Οι αυθαίρετοι οικισμοί δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών – Πλήγμα για την ρύθμιση του ΥΠΕΝ η απόφαση του ΣτΕ – Νέα παράταση στο νόμο για τα αυθαίρετα έως τις 23 Σεπτεμβρίου – Οι 28 Δήμοι (αρκετοί στις Κυκλάδες) που δεν είναι καθόλα νόμιμοι
Ελλάδα… το μεγαλείο σου… Για μία ακόμη φορά, ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανίκανος να δώσει λύσεις… Και έχουμε νέα προβλήματα, νέες παρατάσεις… Και το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας δεκτή την προσφυγή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και της WWF Hellas κλείνει το δρόμο για την εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες των αυθαίρετων οικισμών μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Οπότε αντίο ρύθμιση… Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, έκρινε αντισυνταγματική την ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις, παραπέμποντας λόγω σπουδαιότητας την υπόθεση στην Ολομέλεια. Το θέμα δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα, δημιουργώντας πολλαπλούς κραδασμούς στην πολιτική του υπουργείου για την κύρωση των δασικών χαρτών. Ο νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, ο οποίος «κουμπώνει» με τις οικιστικές πυκνώσεις, είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο ο ανασχηματισμός αλλά και η απουσία πολιτικής βούλησης να θεσμοθετηθεί, οδήγησαν σε συνεχείς αναβολές με το νέο χρονοδιάγραμμα να έχει οριστεί για τις 23η Σεπτεμβρίου. Στις αρχές Μαίου το ΥΠΕΝ αποφάσισε να χορηγήσει και νέα παράταση έως τις 23 Ιουλίου, θεωρώντας ότι ήταν επαρκές διάστημα για να προχωρήσει η ψήφιση του νέου νόμου. Οι σχεδιασμοί για άλλη μια φορά έπεσαν έξω, με αποτέλεσμα τις προηγούμενες μέρες να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η νέα παράταση του υφιστάμενου νόμου.
Οικιστικές πυκνώσεις
Την ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις είχε θεσπίσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, επιδιώκοντας να ξεμπλοκάρει την κύρωση των δασικών χαρτών από τους αυθαίρετους οικισμούς και τις χιλιάδες αντιρρήσεις που θα προκαλούσε η ανάρτησή τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι πρώτες αναρτήσεις δασικών χαρτών έγιναν στην Αττική στις περιοχές του Μαραθώνα, της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης με μεγάλη έκταση οικιστικών πυκνώσεων. Όμως ουδέποτε κυρώθηκαν γιατί εναντίον τους είχαν κατατεθεί περισσότερες από 3.000 αντιρρήσεις πολιτών. Με την επίμαχη διάταξη, οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να οριοθετούν τους αυθαίρετους οικισμούς που στο χάρτη θα χρωματίζονταν με μωβ χρώμα και στην συνέχεια να τους βάλλουν στην άκρη, με σκοπό να υπάρξει μία ξεχωριστή ρύθμιση το επόμενο διάστημα. Η πολιτική ηγεσία δεν είχε κρύψει ότι αναζητούσε τη νομιμοποίησή τους υπό όρους και προϋποθέσεις.
Η οριοθέτηση των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων έχει γίνει και ο μεγάλος μπελάς του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου. Από την αρχή του χρόνου που βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση του πρώτου κύματος των δασικών χαρτών στο 35% της έκτασης της χώρας, έχει εγκαλέσει ουκ ολίγες φορές δημόσια τους δήμους που δεν έχουν στείλει ακόμη τα στοιχεία αυτά. Μέχρι σήμερα, 28 δήμοι από τους 120 που βρίσκονται σε ανάρτηση δασικών χαρτών, δεν έχουν οριοθετήσει τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις στους δασικούς χάρτες. Η απόφαση του ΣτΕ βάζει νέα εμπόδια, με τις οικιστικές πυκνώσεις να αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα, μια μικρή παρένθεση στην πολεοδομική νομοθεσία.
Οι Κυκλάδες
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Κυκλάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα και ουκ ολίγα… Και ανάμεσα στους ασυνεπείς 28 δήμους που δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει στοιχεία στην εφαρμογή της ΕΚΧΑ ΑΕ – Κτηματολόγιο σύμφωνα με το ΥΠΕΝ είναι αυτοί των Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου (ουσιαστικά μιλάμε για τον παλιό δήμο Μυκόνου) και Σίφνου. Για τους υπόλοιπους δήμους; Θα γίνει διαγωνισμός, θα αναλάβει δράση ανάδοχος εταιρεία που με την αρωγή την υπηρεσίας Δασών Κυκλάδων θα επιχειρήσει έως του χρόνου τέτοια εποχή να έχει ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση. Βέβαια με δεδομένο ότι οι πρώτοι χάρτες θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί από πέρυσι τον Μάιο (2016) καταλαβαίνει κανείς ότι το χρονοδιάγραμμα για το 2018 μοιάζει …αστείο.