Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα - Φωτιές: Περισσότερα από 270.000 καμένα στρέμματα σε Αττική και Εύβοια

Ελλάδα – Φωτιές: Περισσότερα από 270.000 καμένα στρέμματα σε Αττική και Εύβοια

|

Στάχτη πάνω από 270.000 στρέμματα σε Αττική και Εύβοια – Η σύγκριση με προηγούμενες χρονιές – Οι ανανεωμένες εκτιμήσεις της ομάδας του κέντρου BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) έδωσε στη δημοσιότητα ανανεωμένες εκτιμήσεις σχετικά με τις καμένες εκτάσεις στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Forest Fire Information System (FFIS).

Ειδικότερα, όπως εκτιμά, η έως τώρα καμένη έκταση στην περιοχή της Αττικής ανέρχεται σε 7.615 εκτάρια και η καμένη έκταση στην Εύβοια φτάνει τα 19.794 εκτάρια (αρκετά χαμηλότερη της προηγούμενης εκτίμησης περίπου 35.000 εκτάρια). Με δεδομένο ότι ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα, οι καμένες εκτάσεις είναι 76.150 και 197.940 στρέμματα αντίστοιχα.

Η αρχική εκτίμηση για την καμένη έκταση στον δήμο Δελφών, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS, είναι 1.801 εκτάρια (περίπου 18.000 στρέμματα).

Το ΕΑΑ υπογραμμίζει ότι οι τιμές αυτές αποτελούν εκτιμήσεις, καθώς οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Η ομάδα του BEYOND θα επανέλθει με πιο λεπτομερή αποτίμηση της καμένης έκτασης ύστερα από επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel.

Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας Forest Fire Information System μπορεί κανείς να δει και συγκριτικά στοιχεία από το 2018 έως και σήμερα, καθώς και στοιχεία για το είδος της βλάστησης που έχει καταστραφεί.

Συγκεκριμένα, επιλέγοντας κανείς την Ελλάδα μεταξύ των χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία βλέπει ότι το 2018 είχαν καεί 109.890 στρέμματα, το 2019 54.040 στρέμματα και το 2020 83.610 στρέμματα. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τήνος: Περιοδεία Γιάννη Αγγέλου — Συναγερμός για υποστελέχωση, μπλακάουτ και κατάρρευση παραγωγής

Από τον Συνεταιρισμό έως τον ΔΕΔΔΗΕ και το Κέντρο Υγείας: τι κατέγραψε το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και ποια μέτρα ζητά.

Τήνος: «Σπίτι μόνο Δευτέρα–Παρασκευή»: το αδιέξοδο στέγασης για τους εκπαιδευτικούς στις Κυκλάδες (video)

Η περίπτωση της νηπιαγωγού στην Τήνο που ξενοικιάζεται τα Σαββατοκύριακα αποτυπώνει με τον πιο ωμό τρόπο την κρίση κατοικίας στα νησιά (video)

Σαντορίνη, τρύγος 2025: Πέρα από τους αριθμούς, το Ασύρτικο αντιστέκεται

Χρονολόγιο, κλίμα και πρώτες ενδείξεις από τις δεξαμενές της Santo Wines∙ μια δύσκολη χρονιά που «γράφει» κρασιά έντασης, οξύτητας και ορυκτότητας.

Σαντορίνη: Το 3ο “The Luxury Side of Greece” φέρνει τη Randi Zuckerberg

Στις 18–19 Οκτωβρίου 2025, στο Petros Nomikos Conference Center, κορυφαίοι decision makers συζητούν καινοτομία, βιωσιμότητα και ψηφιακή αφήγηση στον πολυτελή τουρισμό.

Γιουβέντους – Ντόρτμουντ: Φαβορί η «Γηραιά Κυρία»· αξίζει ο άσος στο 2.05

Πρεμιέρα League Phase του Champions League με μεγάλο ζευγάρι στο Τορίνο (22:00) — φόρμα, δεδομένα και επιλογές με υπενθύμιση «Παίζουμε Υπεύθυνα».

Νέος Κ.Ο.Κ.: Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση. Στο στόχαστρο όσοι κλείνουν ράμπες και θέσεις ΑμεΑ

Αφαίρεση πινακίδων, άδειας οδήγησης και πρόστιμα έως 2.000€ για τους παραβάτες, με στόχο τον σεβασμό στην προσβασιμότητα.

Νάξος: Καλοκαιρινές βραδιές Π.Ε.ΔΑΝ στη Βρύση Δανακού — Ζερβουδάκης & «Το μυστήριο της γύρης»

Η Πολιτισμική Εταιρεία Δανακού συνέχισε την παράδοση με δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις, ευχαριστώντας Δήμο, Περιφέρεια και χορηγούς για τη στήριξη.

Serifos Sunset Race: Για 7η χρονιά αθλητισμός και φύση σε αρμονία

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Λασκαρίδη, η Σέριφος φιλοξένησε για 7η χρονιά μια γιορτή τρεξίματος και περιβαλλοντικής δράσης

Η Ολομέλεια του ΕΚ υιοθέτησε τις τροπολογίες Κουντουρά για δίκαιη μετάβαση, στεγαστική κρίση, ειδικές ρυθμίσεις για τα νησιά

Ενισχυμένη στήριξη σε νησιωτικές και μεταβατικές περιοχές, προσιτή στέγη για όλους και στήριξη βιώσιμου τουρισμού. Σφοδρή κριτική στην Κομισιόν για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης μετά το 2027.

Σαντορίνη – Ηφαίστεια 2025: Drone Light Show στην καλντέρα & δύο μεγάλες συναυλίες το Σάββατο (20/9)

Η εμβληματική αναπαράσταση της ηφαιστειακής έκρηξης επιστρέφει με φωτισμένα drones πάνω από το Ηφαίστειο και μουσικές βραδιές στη Μητρόπολη και στο Santo Wines.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική