Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα: 126 φυτά και ζώα αποτελούν απειλή για τη φύση

Ελλάδα: 126 φυτά και ζώα αποτελούν απειλή για τη φύση

|

Αυτοί είναι οι  «εισβολείς» της ελληνικής φύσης: 32 φυτά, 14 ασπόνδυλα, 12 πτηνά, 8 θηλαστικά, 5 ερπετά και 3 αμφίβια.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον λαγοκέφαλο και το λεοντόψαρο, δύο ψάρια «εισβολείς» τα οποία έγιναν γνωστά τα τελευταία χρόνια μέσα από εκστρατείες περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ωστόσο τα ξενικά, εισβλητικά είδη στη χώρα μας είναι πολύ περισσότερα και ορισμένα από αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, καθώς «επικρατούν» έναντι των υπολοίπων. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΛΚΕΘΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα τον πρώτο κατάλογο των ειδών αυτών στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει 126 είδη φυτών και ζώων, και ο οποίος τώρα θα πρέπει να εγκριθεί από την πολιτεία.

Τα ξενικά, εισβλητικά είδη έχουν αναγνωριστεί στην Ε.Ε. ως μια από τις πέντε βασικές απειλές για τη βιοποικιλότητα και η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει ήδη από το 2014 από τα κράτη-μέλη να τα καταγράψουν και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσής τους. Η Ελλάδα, ως είθισται σε θέματα περιβάλλοντος, ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση στα τέλη του 2021 να ορίσει ποια θα είναι η αρμόδια αρχή στη χώρα μας (το υπουργείο Περιβάλλοντος), ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές της καθώς και οι υποχρεώσεις των υπόλοιπων συναρμόδιων υπηρεσιών. Τον Φεβρουάριο του 2022 η Ελλάδα –μαζί με άλλες 14 χώρες– έλαβε αιτιολογημένη γνώμη από την Επιτροπή, καθώς δεν είχε θεσπίσει και εφαρμόσει σχέδιο δράσης, ούτε είχε δημιουργήσει σύστημα επιτήρησης (όφειλε να το είχε πράξει έως τον Ιανουάριο του 2018).

Εθνικός κατάλογος
Το πρώτο βήμα για τη θέσπιση μέτρων είναι η κατάρτιση του «εθνικού καταλόγου» των ειδών εισβολέων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέθεσε το έργο πριν από ενάμισι έτος σε ερευνητική ομάδα του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία συμπληρώθηκε με επιστήμονες από το ΕΛΚΕΘΕ για τα θαλάσσια είδη και τα είδη στα εσωτερικά ύδατα. Στα μέσα του καλοκαιριού η επιστημονική ομάδα ολοκλήρωσε το έργο της και παρέδωσε τον «εθνικό κατάλογο» στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Το υπουργείο, με τη σειρά του, σύστησε μια επιτροπή με εκπροσώπους διαφόρων φορέων, η οποία θα ελέγξει τον κατάλογο ώστε να εγκριθεί από το υπουργείο και να αποσταλεί στις κοινοτικές αρχές.

Επιστημονική υπεύθυνη στο έργο ήταν η Μαργαρίτα Αριανούτσου-Φαραγγιτάκη, καθηγήτρια Οικολογίας και Χερσαίων Οικοσυστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οπως εξηγεί, ο προτεινόμενος κατάλογος περιλαμβάνει 126 είδη, από τα οποία 74 είναι χερσαία, 30 εσωτερικών υδάτων (λιμνών και ποταμών) και 22 θαλάσσια. Στα χερσαία είδη, τα 32 είναι φυτά, 14 χερσαία ασπόνδυλα, 12 πτηνά, 8 θηλαστικά, 5 ερπετά και 3 αμφίβια. Στα 30 είδη των εσωτερικών υδάτων, τα 14 είναι ψάρια και τα 16 ασπόνδυλα. Στα θαλασσινά είδη κυριαρχούν τα ασπόνδυλα με 9 είδη, ακολουθούν τα ψάρια με 8 είδη και τέλος τα φυτά με 5 είδη.

