Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα - Ζάκυνθος: Αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 7 μέτρα το...

Ελλάδα – Ζάκυνθος: Αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 7 μέτρα το ύψος του κύματος

|

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας “Ιανός”: Οι πρώτες εικόνες – Η θάλασσα βγήκε στη στεριά στη Ζάκυνθο – Κλειστά τα σχολεία στα νησιά των Ιονίων και της Δυτικής Ελλάδας

Έφθασε στη Ζάκυνθο η κακοκαιρία “Ιανός”, με τη θάλασσα και τον ουρανό να έχουν μαυρίσει και τα κύματα να έχουν καλύψει την παραλία του Λαγανά. Η κάμερα του Open κατέγραψε τις πρώτες εικόνες από την επέλαση της κακοκαιρίας που ξεκίνησε από τη Δυτική Ελλάδα. Σημειώνεται ότι από το απόγευμα θα υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών στο νησί της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη. Σύμφωνα με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας».

Η Ζάκυνθος είναι ανάμεσα στις περιοχές που τέθηκαν σε κατάσταση “ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας”. Κλειστή είναι από το πρωί της Πέμπτης η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία “Ιανός”. Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09/2020, ο Μεσογειακός Κυκλώνας ΙΑΝΟΣ θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη κυματισμού που ακολουθεί.

 

Τονίζεται ότι σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας τέθηκαν οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου, ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός».

Κατά τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η εν λόγω κήρυξη αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση αναφερόμενος στην κακοκαιρία “Ιανός”. Οπως είπε μέχρι το βράδυ θα έχουμε και την εικόνα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε στη συνέχεια τις βασικές οδηγίες που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες. Οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές όπου αναμένεται να περάσει ο «Ιανός» θα πρέπει «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις και εάν στο παρελθόν αντιμετώπισαν προβλήματα με πλημμύρες, να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να φιλοξενηθούν, ει δυνατόν, σε σπίτια συγγενών και φίλων».

zakinthos.jpg

Χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία «Ιανός» αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, κατά τη μετεωρολογική υπηρεσία του Αστεροσκοπείου. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Συστάσεις από την κυβέρνηση

Σημειώνεται ότι, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στους πολίτες. «Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες, να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του φαινομένου και τις περιοχές από τις οποίες πιθανό να περάσει. Έτσι ώστε να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr

Ευχαριστούμε για τη φωτογραφία (είναι από την Κεφαλλονιά) του φίλου αναγνώστη


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σεισμοί – Σαντορίνη: Ξημέρωμα με σεισμική δόνηση κοντά στα 5 R

Σεισμός 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα - Επίκεντρο το ρήγμα Αμοργού και αισθητός και στη Νάξο

Κυκλάδες – Σεισμός: Κλειστά τα σχολεία στη Τήνο

Εκλεισαν τα σχολεία στη Τήνο προληπτικά λόγω της έντονης σεισμικής ακολουθίας

Σαντορίνη: Σεισμική δραστηριότητα – Τι προβληματίζει. Η καθηγήτρια γεωλογίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού εξηγεί

«Παρατηρούμε το φαινόμενο και είμαστε ψύχραιμοι», δηλώνει η καθηγήτρια γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Σαντορίνη: 3η Απόφαση λήψης προληπτικών μέτρων από το Δήμο

Προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας

Ένωση Ξενοδόχων Νάξου: Ημέρα γιορτής με μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο (video)

Ο Πρόεδρος κ. Μανώλης Μπαρδάνης αναφέρθηκε στα δεδομένα όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή για τη νέα τουριστική περίοδο

Νάξος – Δήμος: Κλειστά αύριο (04/02) και μεθαύριο (05/02) τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Προληπτικά και λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας

Γ. Πολυχρονάκος : “Τρία ερωτήματα για τον προσεισμικό έλεγχο σχολείων και δημόσιων κτιρίων στις Κυκλάδες που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση”

Τίθενται ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Νίκη Ευελπίδου: “Περισσότερο από τον ίδιο το σεισμό φοβόμαστε τον πανικό ” (video)

Πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό.

Sky Express: Προγραμμάτισε έκτακτες πτήσεις για το διήμερο (03-04 Φεβρουαρίου)

Εκτακτες πτήσεις από τη Sky Express στη Σαντορίνη για το διήμερο 3 και 4 Φεβρουαρίου

Οδηγίες Αντισεισμικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Οδηγίες που πρέπει να διαβάσουμε όλοι προσεκτικά. Ακολουθούμε τις κατευθύνσεις των ειδικών

Σεισμοί – Καραστάθης: “Απομακρύνεται από τη Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας”

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Σε επιφυλακή οι Αρχές, τι λένε οι ειδικοί

Σεισμοί – Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ιο και Αμοργό έως τη Παρασκευή

Ισχυρές συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών

Εκτακτο – Αμοργός: Διπλή σεισμική δόνηση άνω των 4 R πριν λίγο…

Σεισμοί: Δύο ισχυρές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε λίγη ώρα στην Αμοργό

Νάξος: Εδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος τους χώρους συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Αμοργός – Σαντορίνη: Ενας ακόμη σεισμός, 4,1 R, αισθητός και στη Νάξο

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και Αμοργού - Αισθητός και στη Νάξο

Νάξος – Μέλανες: Εκοιμήθη ο πατέρας Μάρκος Φάρκωνας

Εφυγε από την ζωή ο Ιερέας Μάρκος Φάρκωνας, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν εφημέριος στην Ενορία Μελάνων - Αύριο η εξόδιος ακολουθία

Κυκλάδες – Σεισμοί: Έκτακτo δρομολόγιo (03/02) από Σαντορίνη με το “Κίσσαμος”

Η ATTICA GROUP δρομολογεί εκτάκτως απόψε (03/02) το "Κίσσαμος" που αφήνει το Ηράκλειο για τη Σαντορίνη

Αμοργός: Αναζητώντας την άγκυρα του Blue Star Paros

To Blue Star Paros έχασε την άγκυρα του τα ξημερώματα στα Κατάπολα - Σε προσωρινή απαγόρευση αν και το δρομολόγιό του είναι κανονικά για αύριο (02/02)

Νάξος – Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Νάξος - Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Νάξος – Ανω Ποταμιά: Αγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν γερμανικό ποιμενικό (!!!)

Απίστευτη καταγγελία μέσω διαδικτύου όπου άγνωστοι φέρεται να πυροβόλησαν και να τραυμάτισαν σοβαρά έναν σκύλο, ενώ χάθηκε ένα δεύτερο - Αναζητεί τους δράσεις η Αστυνομία