Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΕΕ: Ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά η μόνη λύση

ΕΕ: Ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά η μόνη λύση

|

Την ώρα που γίνεται μεγάλη κουβέντα στην Ελλάδα για το υψηλό κόστος για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά, κόστος που μεταφέρεται στο σύνολο των καταναλωτών μέσω των ΥΚΩ, έρχεται η λύση από το εξωτερικό και αυτή έχει σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προσθήκη υβριδικών μονάδων και χρήση μικρών εγκαταστάσεων LNG στα νησιά 

Μεγάλη κουβέντα γίνεται για το υψηλό κόστος όσον αφορά την ηλεκτροδότηση και τη παραγωγή ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου… Οι πιέσεις είναι ουκ ολίγες και μάλιστα μιλούν για εντυπωσιακά νούμερα (2.,5 δις ευρώ από το 2012 έως το 2015) και τα οποία τα πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και τίθεται το απλό επιχείρημα ότι πληρώνουν τους νησιώτες οι …κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σύμφωνα δε με το ΔΕΔΔΗΕ τα κόστη για την ηλεκτροδότηση των νησιών από τη χρήση θεσμικών μονάδων, είναι σε πολλές φορές πολλαπλάσια από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Και έχουμε παραδείγματα… Για το μήνα Μάρτιο, για την ηλεκτροδότηση στον Αγ. Ευστράτιο η συνολική παραγωγή ρεύματος προήλθε από θερμικές μονάδες κι έφτασε τις 79,58 MWh. Το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής διαμορφώθηκε σε 1.800,33 ευρώ η MWh, δηλαδή η αξία της Kwh ανέρχεται σε 1, 800 ευρώ όταν στην Ηπειρωτική Ελλάδα με βάση το τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 0,09460 ευρώ ανά Kwh. Στα Αντικύθηρα, παράχθηκε ενέργεια 22,82 Mwh και το κόστος ήταν 1.158,52 ευρώ ανά Mwh ή 1,1585 ανά Kwh.

Στη Δονούσα το κόστος είναι 1.376,99 ευρώ Mwh ή 1,376 ευρώ Kwh. Στην Κρήτη το μέσο κόστος μειώνεται καθώς η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ ανήλθε σε 50.894 MWh και η ενέργεια από θερμικές μονάδες έφθασε τα 165.802,38 Mwh και το μέσο κόστος στα 0,192 ευρώ ανά Kwh. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ τιμολογεί την αξία της Kwh σε 0,09460 όταν η κατανάλωση είναι χαμηλότερη των 2000 Kwh το τετράμηνο. Στη Ρόδο η παραγωγή ήταν στις 39.098 Mwh από θερμικές μονάδες και μαζί με την παραγόμενη ενέργεια από τις ΑΠΕ ήταν 6.101,37 Mwh. Η τιμή της Kwh είναι στα 0,192 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, 32 νησιά στηρίζονται στην καύση μαζούτ ακόμη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση.

Και έρχεται η λύση…

Ποια ενδεχομένως να είναι η λύση; Τα ελληνικά νησιά μπορούν να έχουν μεγάλα οφέλη από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την προσθήκη υβριδικών μονάδων και τη χρήση μικρών εγκαταστάσεων LNG, όπως δήλωσε ο Γιώργος Κρεμλής, προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο συνέδριο της HAEE. Ο ίδιος τόνισε ότι η νέα οδηγία της Κομισιόν για τις ΑΠΕ είναι σημαντική και για τα νησιά, ενώ σήμερα στη Μάλτα συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες στο Ηράκλειο για την ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής που θα αφορά το εν λόγω θέμα.

Όπως ανέφερε, η κεντρική ιδέα είναι η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στα νησιά της Ευρώπης, μέσω των παραπάνω μονάδων και της σταδιακής ελάττωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Την ιδέα για την προώθηση των μικρών εφαρμογών LNG στα ελληνικά νησιά επικρότησε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, στη δική του ομιλία. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΠΑ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II, το οποίο αποσκοπεί στην επέκταση του LNG σε διάφορα λιμάνια της Μεσογείου, ενώ στηρίζει ευρύτερα την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στα νησιά με πρωτοβουλίες της.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα energypress.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κ. Μητσοτάκης: “Εκλογές στις 21 Μαϊου, δεύτερη κάλπη, αρχές Ιουλίου” (video)

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)

Στοίχημα – Euro 2024: Ποντάρουμε στο over επί Γερμανικού εδάφους

Παίζουμε με τα γκολ σε Σκωτία και Γερμανία - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Σαντορίνη – Art.t.o.S.: Νέες βραβεύσεις και διακρίσεις από τη Μπιενάλε στην Ιαπωνία για 9 δικά μας παιδιά

Η νέα γενιά της Σαντορίνης κατάφερε να στείλει σε όλο τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα ότι συνεχίζει να ονειρεύεται, να ελπίζει και να δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Amorgos Trail Challenge: Πρόσκληση συμμετοχής με σούπερ μπλουζάκι

Αυτό το μπλουζάκι… θα φορεθεί πολύ!! - το 6ο Amorgos Trail Challenge πετάει το γάντι σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν

Νότιο Αιγαίο – “Πρέβελης”: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τον Πειραιά

Αλλαγές στο δρομολόγιο του "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Γ. Πολυχρονάκος: Περί οφειλών, ασφαλιστικών ταμείων και της ανάγκης ρεαλιστικών λύσεων

Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες Έλληνες οφείλουν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ρυθμίσεις αποτυγχάνουν - Είναι ώρα για ρεαλιστικές λύσεις».

Φόρτωμας – Σύρος: Δύο εκατ. ευρώ για την σωτηρία του Δημαρχειακού Μεγάρου

Φίλιππος Φόρτωμας - βουλευτής Κυκλάδων - «Η δέσμευση που έγινε πράξη! 2.000.000 ευρώ για το Δημαρχείο Σύρου»

Ευρώπη: Προς κατάργηση οι θερμικοί κινητήρες στα αυτοκίνητα

Το κείμενο προβλέπει ότι τα νέα αυτοκίνητα θα εκπέμπουν μηδενικό CO2, πράγμα που απαγορεύει ντε φάκτο τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης, ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του