Παρασκευή, 29 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα: Σε ποια περιοχή έδειξε - 27,8 βαθμούς κελσίου χθες το πρωί...

Ελλάδα: Σε ποια περιοχή έδειξε – 27,8 βαθμούς κελσίου χθες το πρωί (19/01) ;

|

Οι παγωμένες δολίνες στη χώρα μας και έχουμε αρκετές… Χθες Τρίτη και το θερμόμετρο έδειξε – 27 στον Παρνασσό – Ποια είναι η απόλυτη θερμοκρασία σε δολίνα στην Ελλάδα

 

Ξέρετε ότι έχουμε περιοχές στην Ελλάδα όπου η θερμοκρασία είναι σταθερά στους – 20 βαθμούς; Όχι ε;  Κάνοντας μια εκδρομή και γενικότερα ταξιδεύοντας, διαπιστώνουμε συχνά ότι, σχεδόν δίπλα στο σπίτι μας, υπάρχουν μέρη “έξω από την πραγματικότητα” και “παραμυθότοποι”. Τέτοιες περιοχές είναι οι Δολίδες, στις οποίες υπό κατάλληλες καιρικές συνθήκες, μπορούμε να δούμε σπάνιες εικόνες όπως στρώμα από κρυστάλλους ή παγωμένα έλατα (όταν επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και εισβάλλει θερμότερος ατμοσφαιρικός αέρας που παγώνει).

Οι δολίνες είναι φυσικοί σχηματισμοί που προκύπτουν σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τις απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στη χώρα μας έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr σε δύο δολίνες: η μία στο Βαθύσταλο Παρνασσού σε υψόμετρο 1780 μέτρα και η άλλη στην Κεχρωτή Μαινάλου σε υψόμετρο 1613 μέτρα.

Το πρωί της Τρίτης 19 Ιανουαρίου 2021, μετά το πέρας της κακοκαιρίας “Λέανδρος”, στο Βαθύσταλο καταγράφηκε ελάχιστη θερμοκρασία -27,8 βαθμών Κελσίου, ενώ δεν έχουμε λάβει ακόμα τις αντίστοιχες καταγραφές από την Κεχρωτή.

Καθώς ο μετεωρολογικός σταθμός στην Κεχρωτή Μαινάλου λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2010, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας άκρως εντυπωσιακές καταγραφές ελαχίστων θερμοκρασιών. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι απολύτως ελάχιστες θερμοκρασίες ανά μήνα για την περίοδο 2011-2019.

Όπως διαπιστώνουμε:

Όλους σχεδόν τους καλοκαιρινούς μήνες – με εξαίρεση τρεις που επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα – εκδηλώθηκε παγετός.

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώνονται συστηματικά τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο έχουν καταγραφεί τέσσερεις φορές θερμοκρασίες κάτω από τους – 30 βαθμούς Κελσίου.

Το απόλυτο ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας του σταθμού είναι οι -35,3 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στις 17 Ιανουαρίου 2012.

Ευχαριστούμε θερμά τους Φαίδωνα Μώρο και Γιάννη Καμπαξή για την άψογη συνεργασία και την επίβλεψη του μετεωρολογικού σταθμού στο Βαθύσταλο και το Φώτη Παπαχατζή για την ακούραστη ενασχόλησή του με το μετεωρολογικό σταθμό της Κεχρωτής και τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρέχει.

Με πληροφορίες από το meteo.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Ενίσχυση της ασφάλειας με 18 νέα πυροσβεστικά οχήματα και πρόσληψη προσωπικού

Ενίσχυση της ασφάλειας στα αεροδρόμια με 18 νέα πυροσβεστικά οχήματα και πρόσληψη προσωπικού

Πάρος: Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

Εκτακτο – Μύκονος: Φωτιά σε εξέλιξη στη Φτελιά

Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στη Μύκονο

SKY Express – Εκπαιδευτικοί: Με sms θα λάβουν την έκπτωση 30% στα αεροπορικά εισιτήρια

Με sms θα λάβουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί την έκπτωση 30% στα αεροπορικά εισιτήρια

Νάξος: Παρουσίαση του βιβλίου «Αριάδνη», μουσικό αφιέρωμα σε Χατζιδάκι & Θεοδωράκη από το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος»

Μια βραδιά γεμάτη μύθο, μουσική και πολιτισμό στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Είσοδος ελεύθερη.

ΑΣΟ Νάξου: Επίσημη έγκριση IPSC για τον μεγάλο αγώνα του Οκτωβρίου 2025

Η Νάξος γίνεται κέντρο της σκοπευτικής δράσης με αγώνα IPSC διεθνών προδιαγραφών – Δωρεάν διαμονή και εκπτώσεις για τους αθλητές.

Νάξος: Συμμετοχή του ΓΝ-ΚΥ Νάξου στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΓΝ-ΚΥ Νάξου ενώνει τις δυνάμεις της με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δίνοντας «Όραμα Ελπίδας».

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.

Εκτακτο – Τήνος: Φωτιά σε εξέλιξη στην Λυχναφτιά

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή της Λυχνάφτιας Δήμου Τήνου

Σύρος – Νοσοκομείο: Επίσκεψη Αδωνι Γεωργιάδη, εγκαίνια και … αντίδραση εργαζομένων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου ετοιμάζει παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Άδωνι Γεωργιάδη

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)