Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα: Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για την ανακύκλωση αποβλήτων

Ελλάδα: Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για την ανακύκλωση αποβλήτων

|

Σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για την προώθηση της ανακύκλωσης αποβλήτων στα νησιά – Ερχεται και νέο … «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (15/01)  στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και δημάρχων νησιωτικών περιοχών, ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνταντίνος Κουκάς 

Στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, έγινε ανασκόπηση της κατάστασης και προγραμματισμός δραστηριοτήτων για το 2020 με στόχο την επέκταση των συστημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε όλες τις νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας.

Επισημάνθηκε η ανάγκη, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, να προγραμματιστεί η εγκατάσταση των  μηχανημάτων – πολύ κέντρων και σπιτιών ανακύκλωσης – σε κάθε νησί ανάλογα με τις ποσότητες αποβλήτων που παράγει για προγραμματισμό του συστήματος της ανακύκλωσης, καθώς το 2020 είναι για το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους έτος ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτικότερη και εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου και του θέρους. Σε ένα μήνα θα υπάρξει νέα σύσκεψη.

Νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον” ύψους 250 εκατ. ευρώ 

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να προκηρύξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να επιδοτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, κατόπιν σχετικών εντολών του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, καταρτίζουν τον οδηγό εφαρμογής και ταυτόχρονα εξετάζουν παρεμβάσεις τόσο για την απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής όσο κι ενδεχομένως για βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων που αποτελούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό. Η προκήρυξη του προγράμματος, όπως αναφέρουν πηγές των Νέων, αναμένεται περί τον Ιούνιο.

Οι επιλαχόντες στον τελευταίο κύκλο που είχε προκηρύξει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και διαχειρίστηκε η παρούσα δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά, δηλαδή την πιθανότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα για χρηματοδότηση των προτεινόμενων παρεμβάσεών τους.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια και τους όρους συμμετοχής, σημειώνεται ότι η κεντρική φιλοσοφία των προηγούμενων κύκλων του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» ήταν ο συνδυασμός επιδότησης των παρεμβάσεων σε ποσοστό έως 70%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος των νοικοκυριών και των αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.

Επιπλέον, η τελευταία αλλαγή που είχε γίνει ήταν ότι δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στην υπαγωγή του προγράμματος, δηλαδή μπορούσαν να υπαχθούν στο πρόγραμμα οικογένειες και ιδιοκτήτες κατοικιών ανεξαρτήτως εισοδήματος. Απλά για τις περιπτώσεις ατομικού εισοδήματος άνω των 35.000 και οικογενειακού άνω των 45.000 ευρώ δεν επιτρεπόταν η επιδότηση, αλλά υπήρχε η δυνατότητα άτοκων τραπεζικών δανείων.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στον τελευταίο και δεύτερο κύκλο του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ήταν 22.945. Από αυτές περισσότερες από 6.500 έχουν ενταχθεί σε απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα για χρηματοδότηση και σύντομα θα πάρουν απόφαση και άλλες 8.000 αιτήσεις. Τα ποσά που δεσμεύτηκαν για τους 22.495 δικαιούχους προκειμένου να ενισχυθούν ανέρχονται σε 241,5 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηλωσία 2025: Το Φιλώτι γεμίζει ποδήλατα στη μνήμη του Ιουλιανού Μουστάκη

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες δίνουν ραντεβού στη Γέφυρα Φιλωτίου για μια μοναδική διαδρομή μέσα στο καλοκαιρινό τοπίο.

Μύκονος: Λύση στο πρόβλημα στέγασης για γιατρούς με κοινωνική προσφορά και ΣΔΙΤ

Δωρεά 16 διαμερισμάτων από την οικογένεια Δακτυλίδη σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου – Μοντέλο που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά.

Γιάννης Βρούτσης: «Η Πολιτεία είναι παρούσα» – Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη με έμφαση σε υποδομές και ιστορικούς συλλόγους

Από το Καυτανζόγλειο και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ έως το Αλεξάνδρειο και τον Άρη – Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού στηρίζει έργα και συνεργασίες στη Βόρεια Ελλάδα.

Έρχονται εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά, sταθερές τιμές και μέτρα στήριξης για νησιώτες και τρίτεκνους

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας ανακοίνωσε εκπτώσεις, επενδύσεις σε λιμάνια, δράσεις για ΑμεΑ, καθώς και έργα ύδρευσης σε δεκάδες νησιά.

Αναβαθμίζεται το λιμάνι της Άνδρου, εγκρίθηκε χρηματοδότηση 700.000 ευρώ για το Γαύριο

Σημαντικό βήμα για τις υποδομές του νησιού με την ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Στην Κωμιακή χτυπά ξανά η μπάλα για τον Δημήτρη Κεραμιώτη

Σάββατο 9 Αυγούστου, οι παλαίμαχοι της Κορωνίδος και οι επίλεκτοι του χωριού τιμούν στο γήπεδο της Κωμιακής τη μνήμη του αείμνηστου ποδοσφαιριστή που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στις Κυκλάδες.

Σώστε τις παραλίες της Νάξου: 34η συνέλευση την Πέμπτη στο Βίντσι – Στο επίκεντρο μνημεία, περιβάλλον και προστασία

Κάλεσμα σε κατοίκους και επισκέπτες για συμμετοχή – Συζήτηση δράσεων, ενημέρωση του κοινού και συμβολική παρέμβαση στην Πορτάρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στις Κυκλάδες – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές Natura, σε Νάξο και Άνδρο

Η Πολιτική Προστασία σε αυξημένη ετοιμότητα – Ισχύει απαγόρευση πρόσβασης σε δασικές περιοχές από τις 14:00 έως τις 06:00

Θέρινο Θέατρο Σκιών – Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στα χωριά της Νάξου!

Θέρινο Θέατρο Σκιών στη Νάξο: Ο Καραγκιόζης του Πάνου Χατζηαναγνώστου σε τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις σε Σαγκρί, Φιλώτι, Απείρανθο και Τρίποδες – Είσοδος ελεύθερη.

GReco Islands: 1,5 εκατ. ευρώ για πράσινη μετάβαση σε 39 μικρά νησιά

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027, οι Δήμοι μικρών νησιών εκπονούν Τοπικά Σχέδια Δράσης για την ενεργειακή μετάβαση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού