Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΧάρτινα καλαμάκια: Περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες

Χάρτινα καλαμάκια: Περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες

|

Τα πλαστικά καλαμάκια έφυγαν γιατί κάνουν κακό στο περιβάλλον.

Τα χάρτινα καλαμάκια ήρθαν γιατί μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ομως, κάνουν κακό στον άνθρωπο;

Μπορεί τα χάρτινα καλαμάκια να μην είναι τόσο βολικά όσο τα πλαστικά και πολλοί να δυσανασχετούν προσπαθώντας να πιούν τον καφέ, το χυμό, το αναψυκτικό ή το ποτό τους αλλά ο εκνευρισμός μετριάζεται στην ιδέα ότι βοηθούμε τον πλανήτη πίνοντας τα ποτά μας από ένα χάρτινο καλαμάκι.

Αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα «φιλικά προς το περιβάλλον» χάρτινα καλαμάκια περιέχουν μακροχρόνιες και δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες.

Στην πρώτη ανάλυση αυτού του είδους στην Ευρώπη, ερευνητές στο Βέλγιο εξέτασαν 39 μάρκες από χάρτινα καλαμάκια για την ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως PFAS. Οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες γνωστές ως (PFAS) είναι μια πολυμελής οικογένεια περίπου πέντε χιλιάδων συνθετικών χημικών ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά προϊόντα και τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι ουσίες PFAS χρησιμοποιούνται για την κατασκευή καθημερινών προϊόντων, από ρούχα μέχρι αντικολλητικά τηγάνια και η χρήση τους είναι διαδεδομένη επειδή είναι ουσίες ανθεκτικές στο νερό, τη θερμότητα και τους λεκέδες. Οι ουσίες PFAS είναι ωστόσο δυνητικά επιβλαβείς τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την άγρια ζωή αλλά και το περιβάλλον γενικότερα.

Οι ουσίες αυτές διασπώνται πολύ αργά με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να παραμείνουν για χιλιάδες χρόνια στο περιβάλλον, μια ιδιότητα που τις έχει οδηγήσει στο να είναι γνωστές ως «αιώνιες χημικές ουσίες». Έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως χαμηλότερη απόκριση στα εμβόλια, χαμηλότερο βάρος γέννησης, νόσους του θυρεοειδούς, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ηπατική βλάβη, καρκίνο των νεφρών και καρκίνο των όρχεων.

Στην ανάλυση που έκαναν οι ερευνητές τα PFAS βρέθηκαν σχεδόν σε όλες τις μάρκες από χάρτινα καλαμάκια και υπήρχαν σε μεγαλύτερες ποσότητες στα καλαμάκια που κατασκευάζονταν από χαρτί και μπαμπού. Η ερευνητική ομάδα αγόρασε 39 διαφορετικές μάρκες από καλαμάκια που κατασκευάζονταν από πέντε υλικά – χαρτί, μπαμπού, γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό.

Τα καλαμάκια, τα οποία αγοράστηκαν κυρίως από καταστήματα, σούπερ μάρκετ και ταχυφαγεία στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε δύο γύρους δοκιμών για PFAS. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των εμπορικών σημάτων (το 69%) περιείχε PFAS, με 18 διαφορετικά PFAS να έχουν εντοπιστεί συνολικά. Τα χάρτινα καλαμάκια ήταν περισσότερο πιθανό να περιέχουν τις συνθετικές χημικές ουσίες.

Μάλιστα η ουσία PFAS που έκανε πιο συχνά την εμφάνιση της στην έρευνα ήταν το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ (PFOA) που έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από το 2020. Ανιχνεύθηκαν επίσης τριφθοροξικό οξύ (TFA) και τριφθορομεθανοσουλφονικό οξύ (TFMS) τα οποία είναι εξαιρετικά υδατοδιαλυτά και έτσι μπορεί να πέσουν μέσα στα ποτά που τοποθετούνται.

Από τη μια πλευρά οι συγκεντρώσεις PFAS στα χάρτινα καλαμάκια ήταν χαμηλές και δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τέτοια καλαμάκια περιστασιακά θεωρητικά αποτελούν περιορισμένο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, οι ουσίες PFAS μπορούν να παραμείνουν στο σώμα για πολλά χρόνια και οι συγκεντρώσεις μπορεί να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση από καλαμάκια ανοξείδωτου χάλυβα και την αποφυγή των χάρτινων.

«Τα καλαμάκια από φυτικά υλικά, όπως το χαρτί και το μπαμπού, συχνά διαφημίζονται ως πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον από αυτά που κατασκευάζονται από πλαστικό. Ωστόσο, η παρουσία PFAS σε αυτά τα καλαμάκια σημαίνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Μικρές ποσότητες PFAS, αν και δεν είναι επιβλαβείς από μόνες τους, μπορούν να προσθέσουν στο χημικό φορτίο που υπάρχει ήδη στο σώμα» αναφέρει ο ερευνητής Δρ. Τίμο Γκρόφεν, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΟΞ – Κυκλάδες: Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο οι Κατσαράς, Ηλιόπουλος

Δύο εκπρόσωποι των Κυκλάδων, ο Βαγγέλης Κατσαράς (Νάξος) και ο Αντώνης Ηλιόπουλος (Σαντορίνη) στη μάχη για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΞ ..

Γιάννης Αγγέλου – υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν.Αι.: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα!

Συνεχώς η Λαϊκή Συσπείρωση και από την πρώτη στιγμή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα παζάρια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκαταστήσει ΝΑΤΟϊκές βάσεις σε ελληνικά νησιά.

Σαντορίνη: Αφιερωμένη στα ζώα η 4η Οκτώβρη από τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών

Η ημέρα σήμερα υπενθυμίζει σε όλους μας την σημαντική Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Εφυγε ο “ξανθός” του Ελληνικού μπάσκετ, αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη

Στο πένθος βυθίστηκε ο χώρος του ελληνικού μπάσκετ. “Έφυγε” σε ηλικία 78 ετών ο “Ξανθός” της προπονητικής -αλλά και της πολιτικής- Γιάννης Ιωαννίδης.

Cycladic Identity – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Προστατεύει και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά

Ηδη υλοποιούνται εννέα προγράμματα σε οκτώ νησιά των Κυκλάδων (την Αμοργό, την Ανδρο, την Δονούσα, την Ιο, την Κέα, τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σίκινο)

Διανομή ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον για 120.000 ασθενείς

Πρόκειται για σκευάσματα που αφορούν καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς

Aegean Airlines: «Aνοίγει φτερά» για το χειμερινό πρόγραμμα με νέους προορισμούς

Aegean Airlines Εννέα (9) νέα δρομολόγια και τρεις (3) νέες χώρες προστίθενται - Επτά (7) θερινά δρομολόγια συνεχίζουν να εκτελούνται για πρώτη φορά και το φετινό χειμώνα

Η Νίσυρος είναι πολλά παραπάνω από το ηφαίστειό της

Νίσυρος – όπως λένε όσοι γνωρίζουν – είναι ένα υπέροχο “εργαστήρι” γεωλογίας και προσφέρει εικόνες και γνώσεις που επιβεβαιώνουν το μεγαλείο της φύσης. Το νησί έχει και ενδιαφέρουσα μυθολογική… διάσταση, λίγο κλισέ, αλλά μας αρέσει!

Κέα – Δήμος: Παραδόθηκαν είδη που συγκεντρώηκαν για τους πληγέντες

Παραδόθηκαν τα είδη που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι Κέας για τους πληγέντες της κακοκαιρίας «Daniel»

ΠΝΑι: Ακλόνητο φαβορί ο Χατζημάρκος

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θεωρείται από αυτές όπου η επικράτηση του υποψηφίου που στηρίζεται από τη Ν.Δ., εν προκειμένω του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Δικηγόροι: Ημέρα Αγιασμού για τη νέα …σεζόν

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος, προς Δικαστικούς Λειτουργούς: Η υψηλή σας αποστολή στηρίζεται από την συμπαράσταση της Αγίας μας Εκκλησία

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν