντα το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε: στην Ορεστιάδα (-14.5), στο Διδυμότειχο (-11.1), στο Νευροκόπι (-10.6), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-10.3), και στα Γρεβενά (-10.3).

Και το …αύριο; Ισχυρό κύμα χιονιά προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για το τριήμερο των Φώτων, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν ακόμη και πολύ κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμοκρασίες ακόμα και εννέα βαθμών υπό το μηδέν ενώ αντίστοιχα στην Αθήνα δεν αποκλείεται να χιονίσει ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Παρά την πρόσκαιρη βελτίωση, που αναμένεται να παρατηρηθεί μέχρι και την Πέμπτη, το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ψυχρό. Το νέο πάντως κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να είναι σφοδρότερο σε σχέση με το προηγούμενο, αλλά με μικρότερη διάρκεια, καθώς από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας τα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Και στις Κυκλάδες; Θα έχουμε και πάλι πολύ …βροχή…

Τι λέει η ΕΜΥ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και θασημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμηκαι σε περιοχές της ηπειρωτικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 και τοπικά 7 μποφόρ, οι οποίοι αργά τοαπόγευμα στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση στα βόρεια.

Την Παρασκευή, ανήμερα των Θεοφανείων, στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις με προσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά σημεία και βροχή ή χιονόνερο στα υπόλοιπες περιοχές. στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε νεφώσεις με χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο και καταιγίδες στο Αιγαίο. Σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένται ύφεση των φαινομένων

Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.  Η θερμοκρασία θα είναι σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειώσει πτώση από Βορρά σε Νότο. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Σικάγο η Ελλάδα

Ενδεικτικές είναι οι προβλέψεις του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιανού, o οποίος κάνει λόγο για νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από την Σκανδιναβία και μάλιστα πιο ισχυρό από το προηγούμενο. Μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι ο νέος χιονιάς, που θα φτάσει στη χώρα μας την επόμενη Παρασκευή 6/1, ανήμερα των Φώτων, θα είναι τόσο ισχυρός που θα το στρώσει ακόμα και στο Σούνιο. Διαβάστε την σημερινή (02/01) του ανάρτηση του και τις σκέψεις που ακολουθούν την σχετική αλλαγή καιρικών συνθηκών

«ΠΡΟΣΟΧΗ : ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙ – ΣΙΚΑΓΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να σας τρομοκρατήσω, όμως αυτή τη στιγμή με αυτά που βλέπω στους προγνωστικούς χάρτες δεν γίνεται να μην ανησυχήσω. Όχι τόσο για τα χιόνια που έρχονται, που θα είναι πάρα πολλά ειδικά στην κεντρική και την βόρεια Ελλάδα, αλλά για το κρύο που θα επικρατήσει από την προσεχή Παρασκευή και μετά.

Αντιλαμβάνομαι, μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σημειωθούν θερμοκρασίες ρεκόρ. Για παράδειγμα πως θα σας φαινόταν αν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (από την Παρασκευή και μετά) σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των -8 ή -10 °C; Την ίδια ώρα στα αντίστοιχα ορεινά τμήματα η θερμοκρασία θα κατρακυλήσει στους -18 με -20 °C(!!!).

Ασχέτως με τις περιοχές που θα χιονίσει, αυτό είναι κάτι που πολλοί θα το ευχαριστηθούν, εγώ ανησυχώ για τους ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα για θέρμανση, για τις ευπαθείς ομάδες, για τους άστεγους και τους ηλικιωμένους. Γι’αυτό και σας ενημερώνω από τώρα και ειλικρινά εύχομαι να μην έρθει αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή ή τουλάχιστον να έρθει πολύ εξασθενημένο.

Πάμε τώρα να δούμε μια πρώτη εκτίμηση για τις περιοχές χιονοπτώσεων. Με πολύ απλά λόγια θα σας πω ότι κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (Θεοφάνια) θα χιονίσει από την Λαμία και βορειότερα σχεδόν παντού! Το σύστημα έχει ιδιαίτερη δυναμική και έτσι τα χιόνια θα κατέβουν και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οπότε στην Θεσσαλονίκη αναμένονται πολύ πυκνά χιόνια σύμφωνα πάντα με τα τελευταία στοιχεία.

Από το Σάββατο (ανήμερα του Αγίου Ιωάννη) σταδιακά τα χιόνια θα σταματήσουν από τις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν νοτιότερα γεωγραφικά. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε χιόνια στην ανατολική Στερεά (και στο κέντρο της Αθήνας ή και σε παραθαλάσσιες περιοχές του νομού), στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στις Σποράδες και στα νησιά του Αιγαίου. Και όλες αυτές οι χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινά τμήματα.

Όμως αυτή τη στιγμή που σας γράφω, φαίνεται ότι δεν θα έχουμε τόσες πολλές και πυκνές χιονοπτώσεις στη νότια και ανατολική Ελλάδα σε σχέση με αυτό που αναμένεται να συμβεί στα βόρεια. Όμως η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού και κατά πόσο θα “εγκλωβιστεί” αυτό στο Αιγαίο, θα μας δώσει αυτές τις απαντήσεις στα επόμενα “τρεξίματα” των προγνωστικών μοντέλων.

Μέχρι νεοτέρας λοιπόν κρατήστε αυτό που είπα αρχικά, ότι σαφώς και τα χιόνια θα είναι πάρα πολλά ώστε αν λειτουργήσει άψογα ο κρατικός μηχανισμός δεν θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα, σαφώς και οι άνεμοι θα είναι σφοδροί, σαφώς θα εκδηλωθούν αρχικά και καταιγίδες έντονες μέχρι να πέσει η θερμοκρασία …αλλά το κρύο που έρχεται θα είναι πράγματι επικίνδυνο. Και για να σας τονίζω εγώ την επικινδυνότητα αυτής της μετεωρολογικής διαταραχής, πιστέψτε με, βλέπω κάτι ισχυρό και σημαντικό.

Έχω χρόνια να δω τέτοια “κατάβαση” ψύχους και ειλικρινά μακάρι να αλλάξουν τα επόμενα προγνωστικά στοιχεία και τελικά να έρθει κάτι πιο εξασθενημένο.

Καλή εβδομάδα και εννοείται θα σας αναλύω καθημερινά τον καιρό με τα νεότερα στοιχεία».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Μια μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον αξέχαστο ερμηνευτή, με τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον Δημήτρη Μπάκουλη, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Θήρας.

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Γιος του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Αμοργός: Η «Γιορτή του Παστελιού» επιστρέφει στη Λόζα Χώρας

ην Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 στις 20:00, ο Σύλλογος «Σημωνίδης» μας καλεί σε μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και παράδοσης με παστέλι, ψημένη ρακή, χορό και τραγούδι ως το πρωί.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.