Τρίτη, 4 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑύγουστος: Άγρια…. κέφια από το μελτέμι στις Κυκλάδες

Αύγουστος: Άγρια…. κέφια από το μελτέμι στις Κυκλάδες

|

Μπορεί να έρχεται επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες όμως αυτό που χαρακτηρίζει τις Κυκλάδες είναι το μελτέμι και φέτος είχε …ορεξούλες φέρνοντας ακόμη και απαγορευτικό 

Φέτος, ο καιρός έχει ορεξούλες και κυρίως αγριεύει αν και βρισκόμαστε στον Αύγουστο με αποτέλεσμα να φτάσουμε ακόμη και στα απαγορευτικά… Το …κλιματιστικό του Αιγαίου, όπως χαρακτηρίζεται το μελτέμι (είναι τουρκική λέξη και σημαίνει «εποχικός άνεμος») προέρχεται από τα Βορειοανατολικά και προσφέρει δροσιά και ανακούφιση. Οπότε, σε μία περίοδο με υψηλή θερμοκρασία είναι ότι καλύτερο… Μιλάμε ότι η ταχύτητά του κυμαίνεται από 20 έως 55 χιλιόμετρα ανά ώρα ενώ στο ανοιχτό πέλαγος οι άνεμοι αυτοί μπορεί να γίνουν θυελλώδεις, καθώς ξεπερνούν τα 75 χιλιόμετρα. Και το πιο εντυπωσιακό; Η προέλευσή τους έρχεται από την βορειοδυτική Ινδία και τα οροπέδια του Ιράν, όπου το καλοκαίρι δημιουργείται ένα εκτεταμένο και ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό σύστημα.

Ρεκόρ

Αφήνουμε όμως τη θεωρία και πάμε στη …πράξη και φέτος ο Αύγουστος έσπασε κάθε ρεκόρ όσον αφορά την ένταση των ανέμων. Είχαμε βασικά απαγορευτικό κάτι που δεν είχε προηγούμενο εδώ και πολλά χρόνια… Στο πρωινό της 14ης Αυγούστου δόθηκε απαγορευτικό για μερικές ώρες ως απόρροια των θυελλωδών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή του Αιγαίου με τις ριπές ανέμου να περνούν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Και σήμερα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι μεγαλύτερες ριπές ανέμου είχαν καταγραφεί στις εξής περιοχές: Παξιμάδα Εύβοιας 122.3 74 χλμ/ώρα, Πάρνηθα 98.2 74 χλμ/ώρα, Ανάφη 90 74 χλμ/ώρα, Πεντέλη (ΕΑΑ) 86.9 74 χλμ/ώρα και Σκύρος 80.5 74 χλμ/ώρα.

Νάξος

Τρεις ημέρες αργότερα, την Τρίτη 16 Αυγούστου αν και μειώθηκαν οι ριπές των ανέμων, στις 10 το βράδυ η καταγραφή είχε δείξει τις εξής τιμές: Παξιμάδα Καρύστου (97 χλμ/ώρα), Πάρνηθα (84 χλμ/ώρα), Λιμάνι της Μυκόνου (77 χλμ/ώρα), Κάβο Ντόρο (72 χλμ/ώρα) και Πλακιά Ρεθύμνου (69 χλμ/ώρα). Και το περασμένο Σάββατο η Νάξος είχε την τιμητική της… Οι ισχυρότερες ριπές καταγράφηκαν στην Παξιμάδα Καρύστου (87 χλμ/ώρα), στο Λιμάνι της Μυκόνου (74 χλμ/ώρα), στην Άνδρο (69 χλμ/ώρα),στο Κάβο Ντόρο (66 χλμ/ώρα) και στον Απόλλωνα Νάξου (64 χλμ/ώρα).

Όπως βλέπετε, οι Κυκλάδες είχαν την τιμητική τους…. Και μάλιστα ενώ στο στενό του Κάβο Ντόρο ο άνεμος εμφανίζεται ηπιότερος ενώ σε Άνδρο, Τήνο και Νάξο αλλά κυρίως τη Μύκονο η κατάσταση είναι εντυπωσιακή… Περιμένουμε δε με αγωνία τα αποτελέσματα της ΕΜΥ στο τέλος του μήνα όπου με βάση τον σταθμό της Τήνου θα δώσει τα οριστικά αποτελέσματα και κάποιοι ήδη θεωρούν ότι τα ρεκόρ του 2013 και του 2015 θα σπάσουν….

Και κάτι ακόμα σοβαρό. Οι συνεχείς δυνατοί άνεμοι, η σκόνη που μεταφέρεται και οι διάφοροι νοσογόνοι μικροοργανισμοί που αιωρούνται παντού, σε συνδυασμό με την ζέστη και την υγρασία είναι μια από τις αιτίες των ιώσεων (γαστρεντερίτιδες κυρίως) που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή στις Κυκλάδες.

Με πληροφορίες από το enandro.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Ενδοκυκλαδικά – “Αρτεμις”: Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο

Με την ένταση των ανέμων να ξεπερνάει και τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα (ριπές) ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο του "Αρτεμις" εντός Κυκλάδων

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Δύο βιωματικά εργαστήρια έρχονται για γυναίκες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Βιωματικά εργαστήρια για γυναίκες - Πότε και που θα γίνουν

Naxos Medical: Γιορτή της Γυναίκας (08/03) με προσφορές

Στη Νάξο γιορτάζουμε την γυναίκα και το ρόλο της στην κοινωνία... Οι προσφορές από το Naxos Medical

Κυκλάδες: Αυξήσεις της τάξης του +6% σημειώσαν οι αξίες των ακινήτων για το 2024

Με αυξήσεις στις αξίες των ακινήτων έκλεισε το 2024 – Πού κυμαίνονται οι τιμές πώλησης σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο

Πρόταση Ημέρας: Καλαμαράκια τηγανητά (χωρίς αλεύρι) με λαδολέμονο ντομάτας

Καλαμαράκια τηγανητά (χωρίς αλεύρι) με λαδολέμονο ντομάτας - Προσοχή στα μυστικά που διέπουν την συνταγή ...

Βατικανό: Υπέστη ο Ποντίφικας δύο κρίσεις οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας

Δύο κρίσεις οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας υπέστη ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο κόσμος του τζόγου στη “μεγάλη οθόνη”, ποιες είναι οι καλύτερες ταινίες

Οι καλύτερες ταινίες με θέμα τα καζίνο: Ο κόσμος του τζόγου στη μεγάλη οθόνη

Αιγιαλός – Μπετόν: Οι παραλίες που είναι υπό … κατασκευή και ο κίνδυνος (χάρτης)

Η καταγραφή μέσω δορυφόρου των παράκτιων ζωνών που έχουν «τσιμεντωθεί» και οι κίνδυνοι - Η κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο (χάρτης)

Νότιο Αιγαίο: Πρωταθλητής στην ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων

Ξενοδοχεία: Πόσες νέες πολυτελείς μονάδες άνοιξαν στην Ελλάδα – Πρωταθλητής το Νότιο Αιγαίο - Η άνοδος της Δυτικής Ελλάδας

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

Βαγγ. Κατσαράς: “Τα τελευταία χρόνια η Νάξος είναι στις πρώτες θέσεις που επιλέγουν να έρθουν για την Αποκριά” (video)

Ναξιώτικη αποκριά-Μια γιορτή γεμάτη μυσταγωγία και κέφι - Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Κατσαράς σε εκπομπή της ΕΡΤ (video)

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Κυκλάδες – Εφορεία Αρχαιοτήτων: “Stop” σε τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο

Δύο μη εγκρίσεις αιτημάτων για τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο και μία μετατροπή

Δονούσα – Express Skopelitis: Γιατί συνεχίζετε η συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια σε βάρος του νησιού μας;

Επιχειρηματίες και κάτοικοι της Δονούσας ζητούν απαντήσεις στην συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια του Express Skopelitis σε σχέση με τα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων;

Σαντορίνη – Αμοργός: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία

Σαντορίνη: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία - Ανάλογη πρόταση και για Αμοργό, Ιο και Ανάφη