Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα - Κόρινθος: Για δεύτερη φορά καίγεται το Σοφικό ...

Ελλάδα – Κόρινθος: Για δεύτερη φορά καίγεται το Σοφικό …

|

Η φωτιά βρίσκεται κοντά στους οικισμούς Ήλιος, Ελβετικά και Κόρφος που έχουν ήδη εκκενωθεί, όπως και ένα μοναστήρι, καθαρά για προληπτικούς λόγους.

Το είπε από χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς… Η Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου θα είναι η πιο επικίνδυνη ημέρα για πρόκληση πυρκαγιάς στην Ελλάδα και να προσέχουμε…. Ε μόλις ξημέρωσε καταλάβαμε τι εννοούσε… Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2.50 τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Βλάσης Σοφικού Κορινθίας. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 43 πυροσβέστες, με 15 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, οι οποίες με το πρώτο φως της μέρας ενισχύθηκαν. Πλέον στο σημείο επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά βρίσκεται κοντά στους οικισμούς Ήλιος, Ελβετικά και Κόρφος που έχουν ήδη εκκενωθεί, όπως και ένα μοναστήρι, καθαρά για προληπτικούς λόγους. Η πυρκαγιά έχει περιοριστεί στον ορεινό όγκο και δεν κινδυνεύουν σπίτια. “Έχουμε μια πολύ καλή εικόνα στις 8.10 το πρωί”, είπε στην ΕΡΤ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Η κατάσβεση είναι δύσκολη, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι η Πυροσβεστική θα επιχειρήσει επιτυχώς, όπως είπε ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Νανόπουλος, διευκρινίζοντας (ΕΡΤ) ότι δεν κινδυνεύουν σπίτια. Το πύρινο μέτωπο κατακαίει έκταση με πεύκα και σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες

Μεγάλη φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας - Εκκενώθηκαν οικισμοί και ένα μοναστήρι [εικόνες - βίντεο]

Σημειώνεται ότι το έργο των Πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με το korinthostv η φωτιά καίει σε μεγάλη έκταση, περιοχή με πεύκα, και εντελώς ανεξέλεγκτη.

Κόρινθος

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος, η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα 200 μέτρα από τα τελευταία σπίτια στον οικισμό Βαθύ. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για εμπρησμό. Σύμφωνα με τον ίδιο εκκενώνονται οι οικισμοί Ήλιος, Ελβετικά και Κόρφος, για τους οποίους είχε εισηγηθεί νωρίτερα εκκένωση η Πυροσβεστική, και το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας,. Οι κάτοικοι είναι αρκετοί αλλά περισσότεροι είναι παραθεριστές. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για περίπου 2.000 άτομα. Στον Κόρφο οι κάτοικοι έχουν κατέβει στην παραλία κατόπιν σχεδίου.

«Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 02:30 και κατευθύνεται προς το χωριό Κόρφος. Οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί και η φωτιά κινείται γρήγορα και καίει σε μέτωπο 4-5 χιλιομέτρων. Δώσαμε εντολή σε συνεννόηση με την πυροσβεστική και την αστυνομία την προληπτική εκκένωση των δύο οικισμών, Κόρφος και Ελβετικά, καθώς και το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας. Μιλάμε για περίπου 2.000 άτομα όπου κάποιοι είναι κάτοικοι και υπάρχουν αρκετοί παραθεριστές. Η φωτιά βρίσκεται περίπου 2 χλμ από το χωριό Κόρφος. Δεν κινδυνεύουν προς το παρόν σπίτια, αλλά οι φλόγες κινούνται γρήγορα. Περιμένουμε και τα εναέρια μέσα γιατί οι επίγειες δυνάμεις δεν επαρκούν», είπε χαρακτηριστικά. 

Συνολικά 17 Νομοί βρίσκονται στην κατηγορία 4 για κίνδυνο πυρκαγιάς, με την Κορινθία να έχει ενταχθεί στην κατηγορία 3 για σήμερα.

