Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕΕ: Ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά η μόνη λύση

ΕΕ: Ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά η μόνη λύση

|

Την ώρα που γίνεται μεγάλη κουβέντα στην Ελλάδα για το υψηλό κόστος για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά, κόστος που μεταφέρεται στο σύνολο των καταναλωτών μέσω των ΥΚΩ, έρχεται η λύση από το εξωτερικό και αυτή έχει σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προσθήκη υβριδικών μονάδων και χρήση μικρών εγκαταστάσεων LNG στα νησιά 

Μεγάλη κουβέντα γίνεται για το υψηλό κόστος όσον αφορά την ηλεκτροδότηση και τη παραγωγή ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου… Οι πιέσεις είναι ουκ ολίγες και μάλιστα μιλούν για εντυπωσιακά νούμερα (2.,5 δις ευρώ από το 2012 έως το 2015) και τα οποία τα πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και τίθεται το απλό επιχείρημα ότι πληρώνουν τους νησιώτες οι …κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σύμφωνα δε με το ΔΕΔΔΗΕ τα κόστη για την ηλεκτροδότηση των νησιών από τη χρήση θεσμικών μονάδων, είναι σε πολλές φορές πολλαπλάσια από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Και έχουμε παραδείγματα… Για το μήνα Μάρτιο, για την ηλεκτροδότηση στον Αγ. Ευστράτιο η συνολική παραγωγή ρεύματος προήλθε από θερμικές μονάδες κι έφτασε τις 79,58 MWh. Το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής διαμορφώθηκε σε 1.800,33 ευρώ η MWh, δηλαδή η αξία της Kwh ανέρχεται σε 1, 800 ευρώ όταν στην Ηπειρωτική Ελλάδα με βάση το τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 0,09460 ευρώ ανά Kwh. Στα Αντικύθηρα, παράχθηκε ενέργεια 22,82 Mwh και το κόστος ήταν 1.158,52 ευρώ ανά Mwh ή 1,1585 ανά Kwh.

Στη Δονούσα το κόστος είναι 1.376,99 ευρώ Mwh ή 1,376 ευρώ Kwh. Στην Κρήτη το μέσο κόστος μειώνεται καθώς η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ ανήλθε σε 50.894 MWh και η ενέργεια από θερμικές μονάδες έφθασε τα 165.802,38 Mwh και το μέσο κόστος στα 0,192 ευρώ ανά Kwh. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ τιμολογεί την αξία της Kwh σε 0,09460 όταν η κατανάλωση είναι χαμηλότερη των 2000 Kwh το τετράμηνο. Στη Ρόδο η παραγωγή ήταν στις 39.098 Mwh από θερμικές μονάδες και μαζί με την παραγόμενη ενέργεια από τις ΑΠΕ ήταν 6.101,37 Mwh. Η τιμή της Kwh είναι στα 0,192 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, 32 νησιά στηρίζονται στην καύση μαζούτ ακόμη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση.

Και έρχεται η λύση…

Ποια ενδεχομένως να είναι η λύση; Τα ελληνικά νησιά μπορούν να έχουν μεγάλα οφέλη από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την προσθήκη υβριδικών μονάδων και τη χρήση μικρών εγκαταστάσεων LNG, όπως δήλωσε ο Γιώργος Κρεμλής, προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο συνέδριο της HAEE. Ο ίδιος τόνισε ότι η νέα οδηγία της Κομισιόν για τις ΑΠΕ είναι σημαντική και για τα νησιά, ενώ σήμερα στη Μάλτα συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες στο Ηράκλειο για την ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής που θα αφορά το εν λόγω θέμα.

Όπως ανέφερε, η κεντρική ιδέα είναι η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στα νησιά της Ευρώπης, μέσω των παραπάνω μονάδων και της σταδιακής ελάττωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Την ιδέα για την προώθηση των μικρών εφαρμογών LNG στα ελληνικά νησιά επικρότησε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, στη δική του ομιλία. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΠΑ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II, το οποίο αποσκοπεί στην επέκταση του LNG σε διάφορα λιμάνια της Μεσογείου, ενώ στηρίζει ευρύτερα την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στα νησιά με πρωτοβουλίες της.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα energypress.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Μαύρος καπνός στην “Καπέλα Σιξτίνα”, άκαρπη η πρώτη συνεδρίαση για εκλογή Πάπα

Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Πάπα - Οι Καρδινάλιοι θα συνεχίσουν με απόλυτη μυστικότητα την Πέμπτη τη διαδικασία

Τήνος: Την ανακύκλωση ρούχων προωθεί ο Δήμος με τους μωβ κάδους Recycom

O Δήμος προχώρησε στην δημιουργία ενημερωτικού βίντεο με χιουμοριστικό χαρακτήρα, με στόχο την πιο άμεση και φιλική προσέγγιση των πολιτών.

Μεγάλες ανισότητες στους κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Eurostat «ακτινογραφεί» τους μισθούς και καταγράφει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών

Έγινε η πρώτη ρομποτική υποδόρια μαστεκτομή στην Ελλάδα

Έγινε από διεπιστημονική ομάδα ειδικών υπό τον συντονισμό της Κλινικής Γυναικολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2025-2026

Η πλατφόρμα αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2025-2026 άνοιξε. Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ

Stoiximan AegeanBall Festival: Moneke, Διαμαντίδης και Παπαλούκας φέρνουν λάμψη στη Σύρο

Το φετινό φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2025 στο κέντρο της Ερμούπολης, αποτελώντας ένα τριήμερο αθλητικής δράσης

31 Χρόνια Ομάδα Αιγαίου – Ένα ταξίδι προσφοράς και ανθρωπιάς (video)

Κάθε χρόνο, αυτή η ξεχωριστή παρέα εθελοντών, με την ανεκτίμητη στήριξη των υποστηρικτών της, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο ανθρωπιά, συγκίνηση και ουσιαστική προσφορά

Νάξος: Εκρηκτικός Πανναξιακός ΑΟΚ ισοπέδωσε τον Ιωνικό και ισοφάρισε τη σειρά!

Με την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, μπροστά στο κοινό του, ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε άνετα με 95-69 του Ιωνικού Νικαίας και έκανε το 1-1 στη σειρά των τελικών των play off της National League 2.

Πάτμος: Βοηθούσε συγγενείς του στην επιβίβαση του πλοίου, πήδηξε στη θάλασσα για να μην ταξιδέψει (!!!)

Ένας 34χρονος έπεσε στη θάλασσα την ώρα που το «Δωδεκάνησος Εξπρές» αναχωρούσε – Ευτυχώς, όλα έληξαν χωρίς τραυματισμούς

Νάξος: Στο επίκεντρο ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής γνώσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Photos)

Δύο ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης και πεδίου πραγματοποιήθηκαν στο νησί, συνδυάζοντας επιστήμη, βιωματική εμπειρία και πολιτισμική ανταλλαγή στο πλαίσιο της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Civis.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού