Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα: Ξημέρωμα χωρίς ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς, η διπλή ...εκκίνηση στην Πεντέλη

Ελλάδα: Ξημέρωμα χωρίς ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς, η διπλή …εκκίνηση στην Πεντέλη

|

Η εικόνα της χθεσινής ημέρας στα μέτωπα της φωτιάς – Πόσες σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα – Γιατί υπάρχει η υποψία του εμπρησμού 

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας τις επιδόσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και συνολικότερα του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Τρίτη στην περιοχή της Πεντέλης.

Αυτό εξάλλου προκύπτει από το περιεχόμενο των δηλώσεων που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη το απόγευμα μετά το τέλος της επίσκεψής του στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης. Και οι δύο διαπίστωσαν βελτίωση στον συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων συγκριτικά με την περυσινή χρονιά και σημείωσαν ότι παρότι η πυρκαγιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη κινούμενη με ταχύτητα λόγω των ανέμων και σχεδόν αποκλειστικά μέσα στον αστικό ιστό, αντιμετωπίστηκε χωρίς απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και με τις μικρότερες δυνατές υλικές ζημιές στα σπίτια και στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Ηρεμη βραδιά 

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε η νύχτα σε Πεντέλη , Μέγαρα και Σαλαμίνα, αφού κάποιες πολύ μικρές εστίες αναζωπυρώσεων αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που παρέμειναν όλη το βράδυ σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο φωτιάς σε καμία από τις τρεις τοποθεσίες και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων θα συνεχιστούν και σήμερα οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξεπεραστεί πλήρως ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, καθώς και σήμερα αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι. 

Ειδικότερα, στα Μέγαρα θα επιχειρήσουν πέντε αεροσκάφη, ενώ στην Πεντέλη δύο και ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα σήμερα οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Οι φωτιές της εβδομάδας… 

Την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν στη χώρα 378 δασικές πυρκαγιές. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να επέμβει σε 882 αστικές πυρκαγιές και 657 παροχές βοηθείας.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν, με υψηλές θερμοκρασίες, αυξημένη ένταση των ανέμων καθώς και χαμηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας, ευνοήθηκε η εκδήλωση και γρήγορη επέκτασή τους.

Οι σημαντικότερες από αυτές ήταν στο Σχιστό Κορυδαλλού, στις Πόρτες Αχαΐας, στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στο Σερνικάκι Φωκίδας, στη Κορακιά Κρανιδίου Αργολίδας, στο Πόρτο Γερμενό, στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας και στην Κορυφή Πύργου Ηλείας.

Τι λέει η πυροσβεστκή 

Για δυο πυρκαγιές που ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Πεντέλη έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, στον απόηχο της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού. 

«Στο σημείο στο Νταού Πεντέλης υπάρχει συγκεκριμένο δασικό περιπολικό, είχαμε όμως αναφορές στα ανακριτικά γραφεία μας από τη διεύθυνση εγκλημάτων εμπρησμού στις 5.19 για σχεδόν δύο ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ελέγχονται όλα τα δεδομένα. 

«Ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα δυο μέτωπα τα οποία μας προβλημάτισαν. Το περιπολικό προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, αλλά η πυρκαγιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που κατεύθυνε την πυρκαγιά προς το Ντράφι» ανέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός. 

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στα Μέγαρα, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα μετά τη λήξη του συναγερμού στην Πεντέλη, όπου κατορθώθηκε να γίνει διαχειρίσιμη μέσα στο πρώτο οχτάωρο, ενώ μετά ξέσπασαν τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στη Σαλαμίνα. 

«Προσπαθούμε να σβήσουμε τις πυρκαγιές εν τη γενέσει τους, αλλά δεν είναι πάντοτε εφικτό. Αλλά και στο πεδίο της πρόληψης υπάρχει επαγρύπνηση με εναέριες επιτηρήσεις σε περιοχές με επίπεδο επικινδυνότητας 4» διευκρίνισε ο αξιωματούχος της πυροσβεστικής. 

Πρώτιστο μέλημά μας, επανέλαβε, ήταν η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών. «Απομακρύναμε 85.000 με 90.000 κόσμο μια ολόκληρη μεγάλη πόλη σε έναν δασικό/οικιστικό ιστό μαζί με τους συναδέλφους μας αστυνομικούς, ειδάλλως θα είχαμε πρόβλημα». 

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενεργό μέτωπο στην επικράτεια, όμως έχουμε μια πυρκαγιά δύσκολη από προχθές στην Πεντέλη, που επιτηρούμε, είμαστε σε επαγρύπνηση, για το σκοπό αυτό έχουμε δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν διαβροχή στην ευρύτερη περιοχή για να μην έχουμε καμία αναζωπύρωση ελέγχουμε την περίμετρο της πυρκαγιάς. Αν δεν σβήσει και το τελευταίο “καντηλάκι”, και η τελευταία σπίθα, δεν πρόκειται να φύγουμε από την περιοχή» ξεκαθάρισε ο κ. Αρτοποιός.  

Με πληροφορίες από την “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Τα Καπετανέικα επιστρέφουν στη Νάουσα – Μια γιορτή θάλασσας και μνήμης

Για 9η χρονιά, τα ξύλινα σκαριά τιμούν τον Κώστα Γουζέλη και αναβιώνουν την παράδοση της ναυτικής Ελλάδας στον κόλπο της Νάουσας.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.