Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα - Νάξος: Νεκρή καρέτα καρέτα και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ελλάδα – Νάξος: Νεκρή καρέτα καρέτα και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

|

Μία ακόμη νεκρή χελώνα careta careta στη Νάξο και οι …συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις χελώνες που χάνονται

Πάμε στα …φρέσκα κουλούρια…  Τον φάκελο της Ζακύνθου ανοίγει εκ νέου η Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης. Αιτία, η κατάσταση που επικρατεί στον κόλπο του Λαγανά και την οποία οι ελληνικές αρχές δείχνουν να αδυνατούν να ελέγξουν αποφασιστικά. Το θέμα έφερε στη Σύμβαση η οργάνωση Medasset, που σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και το WWF πραγματοποιούν προγράμματα για την καρέτα καρέτα στο νησί.

Πριν συνεχίσουμε όμως να σας ενημερώσουμε ότι στη Νάξο είχαμε μία ακόμη νεκρή χελώνα careta careta…  Όπως διαβάζουμε στη σελίδα του Συλλόγου «Προστασία Αγρια Ζωής Νάξου» σε ανάρτηση της 13ης Δεκεμβρίου «Νεκρή θαλάσσια χελώνα εκθαλασσώθηκε σήμερα το πρωί στην παραλία της Πλάκας.  Πρόκειται για ενήλικη θηλυκή Caretta caretta μήκους 69εκ.(καβούκι). Λόγω της σήψης ήταν αδύνατον να προσδιοριστεί η αιτία του θανάτου της.Το συμβάν καταγράφηκε και από το Λιμεναρχείο Νάξου που έφτασε στο σημείο».

Και επιστρέφουμε στα της …Ζακύνθου με την ελπίδα η Νάξος να μην μπει κάποια στιγμή στην ίδια .. θέση.  Η 40ή μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης, οι εργασίες της οποίας έλαβαν χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου, αποφάσισε μετά 21 χρόνια να απευθύνει και πάλι συστάσεις στη χώρα μας για την υπόθεση της Ζακύνθου. Η Σύμβαση της Βέρνης είναι ένα διεθνές δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας, στο οποίο η Ελλάδα εντάχθηκε το 1983.

«Ο κόλπος του Λαγανά στη Ζάκυνθο αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών καρέτα καρέτα στην Ελλάδα, αλλά και στη Μεσόγειο. Παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνο καταγράφονται σημαντικές απειλές και πιέσεις για τις χελώνες που φωλεοποιούν στη Ζάκυνθο από το Medasset σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και το WWF Ελλάς, όπως παράνομες κατασκευές κατά μήκος των παραλιών ωοτοκίας, ανεμπόδιστη κυκλοφορία οχημάτων, έλλειψη διαχείρισης επίπλων στις παραλίες ωοτοκίας, παράκτια αλιεία και φωτορρύπανση», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Medasset.

«Ετσι, έπειτα από 21 χρόνια, εξετάζοντας την αναφορά του Medasset για τις σημαντικές ελλείψεις στην προστασία του κόλπου του Λαγανά, η Σύμβαση της Βέρνης ανοίγει και πάλι την υπόθεση. Αξίζει να σημειώσουμε πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν υπέβαλε φέτος αναφορά για τα μέτρα προστασίας της περιοχής. Το άνοιγμα της υπόθεσης του κόλπου του Λαγανά σημαίνει επιπλέον πίεση από τη Σύμβαση της Βέρνης προς τις αρμόδιες αρχές της χώρας για συμμόρφωση με τις συστάσεις, ενώ προσβλέπουμε και σε περαιτέρω ενέργειες».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε καταδικαστεί το 2002 από το Ευρωδικαστήριο για την αποτυχία της να προστατεύσει την περιοχή ωοτοκίας τής καρέτα καρέτα στη Ζάκυνθο. Ως απάντηση η Ελλάδα ίδρυσε φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής και θέσπισε το πρώτο εθνικό θαλάσσιο πάρκο στη χώρα μας. Ωστόσο, τα μέσα του φορέα διαχείρισης είναι λιγοστά σε σχέση με τις πιέσεις που δέχεται από τον τουρισμό (υπό κανονικές συνθήκες) το νησί.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)