Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα: Έως τις 500 kWh η επιδότηση για το ρεύμα τον...

Ελλάδα: Έως τις 500 kWh η επιδότηση για το ρεύμα τον Φεβρουάριο

|

Σημαντική αποσυµπίεση στα κρατικά ταμεία φέρνει η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου και η διαμόρφωση των ονομαστικών τιμολογίων ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Φεβρουάριο, πολύ κοντά στα προ κρίσης επίπεδα και 60% κάτω από αυτά του Ιανουαρίου. Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του τιμολογίου της ΔΕΗ, που αποτελεί και το τιμολόγιο αναφοράς για τον υπολογισμό των επιδοτήσεων, και της τιμής-στόχου των 15-17 λεπτών/κιλοβατώρα για την ελάφρυνση των νοικοκυριών έχει περιοριστεί σημαντικά και οι επιδοτήσεις προσαρμόζονται αναλόγως σε πολύ χαμηλά επίπεδα και με νέα αρχιτεκτονική, αφήνοντας εκτός μεγάλες καταναλώσεις και τη βιομηχανία.

Ανακοινώσεις 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Δευτέρα επιδότηση 4 λεπτών/κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και μηδενικές επιδοτήσεις για τη βιομηχανία, αφού η ονομαστική τιμή των τιμολογίων διαμορφώνεται κάτω από τα επίπεδα των 23 ευρώ που ήταν η επιδότηση του Ιανουαρίου. Η δεύτερη και η τρίτη κλίμακα των οικιακών καταναλώσεων, δηλαδή 500-1.000 κιλοβατώρες και άνω των 1.000, θα λάβουν επιδότηση μόνο στην περίπτωση που πετύχουν εξοικονόμηση 15%. Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που έχουν επεξεργαστεί τα συναρμόδια υπουργεία και που όσον αφορά τις οικιακές καταναλώσεις ενσωματώνει το νέο μοντέλο που προτείνει η Κομισιόν για στοχευμένες επιδοτήσεις στους ευάλωτους καταναλωτές και συνδεδεμένες με εξοικονόμηση για τα υψηλότερα εισοδήματα. Πηγές πάντως του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι οι επιδοτήσεις τους επόμενους μήνες θα καθοριστούν και πάλι με βάση την πορεία τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και τα τιμολόγια των παρόχων.

Επί του παρόντος πάντως, για τον Φεβρουάριο το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων αναμένεται να περιοριστεί πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, από τα 840 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου και τα πολύ υψηλά του 1,9 δισ. ευρώ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Για τα οικιακά τιμολόγια το συνολικό κονδύλι για τον Φεβρουάριο θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 60 εκατ. ευρώ, από τα 470 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της το τιμολόγιο της ΔΕΗ, που κυμαίνεται στα 19,9 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 21,1 λεπτά πάνω από 500 κιλοβατώρες. Το 2022 διατέθηκαν συνολικά από το ΤΕΜ και τον κρατικό προϋπολογισμό για επιδοτήσεις ρεύματος 8 δισ. ευρώ.

Και τον Μάρτιο

Σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν και τα τιμολόγια του Μαρτίου και αντιστοίχως και οι επιδοτήσεις ανεξάρτητα από το πώς θα κυμανθούν οι τιμές φυσικού αερίου στο ΤΤF της Ολλανδίας. Αυτό γιατί η σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στον κόμβο ΤΤF της Ολλανδίας τον Ιανουάριο (πάνω από 50%) δεν έχει αποτυπωθεί στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου, καθώς οι εγχώριες εταιρείες τιμολογούν το φυσικό αέριο βάσει της μέσης τιμής του προηγούμενου μήνα στο ΤΤF. Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου πάντως (κάτω από τα 54 ευρώ/μεγαβατώρα χθες) σε επίπεδα χαμηλότερα από τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προμηνύει ευνοϊκές εξελίξεις και στο μέτωπο των τιμών ρεύματος, παρά τις επιπτώσεις από την πτώση της θερμοκρασίας και την αύξηση της ζήτησης. Ο ήπιος πάντως μέχρι πρότινος χειμώνας και οι υψηλές τιμές οδήγησαν σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Τον Δεκέμβριο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε για έκτο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μέσα στο 2022, κατά 13,69%.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"