Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα: Μεγάλη αύξηση θερμοκρασίας τα τελευταία τριάντα χρόνια

Ελλάδα: Μεγάλη αύξηση θερμοκρασίας τα τελευταία τριάντα χρόνια

|

Ηotspots της κλιματικής απορρύθμισης η Ελλάδα –  Ταχύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στεριάς και θάλασσας, περισσότεροι καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα

Ταχύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στεριάς και θάλασσας, περισσότεροι καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα: η διαδικασία της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας και στη Μεσόγειο, που αποτελούν ένα hotspot της κλιματικής απορρύθμισης, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Απεναντίας απαιτεί συστηματική μελέτη και καταγραφή των δεδομένων, καθώς και συνένωση των ερευνητικών και επιστημονικών προσπαθειών. Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλε το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή CLIMPACT, με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ιδρυμάτων της χώρας. Η πρώτη φάση του CLIMPACT ολοκληρώθηκε και μεγάλο μέρος του έργου του παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων ήταν η ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στο CLIMPACT, σε μια δεύτερη φάση, έτσι ώστε να υφίσταται ένας αξιόπιστος επιστημονικός φορέας για την κλιματική έρευνα.Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Νίκο Μιχαλόπουλο, επιστημονικά υπεύθυνο για το CLIMPACT και διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου, η Λευκή Βίβλος για το Κλίμα, όπου συγκεντρώθηκαν πολλά από τα δεδομένα των μελετών.

Μεταξύ αυτών ήταν η καταγραφή της αυξητικής τάσης της θερμοκρασίας στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία 170 χρόνια, με πιο σαφή αυξητική τάση από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, καταγράφεται αύξηση των ημερών με πιο έντονη βροχόπτωση. Το συνολικό ύψος βροχής παραμένει στα ίδια επίπεδα στην Αθήνα, αλλά μειώνονται οι μέρες βροχής, άρα έχουμε περισσότερη βροχή ανά μέρα, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Οι ημέρες με βροχοπτώσεις άνω των 30 χιλιοστών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Την ίδια ώρα, τα κλιματικά σενάρια δείχνουν μείωση των βροχών στο μέλλον, κυρίως στις ανατολικές περιοχές, όπως σε ανατολική Πελοπόννησο και ανατολική Κρήτη.

Η Λευκή Βίβλος του CLIMPACT καταγράφει άνοδο της θερμοκρασίας και στη θάλασσα, με βάση τα στοιχεία πλωτών σταθμών σε Πύλο, Aθω και Κρήτη. Η άνοδος έχει ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου και πλησιάζει τους δύο βαθμούς, όπως και στην ατμόσφαιρα. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, η Ανατολική Μεσόγειος είχε την ίδια συμπεριφορά, όσον αφορά τη μέση θερμοκρασία, με τον μέσο όρο του πλανήτη, σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος. Από το 1990 και μετά, ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στην περιοχή μας είναι 2-3 φορές πιο ταχύς από ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, τόνισε.

Την ανάγκη δημιουργίας μιας εθνικής βάσης δεδομένων, όπου θα συγκεντρώνεται η μεγάλη παραγωγή επιστημονικής γνώσης για το κλίμα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παράλληλοι μονόλογοι, τόνισε στην παρέμβασή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Ο υπουργός σημείωσε πως θα προχωρήσει η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου για την προσαρμογή καθώς κι ένα Παρατηρητήριο για τις αλλαγές. Υπογράμμισε πως η πολιτεία πρέπει να αξιοποιεί τις επιστημονικές γνώσεις, αλλά πρέπει να μπορεί να φιλτράρει και τον όγκο των μελετών.

«Διψάει» η Νότια Ευρώπη
Πολύ μεγάλα προβλήματα προκαλεί η ακραία ξηρασία που πλήττει περιοχές της Νότιας Ευρώπης το τελευταίο διάστημα. Ειδικά στη βόρεια Ιταλία η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική, καθώς από τον χειμώνα ελάχιστες ήταν φέτος οι βροχοπτώσεις. Ηδη από τη Δευτέρα η ιταλική κυβέρνηση έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιφέρειες, και συγκεκριμένα τις Εμίλια-Ρομάνια, Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βενετία. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Νότος της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που επανέρχεται τα τελευταία χρόνια, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Γερμανίας σε έντεκα ευρωπαϊκές περιοχές από το 2009 και μετά οι ανοιξιάτικοι μήνες χαρακτηρίζονται από ξηρασία.

Και η Ιβηρική Χερσόνησος πλήττεται από αλλεπάλληλα κύματα ζέστης. Το 97% της Πορτογαλίας βρίσκεται υπό ξηρασία, ενώ σε ορισμένες περιοχές γίνεται λόγος για την πιο ξηρή περίοδο εδώ και 1.000 χρόνια! Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, με το πρόβλημα να έχει ξεκινήσει από τον περασμένο χειμώνα, τον δεύτερο πιο ξηρό στην Ιστορία της χώρας από το 1961, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr 

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: Κυβερνητικές δράσεις που δημιουργούν πολλών ταχυτήτων ξενοδοχεία

Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας για την εξειδίκευση των εξαγγελθέντων μέτρων καθώς και του πρασίνου τέλους - Η στάση της προς τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Terra Pontica: Κάτι νέο γεννιέται στη Νάξο, πότε είναι η πρώτη συνάντηση

Terra Pontica σημαίνει θαλάσσια γη ή Γη μέσα στη θάλασσα ή Νησί. - Πότε είναι η πρώτη συνάντηση

Γ. Βρούτσης: Συνάντηση με τα μέλη του Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών

Συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, με τον Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών

Ενωση Ξενοδόχων Νάξου: Οι ξενοδόχοι πάνε (24/09) στη κάλπη

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από 10:30 ως 15:30) θα διεξαχθούν στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ και των εκπροσώπων μας στην Π.Ο.Ξ

Ανδρος: Κλείνει η πιο …μεγάλη πληγή για το νησί των Κυκλάδων

Με την κατασκευή ΧΥΤΥ στο νησί δίνεται τέλος στη λειτουργία της παράνομης χωματερής

OTA AWARDS – Χάλκη: Καλύτερος δήμαρχος για το 2023 ο Αγγελος Φραγκάκης

Καλύτερος Δήμαρχος της Ελλάδας 2019-2023 ο κ. Φραγκάκης Ευάγγελος (Δήμαρχος Χάλκης)

Τήλος: Κέρδισε μία θέση στα σχολικά βιβλία

Η Τήλος των διακρίσεων κερδίζει θέση ακόμα και στα σχολικά βιβλία

Ελλάδα “ψήφισαν” 16,1 εκατ. επισκέπτες μόνο το πρώτο επτάμηνο

Τράπεζα της Ελλάδας: 16,17 εκατ. τουρίστες «ψήφισαν» Ελλάδα στο 7μηνο – Οι αγορές που έδωσαν «φτερά» στα τουριστικά έσοδα
loading...

Blue Star Naxos: Βρέθηκε και ανασύρθηκε η άγκυρά του

Εξω από το φάρο της Νάξου εντοπίστηκε από δύτη και βρέθηκε η άγκυρα του Blue Star Naxos

Πάρος – Νέο επιβατικό λιμάνι: Οι οκτώ επιλογές, η πρόβλεψη για 2.5 εκατ. επιβάτες το 2035

Πάρος: Πρόβλεψη για διακίνηση 2,5 εκατομμυρίων επιβατών έως το 2035 – Που θα κατασκευαστεί το νέο επιβατικό λιμάνι του νησιού;

Μονοήμερη (01/10) εκδρομή με το “Naxos Star” στην Τήνο

Naxos Star... Μονοήμερη εκδρομή στην Τήνο.. Πότε και κόστος μετακίνησης

Νάξος – Φιλώτι: Το “παράπονο” του Αγίου Πολυκάρπου (Photos)

Η "εικόνα" του Αγίου Πολυκάρπου στο δρόμο για τον Καλαντό - Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην καταστραφεί ότι έχει απομείνει; (photos)

Μήλος – Super Jet: Μέλος πληρώματος έπεσε στη θάλασσα κι έσωσε επιβάτη

SUPER JET: Διάσωση ατόμου από τη θάλασσα στoν λιμένα Αδάμαντα Μήλου

Εκτακτο – “Blue Star Naxos”: Αναχώρηση απόψε (15/09) από τον Πειραιά μετά τις 9 το βράδυ

Blue Star Naxos - Πως διαμορφώνεται το σημερινο και αυριανο δρομολόγιο με επίκεντρο τις Μικρές Κυκλάδες

Sea Jets: Απόδοση ευσήμων και αναγνώριση σε μέλος πληρώματος

Η SEAJETS συγχαίρει το πλήρωμα του ταχύπλοου "SUPER JET" για τη διάσωση επιβάτη στο λιμάνι της Μήλου

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου

ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου- Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία

Κυκλάδες: Πως θα κινηθεί τον Οκτώβριο ο “Ανεμος” (Πίνακας)

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του "Ανεμος" για τον Οκτώβριο και αφορούν τις Δυτικές Κυκλάδες

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής
loading...