Βαθμός επικινδυνότητας
Η επιστημονική ομάδα κατέταξε τα είδη σε κατηγορίες, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους. «Συνολικά, από τα 126 είδη το 63% αξιολογήθηκε ως υψηλής επικινδυνότητας και το 34% ως μέσης», αναφέρει η κ. Αριανούτσου-Φαραγγιτάκη. «Χαρακτηριστικά, 15 φυτικά είδη αξιολογήθηκαν ως υψηλής επικινδυνότητας, με ενδεικτικά παραδείγματα τη βρωμοκαρυδιά (ή αείλανθος) που εισήχθη από την Κίνα ως καλλωπιστικό, χρησιμοποιήθηκε στον Εθνικό Κήπο και έκτοτε έχει ξεφύγει και βρίσκεται κυριολεκτικά παντού, και την ψευδακακία, η οποία χρησιμοποιείται ευρύτατα –αλλά λανθασμένα– σε αναδασώσεις. Ενα άλλο παράδειγμα είναι το αμερικανικό μινκ (θηλαστικό), που έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα».

Η επιστημονική ομάδα διατύπωσε και προτάσεις διαχειριστικών μέτρων για τα είδη αυτά, οι οποίες διαβαθμίζονται από απαγόρευση εισόδου και εμπορίας έως απαγόρευση χρήσης στη δασοπονία. «Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως λ.χ. για κάποια υδρόβια φυτά που είναι πιθανό να περάσουν στη χώρα μας μέσω των διασυνοριακών ποταμών, μπορούμε με τα κατάλληλα μέτρα να ελέγξουμε την είσοδο και να εμποδίσουμε την εγκατάσταση και εξάπλωσή τους στη χώρα. Σε άλλες περιπτώσεις, η εξάπλωση των ξενικών ειδών είναι τέτοια που είναι εξαιρετικά δύσκολο πια να επέμβεις, όπως στην περίπτωση των θαλασσίων ειδών».

Η ενημέρωση των πολιτών είναι μέρος της λύσης
Σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της γνώσης του κοινού και της επικοινωνίας ειδικών επιστημόνων και δημοσίων λειτουργών για τα είδη «εισβολείς» διαμόρφωσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Ο οργανισμός συμμετέχει στο κοινοτικό πρόγραμμα INVALIS (χρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg) μαζί με άλλες έξι χώρες, το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2023.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των πολιτικών γύρω από την αντιμετώπιση των εισβλητικών ειδών. «Το πρόγραμμα κινήθηκε σε τρεις άξονες: την εκπαίδευση των μαθητών και γενικά την ενημέρωση του κοινού, τη δημιουργία μιας διατομεακής και διεπιστημονικής ομάδας (στην οποία θα συμμετέχουν από ερευνητές έως δημόσιοι λειτουργοί) και τη δημιουργία ενός web portal, στο οποίο θα μπορούν οι ειδικοί να ανταλλάσσουν απόψεις για τα ξενικά είδη», αναφέρει η συντονίστρια του προγράμματος, Δήμητρα Πέτζα. «Στη χώρα μας υπάρχει ακόμη μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης για τα είδη αυτά, όχι μόνο στο κοινό, αλλά και σε ομάδες ανθρώπων που είναι σχετικές με το αντικείμενο, λ.χ. στη δημόσια διοίκηση. Οι συναντήσεις μας με δημόσιους λειτουργούς και ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές και ακαδημαϊκούς ασχολήθηκαν με τις διαστάσεις του προβλήματος στο περιβάλλον, στην υγεία και στην οικονομία».

Η βελτίωση της επιστημονικής γνώσης των δημοσίων λειτουργών είναι κρίσιμη για τη λήψη και εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται. «Σημαντικό είναι όμως να ενημερωθεί και ο κόσμος, ώστε να αποτελέσει κομμάτι της λύσης. Για παράδειγμα, πολλοί γνωρίζουν ότι το λεοντόψαρο είναι «εισβολέας», δεν γνωρίζουν ωστόσο ότι είναι βρώσιμο και νοστιμότατο. Αν ο κόσμος αρχίσει να το προτιμά στις αγορές του, τότε οι ψαράδες θα προσαρμόσουν τα αλιευτικά εργαλεία τους για να στοχεύσουν σε αυτό το είδος». 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.