Με πληροφορίες και φωτογραφία από την ιστοσελίδα iefimerida.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τήνος: Περιοδεία Γιάννη Αγγέλου — Συναγερμός για υποστελέχωση, μπλακάουτ και κατάρρευση παραγωγής

Από τον Συνεταιρισμό έως τον ΔΕΔΔΗΕ και το Κέντρο Υγείας: τι κατέγραψε το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και ποια μέτρα ζητά.

Τήνος: «Σπίτι μόνο Δευτέρα–Παρασκευή»: το αδιέξοδο στέγασης για τους εκπαιδευτικούς στις Κυκλάδες (video)

Η περίπτωση της νηπιαγωγού στην Τήνο που ξενοικιάζεται τα Σαββατοκύριακα αποτυπώνει με τον πιο ωμό τρόπο την κρίση κατοικίας στα νησιά (video)

Σαντορίνη, τρύγος 2025: Πέρα από τους αριθμούς, το Ασύρτικο αντιστέκεται

Χρονολόγιο, κλίμα και πρώτες ενδείξεις από τις δεξαμενές της Santo Wines∙ μια δύσκολη χρονιά που «γράφει» κρασιά έντασης, οξύτητας και ορυκτότητας.

Σαντορίνη: Το 3ο “The Luxury Side of Greece” φέρνει τη Randi Zuckerberg

Στις 18–19 Οκτωβρίου 2025, στο Petros Nomikos Conference Center, κορυφαίοι decision makers συζητούν καινοτομία, βιωσιμότητα και ψηφιακή αφήγηση στον πολυτελή τουρισμό.

Γιουβέντους – Ντόρτμουντ: Φαβορί η «Γηραιά Κυρία»· αξίζει ο άσος στο 2.05

Πρεμιέρα League Phase του Champions League με μεγάλο ζευγάρι στο Τορίνο (22:00) — φόρμα, δεδομένα και επιλογές με υπενθύμιση «Παίζουμε Υπεύθυνα».

Νέος Κ.Ο.Κ.: Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση. Στο στόχαστρο όσοι κλείνουν ράμπες και θέσεις ΑμεΑ

Αφαίρεση πινακίδων, άδειας οδήγησης και πρόστιμα έως 2.000€ για τους παραβάτες, με στόχο τον σεβασμό στην προσβασιμότητα.

Νάξος: Καλοκαιρινές βραδιές Π.Ε.ΔΑΝ στη Βρύση Δανακού — Ζερβουδάκης & «Το μυστήριο της γύρης»

Η Πολιτισμική Εταιρεία Δανακού συνέχισε την παράδοση με δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις, ευχαριστώντας Δήμο, Περιφέρεια και χορηγούς για τη στήριξη.

Serifos Sunset Race: Για 7η χρονιά αθλητισμός και φύση σε αρμονία

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Λασκαρίδη, η Σέριφος φιλοξένησε για 7η χρονιά μια γιορτή τρεξίματος και περιβαλλοντικής δράσης

Η Ολομέλεια του ΕΚ υιοθέτησε τις τροπολογίες Κουντουρά για δίκαιη μετάβαση, στεγαστική κρίση, ειδικές ρυθμίσεις για τα νησιά

Ενισχυμένη στήριξη σε νησιωτικές και μεταβατικές περιοχές, προσιτή στέγη για όλους και στήριξη βιώσιμου τουρισμού. Σφοδρή κριτική στην Κομισιόν για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης μετά το 2027.

Σαντορίνη – Ηφαίστεια 2025: Drone Light Show στην καλντέρα & δύο μεγάλες συναυλίες το Σάββατο (20/9)

Η εμβληματική αναπαράσταση της ηφαιστειακής έκρηξης επιστρέφει με φωτισμένα drones πάνω από το Ηφαίστειο και μουσικές βραδιές στη Μητρόπολη και στο Santo Wines.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική