Περισσότερα από 1.300 σπίτια που έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια, τουλάχιστον 22 νεκροί και μισό δισ. νεκρά ζώα είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις πυρκαγιές που μαίνονται -πολλές, εκτός ελέγχου πια- σε αρκετές περιοχές της Αυστραλίας – Κίνδυνος για τους υδάτινους πόρους
Αυτό που συμβαίνει στην Αυστραλία δεν έχει λογική εξήγηση… Μα είναι δυνατόν; Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μαίνονται οι φωτιές και κανεις δεν μπορεί να βάλει τέλος… Και ο απολογισμός που γίνεται σε τακτιά διαστήματα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες απορίες… Οι αριθμοί είναι πραγματικά σοκαριστικοί. Υπολογίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο που ξέσπασπαν οι πρώτες φωτιές έως σήμερα, έχει απανθρακωθεί επιφάνεια που αντιστοιχεί σε έκταση διπλάσια από αυτή του Βελγίου. Σχεδόν 500 εκατ. ζώα, ανάμεσά τους θηλαστικά, πτηνά και ερπετά, έχουν χάσει τη ζωή τους, εκτίμηση που πιθανότατα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Ενδεικτικό είναι ότι το 30% του οικοσυστήματος των κοάλα, του ζώου-εμβλήματος της Αυστραλίας, έχει εξαφανιστεί.
Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πλήττουν τη χώρα που αποτελεί «σπίτι» για 244 είδη ζώων, μεταξύ αυτών και τα κοάλα, τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο. Η Αυστραλία κατέχει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, εκείνο του υψηλότερου ποσοστού γηγενών θηλαστικών που εξαφανίζονται σταθερά τα τελευταία 200 χρόνια.
Ο Crystal Kolden, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, ο οποίος μελέτησε τις φωτιές στην Τασμανία το 2018, δήλωσε ότι «οι πυρκαγιές στην Αυστραλία θα έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην άγρια ζωή». «Δεν θα έχουμε ασφαλή εκτίμηση για το πόσο κακό έκαναν, ούτε χρόνια μετά», σημειώνει και συμπληρώνει πως ενώ κάποια οικοσυστήματα, όπως τα δάση ευκαλύπτων, μπορούν να επανέλθουν μετά από φωτιές, υπάρχουν και άλλα, χαμηλής βλάστησης, που κατάφεραν να επιβιώσουν από την εποχή των δεινοσαύρων και όμως μπορεί να μην επανέλθουν ποτέ μετά από αυτές τις φωτιές, καθώς δεν είναι ανθεκτικά σε αυτές.
Σαν να μην υπάρχει επιστροφή, η Αυστραλία καταγράφει υψηλές θερμοκρασίες – ρεκόρ, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών. Στο μεταξύ, οι νεκροί έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 22, περισσότερα από 1300 σπίτια έχουν γίνει αποκαϊδια και η κυβέρνηση «ρίχνει» 3.000 εφέδρους στη μάχη με τις φλόγες καθότι έχουμε κι άλλο σημαντικό κίνδυνο, τους υδάτινους πόρους…
Πρόβλημα και με το νερό
Οι Αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι επικεντρώνονται στην προστασία των υδάτινων πόρων από τις σφοδρές πυρκαγιές που μαίνονται γύρω από το Σίδνεϋ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η θερμοκρασία στην πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία προβλέπεται να πλησιάσει ξανά τους 40 βαθμούς Κελσίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενισχύοντας τις πυρκαγιές κοντά στο Φράγμα Ουαραγκάμπα, το οποίο παρέχει νερό στο 80% των 5 εκατομμυρίων κατοίκων του Σίδνεϋ.
«Τις τελευταίες ημέρες μέχρι την ψυχρή αλλαγή οι πυρκαγιές αποτελούσαν πιθανή απειλή στην παροχή νερού και τα αποθέματά του, κυρίως στη Ουαραγκάμπα και τα Μπλε Όρη», επεσήμανε αξιωματούχος της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τους υδάτινους πόρους της Νέας Νότιας Ουαλίας, της WaterNSW. «Με τις επερχόμενες πολύ ζεστές συνθήκες η κατάσταση από τις πυρκαγιές ενδέχεται να επιδεινωθεί και στα δύο αυτά μέτωπα και πιθανόν αλλού», πρόσθεσε.
Το Φράγμα Ουαραγκάμπα βρίσκεται 65 χιλιόμετρα δυτικά του Σίδνεϋ και σε αυτό συγκεντρώνεται το νερό που έρχεται από τα βουνά. Η χωρητικότητά του έχει μειωθεί στο 44,8%, ενώ λιγότερα από τρία χρόνια πριν ήταν σχεδόν γεμάτο. Παρά τις εκτεταμένες καταστροφές από τις πυρκαγιές προς το παρόν το δίκτυο ύδρευσης του Σίδνεϋ δεν έχει υποστεί ζημιές, εξήγησε ο εκπρόσωπος.
Με περισσότερα από 40 φράγματα σε όλη την πολιτεία, η εταιρεία WaterNSW παρέχει τα δύο τρίτα του νερού στις εταιρείες ύδρευσης της πολιτείας οι οποίες το καθαρίζουν και το επεξεργάζονται για να προσφέρουν καθαρό, πόσιμο νερό στις πόλεις.
Και με όλα αυτά είναι να απορεί κανείς…. Τι άλλο πρέπει να δούμε οι άνθρωποι για να καταλάβουμε ότι καταστρέφουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Το οξυγόνο μας, το σπίτι μας, τη ζωή μας την ίδια.
Με πληροφορίες από theverge.com, theguardian.com