Την ώρα που γίνεται μεγάλη κουβέντα στην Ελλάδα για το υψηλό κόστος για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά, κόστος που μεταφέρεται στο σύνολο των καταναλωτών μέσω των ΥΚΩ, έρχεται η λύση από το εξωτερικό και αυτή έχει σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προσθήκη υβριδικών μονάδων και χρήση μικρών εγκαταστάσεων LNG στα νησιά
Μεγάλη κουβέντα γίνεται για το υψηλό κόστος όσον αφορά την ηλεκτροδότηση και τη παραγωγή ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου… Οι πιέσεις είναι ουκ ολίγες και μάλιστα μιλούν για εντυπωσιακά νούμερα (2.,5 δις ευρώ από το 2012 έως το 2015) και τα οποία τα πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και τίθεται το απλό επιχείρημα ότι πληρώνουν τους νησιώτες οι …κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σύμφωνα δε με το ΔΕΔΔΗΕ τα κόστη για την ηλεκτροδότηση των νησιών από τη χρήση θεσμικών μονάδων, είναι σε πολλές φορές πολλαπλάσια από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Και έχουμε παραδείγματα… Για το μήνα Μάρτιο, για την ηλεκτροδότηση στον Αγ. Ευστράτιο η συνολική παραγωγή ρεύματος προήλθε από θερμικές μονάδες κι έφτασε τις 79,58 MWh. Το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής διαμορφώθηκε σε 1.800,33 ευρώ η MWh, δηλαδή η αξία της Kwh ανέρχεται σε 1, 800 ευρώ όταν στην Ηπειρωτική Ελλάδα με βάση το τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 0,09460 ευρώ ανά Kwh. Στα Αντικύθηρα, παράχθηκε ενέργεια 22,82 Mwh και το κόστος ήταν 1.158,52 ευρώ ανά Mwh ή 1,1585 ανά Kwh.
Στη Δονούσα το κόστος είναι 1.376,99 ευρώ Mwh ή 1,376 ευρώ Kwh. Στην Κρήτη το μέσο κόστος μειώνεται καθώς η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ ανήλθε σε 50.894 MWh και η ενέργεια από θερμικές μονάδες έφθασε τα 165.802,38 Mwh και το μέσο κόστος στα 0,192 ευρώ ανά Kwh. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ τιμολογεί την αξία της Kwh σε 0,09460 όταν η κατανάλωση είναι χαμηλότερη των 2000 Kwh το τετράμηνο. Στη Ρόδο η παραγωγή ήταν στις 39.098 Mwh από θερμικές μονάδες και μαζί με την παραγόμενη ενέργεια από τις ΑΠΕ ήταν 6.101,37 Mwh. Η τιμή της Kwh είναι στα 0,192 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, 32 νησιά στηρίζονται στην καύση μαζούτ ακόμη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση.
Και έρχεται η λύση…
Ποια ενδεχομένως να είναι η λύση; Τα ελληνικά νησιά μπορούν να έχουν μεγάλα οφέλη από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την προσθήκη υβριδικών μονάδων και τη χρήση μικρών εγκαταστάσεων LNG, όπως δήλωσε ο Γιώργος Κρεμλής, προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο συνέδριο της HAEE. Ο ίδιος τόνισε ότι η νέα οδηγία της Κομισιόν για τις ΑΠΕ είναι σημαντική και για τα νησιά, ενώ σήμερα στη Μάλτα συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες στο Ηράκλειο για την ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής που θα αφορά το εν λόγω θέμα.
Όπως ανέφερε, η κεντρική ιδέα είναι η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στα νησιά της Ευρώπης, μέσω των παραπάνω μονάδων και της σταδιακής ελάττωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Την ιδέα για την προώθηση των μικρών εφαρμογών LNG στα ελληνικά νησιά επικρότησε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, στη δική του ομιλία. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΠΑ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II, το οποίο αποσκοπεί στην επέκταση του LNG σε διάφορα λιμάνια της Μεσογείου, ενώ στηρίζει ευρύτερα την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στα νησιά με πρωτοβουλίες της.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα energypress.gr