Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΔονούσα: Η Κοινότητα φιναλίστ στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην "Οικολογία"

Δονούσα: Η Κοινότητα φιναλίστ στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην “Οικολογία”

|

Η Κοινότητα Δονούσας στις Μικρές Κυκλάδες (σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη) είναι υποψήφια στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία για την Καινοτομία και δη στη κατηγορία “Οικολογία” – Ποιες είναι οι άλλες ελληνικές υποψηφιότητες – Οι ανακοινώσεις των νικητών αύριο Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου

Μπορεί μία μικρή κοινότητα της νησιωτικής Ελλάδας να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην Ευρωπαϊκή σκηνή και να στείλει μήνυμα προς όλους; Ναι γιατί όχι… Οταν υπάρχει η καλή διάθεση, η σκληρή δουλειά και η προοπτική, τότε ακόμη και η μικρή Δονούσα των 200 κατοίκων είναι ικανή να φωνάξει “είμαστε εδώ και κάνουμε τη διαφορά”… Και οι άνθρωποι της Δονούσας το έκαναν , με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινότητας Χρήστο Σιγάλα….  Με την αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης… Τι έκαναν; Η Δονούσα έγινε το πρώτο νησί που προσπάθησε να προχωρήσει χωρίς το πλαστικό στην καθημερινότητά του. Το 2018, οι 16 συμμετέχουσες επιχειρήσεις είχαν χρησιμοποιήσει 138.000 πλαστικά καλαμάκια, 42.700 πλαστικά ποτήρια και 88.400 πλαστικές σακούλες. Το 2019, οι αριθμοί εντυπωσιάζουν: είχαν χρησιμοποιήσει μόνο 65.200 βιοδιασπώμενα καλαμάκια, 29.300 βιοδιασπώμενα κύπελλα και 12.300 βιοδιασπώμενες σακούλες. Η εντυπωσιακή μείωση της τάξης του 60% στη χρήσης πλαστικής σακούλας και γενικότερα πλαστικών μίας χρήσης καθιστά τη Δονούσα ένα επιτυχημένο μοντέλο για να ακολουθήσουν και τα άλλα νησιά, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει στρατηγική, έρχεται και το αποτέλεσμα

donousa03.jpg

Κι έρχεται η ώρα της επιβράβευσης… Για ακόμα μία χρονιά, η τοπική αυτοδιοίκηση της Ελλάδας κάνει αισθητή την παρουσία της στον ετήσιο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Βραβείων Καινοτομίας στην Πολιτική, που διοργανώνονται φέτος για τέταρτη χρονιά με περισσότερες από 600 συμμετοχές σε 9 κατηγορίες. Παρά το μεγάλο ανταγωνισμό με αξιόλογα έργα, η κριτική επιτροπή των 1000, και πλέον,  Ευρωπαίων πολιτών ξεχώρισε και ψήφισε τρία ελληνικά έργα, τα οποία διακρίνονται φέτος ως φιναλίστ και διαγωνίζονται για το πρώτο βραβείο στις κατηγορίες «Αντιμετώπιση του Covid19» και «Οικολογία». 

Τα έργα από την Ελλάδα που έφτασαν στον τελικό είναι:

Στην κατηγορία «Αντιμετωπίζοντας τον Covid19» η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη χρήση της τηλε-ιατρικής και της εφαρμογής Dr. Button, με υπεύθυνo τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό.

Στην κατηγορία «Αντιμετωπίζοντας τον Covid19»,  η Περιφέρεια Αττικής για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του Antivirus CrowdHackathon με υπεύθυνo τον Περιφερειάρχη Αττικής, κο. Γιώργο Πατούλη.

Στην κατηγορία «Οικολογία«, η Κοινότητα της Δονούσας σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη για την προσπάθειά τους να γίνει η Δονούσα το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, με υπεύθυνο τον πρόεδρο της Κοινότητας Δονούσας, κο. Χρήστο Σιγάλα.

donousa01.jpg

90 φιναλίστ σε 9 κατηγορίες 

Πρόκειται για έναν πανευρωπαϊκό θεσμό που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική το 2017 και ξεχωρίζει τις πιο καινοτομικές πολιτικές προσπάθειες από όλη την Ευρώπη – ανεξάρτητα από κόμμα ή περιοχή- οι οποίες αποτελούν έμπνευση για τους Ευρωπαίους πολιτικούς και πολίτες. Συνολικά, 638 έργα από όλη την Ευρώπη υποβλήθηκαν σε 9 κατηγορίες: Κοινότητα, Αντιμετωπίζοντας τον Covid19, Δημοκρατία, Ψηφιοποίηση, Οικολογία, Οικονομία, Εκπαίδευση, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ποιότητα ζωής.

Η προσθήκη της κατηγορίας, ειδικά για φέτος, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού δείχνει το πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα αυτό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά, ταυτόχρονα, και τα γρήγορα αντανακλαστικά που έδειξαν και δείχνουν οι κοινωνίες και οι πολιτικές δυνάμεις για να δημιουργήσουν μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης αυτής.

Όλοι οι φιναλίστ των φετινών βραβείων μπορούν να βρεθούν εδώ: https://innovationinpolitics.eu/en/awards/awards-2020/

Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας η ανακοίνωση των νικητών δεν θα πραγματοποιηθεί σε μία φυσική τελετή αλλά αντιθέτως με μία πανευρωπαϊκή διαδικτυακή καμπάνια, ώστε το μήνυμα των βραβείων να φτάσει σε όλη την Ευρώπη.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 3 Δεκεμβρίου 2020 και όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ακολουθήσουν τα διαδικτυακά κανάλια του Ινστιτούτου Καινοτομίας στην Πολιτική.

«Για μία ακόμη χρονιά η χώρα μας διακρίνεται στο πεδίο της πολιτικής καινοτομίας : τρεις ελληνικές πρωτοβουλίες βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες σε πανευρωπαικό επίπεδο. Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι, δύο από αυτές διακρίνονται στην κατηγορία «Αντιμετωπίζοντας τον Covid 19» – την πανδημία που εδώ και καιρό θέτει κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις χωρίς προηγούμενο. Ο συγκεκριμένος θεσμός αναδεικνύει το αποτελεσματικό πολιτικό έργο και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους, οι οποίοι δρουν με τόλμη και πρωτοπορούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», σχολίασε ο Δήμητρης Ρούλιας, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου στην Ελλάδα και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Out of the Box.

Σχετικά με τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική 

Τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική τιμούν τα πιο θαρραλέα και δημιουργικά πολιτικά έργα στην Ευρώπη και βασίζονται στις βασικές μας ευρωπαϊκές αξίες: δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική ισορροπία. 

Στα τέσσερα χρόνια των βραβείων, από το 2017 έως το 2020, συνολικά περισσότεροι από 4.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν επιλέξει 289 έργα φιναλίστ και 33 νικητές από 1.500 υποβληθέντα έργα από όλη την Ευρώπη. Στις προηγούμενες τρεις χρονιές των βραβείων, οι φιναλίστ και οι νικητές μπόρεσαν να δικτυωθούν και να παρουσιαστούν σε ζωντανά συνέδρια και γιορτάστηκαν με εορταστικά βράδια στη Βιέννη και το Βερολίνο, με συνολικά 1.600 επισκέπτες από όλη την Ευρώπη. 

Μέχρι τώρα, το βραβείο απονεμήθηκε στα πιο καινοτόμα έργα σε οκτώ κατηγορίες: Κοινότητα, Δημοκρατία, Ψηφιοποίηση, Οικολογία, Οικονομία, Εκπαίδευση, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ποιότητα Ζωής. Το 2020, πολλά πράγματα είναι διαφορετικά: ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, δημιουργήθηκε η νέα κατηγορία «Αντιμετώπιση του Covid-19». Αντανακλώντας τα πιο πιεστικά ζητήματα του σήμερα, η κριτική επιτροπή αξιολόγησε τα έργα στις κατηγορίες Οικολογία και Αντιμετώπιση του Covid-19 ιδιαίτερα υψηλά.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς