Με την αρωγή της επιστημονικής ομάδας της Δρ Νίκης Ευελπίδου διοργανώνεται εκπαιδευτικό σχολείο για δύο περίπου εβδομάδες και σκοπός δεν είναι άλλος από τον εκπαιδεύσει νέους φοιτητές θεωρητικά αλλά και πρακτικά, να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα περιβάλλοντος,
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αρέσκονται να προβάλλουν τη Νάξο μέσα από τις ομορφιές της ή τα πλεονεκτήματα που έχει λόγω της ιδιομορφίας αλλά και του πλούσιου υπεδάφους της… Ένα από τα πρόσωπα αυτά είναι η Δρ. Νίκη Ευελπίδου (σ.σ. καθηγήτριας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), η οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνει εκπαιδευτικά σχολεία και μάλιστα προσκαλεί καθηγητές και μαθητές από σχολεία και πανεπιστήμια άλλων περιοχών. Και το πιο εντυπωσιακό; Κάνει εργασίες με βάση ότι της προσφέρει η Ναξιακή γη. Και όπως καταλαβαίνουμε όλοι, η Νάξος είναι πλούσια αφού αποτελεί τη βάση για να γίνει και πανεπιστημιακό μάθημα.
Ποιο είναι λοιπόν το νέο εκπαιδευτικό σχολείο που μας φέρνει η κα Ευελπίδου; Με την αρωγή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά και του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ έρχεται το εντατικό εκπαιδευτικό σχολείο (intensive training school) από τις 20 έως τις 31 Μαρτίου 2017 και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος LANDCARE. Το πρόγραμμα αυτό πραγματεύεται την υποβάθμιση του εδάφους από παράγοντες όπως οι πυρκαγιές, η παράκτια διάβρωση, τα επιβαρυμένα εδάφη και την αποκατάστασή τους. Σκοπός του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει νέους φοιτητές θεωρητικά αλλά και πρακτικά, να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και να βοηθήσει την χώρα σε αυτόν τον τομέα. Στα πλαίσια αυτού του σεμιναρίου, θα επισκεφτούν το νησί της Νάξου φοιτητές, νέοι και καταξιωμένοι επιστήμονες στο χώρο του περιβάλλοντος από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, θα συζητήσουν και θα προτείνουν λύσεις στα καίρια περιβαλλοντικά προβλήματα.
Σεμινάριο
Να σημειώσουμε εδώ ότι το περασμένο καλοκαίρι (29/8/2016-11/9/2016) και για δεκατέσσερις ημέρες η Νάξος είχε γίνει πόλος έλξης γεωεπιστημόνων από Γαλλία και Ιταλία, με ειδικεύσεις περιβαλλοντικής γεωλογίας, γεωμορφολογίας, γεωαρχαιολογίας, αρχαιολογίας, ωκεανογραφίας και μηχανικής παράκτιας ζώνης. Θέμα; “Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών Φυσικών Κινδύνων και Καταστροφών”. Και όπως είχε αναφέρει τότε η κα Ευελπίδου στην εφημερίδα Ναχιοτυπία «Ως τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου επιλέχθηκε η Νάξος εξαιτίας του γεωλογικού πλούτου του νησιού, που το μετατρέπει σε φυσικό γεωλογικό εργαστήρι για τους Γεωεπιστήμονες». Και εκείνο το σεμινάριο είχε διοργανωθεί στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Γαλλία) και το Πανεπιστήμιο Trieste (Ιταλία).
Και μέλλον
Και για να μην νομίζετε ότι δεν υπάρχει και …αύριο, η ερευνητική ομάδα της Δρ. Νίκης Ευελπίδου αλλά και οι συνεργάτες του προγράμματος Erasmus+ McAgenda ανανεώνουν το ραντεβού τους με το νησί για τον Σεπτέμβριο του 2017 με καινούρια θεματολογία και ανανεωμένο επιστημονικό ενδιαφέρον. Αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών, στιγμιότυπα από το εντατικό σχολείο στη Νάξο, καθώς επίσης και πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της δράσης: https://naturalhazards.geol.uoa.gr/ και μπορείτε να την ακολουθήσετε στο facebook group “Natural Hazards” Επίσης, μπορείτε να παρακολουθείτε και να ενημερώνεστε για την συγκεκριμένη ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα μέσα από τη σελίδα του προγράμματος McAGENDA: https://mcagenda.geol.uoa.gr/