Τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει το μοντέλο της Αστυπάλαιας στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, ανέδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση με θέμα “Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action”.
Μήνυμα πως το μέλλον μπορεί να προκύψει σε μέρη απρόοπτα, όπως σε ένα μικρό και βραχώδες νησί στα Δωδεκάνησα, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως «αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα ξεκίνημα, ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον».
Όπως είπε «ανοίγουμε μία πύλη για έναν πιο πράσινο κόσμο, χωρίς τη χρήση συμβατικών καυσίμων. Η Αστυπάλαια αντιπροσωπεύει ένα μικρό βήμα, για την προστασία του πλανήτη, ο οποίος υπερθερμαίνεται και το νιώθουμε καθημερινά».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «ο πλανήτης δεν μπορεί να σωθεί από μόνος του. Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί, σε ξεχωριστούς τομείς και ταυτόχρονα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού».
«Στην Ελλάδα κάνουμε την προσπάθειά μας, με την απολιγνιτοποίηση, δημιουργώντας «πράσινες» θέσεις εργασίας και να βάλουμε μπροστά την πράσινη μετάβαση», επεσήμανε
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας πως «τον Απρίλιο καταθέσαμε από τους πρώτους το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0″».
«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι το καινούργιο στη χώρα, μπορείς να το δεις και στο παρελθόν με τους ανεμόμυλους αλλά είναι ενδιαφέρον -ιστορικά- το πρώτο “πράσινο” βήμα, το 1899, με την τοποθέτηση φίλτρων στις καμινάδες των εργοστάσιων τοποθέτηση φίλτρων. Η έμπνευση ήταν του τότε πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, μία πολύ προοδευτική ιδέα» υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε, σήμερα αυτή η προοδευτική ενέργεια έρχεται στην Αστυπάλαια, με τη δημιουργία του πρώτου έξυπνου – πράσινου νησιού, με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).
«Για να το επιτύχουμε είναι απαραίτητη η αντικατάσταση των παλαιών εργαστασίων ενέργειας -που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα-, με φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες», πρόσθεσε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οφέλη που θα επιφέρει το πρόγραμμα μετατροπής του νησιού σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen.
«Καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος, διαφήμιση του νησιού σας σε όλον τον κόσμο, φθηνότεροι λογαριασμοί», αλλά όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά «και αυτή η υπερηφάνεια, που πρέπει να νιώθετε ότι συμμετέχετε σε κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό, ότι δηλαδή το μέλλον θα έλθει στην Αστυπάλαια νωρίτερα».
Νωρίτερα, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Volkswagen, παραδόθηκαν επισήμως σήμερα τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από την εταιρεία, καθώς και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από την ΔΕΔΔΗΕ.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν γενναίες επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.
Η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 40% και μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο από την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που εφαρμόζεται για ολόκληρη τη χώρα. Με επιπλέον 3.000 ευρώ θα επιδοτείται η απόσυρση συμβατικού αυτοκινήτου.
Η αγορά ηλεκτρικού δικύκλου για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας επιδοτείται με ποσοστό 20% και έως 1.600 ευρώ, με επιπλέον 800 ευρώ για την απόσυρση, και των ταξί με 4.500 ευρώ. Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα η επιδότηση φτάνει στο 40% και μέχρι του ποσού των 800 ευρώ, ενώ στα 500 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση για απόκτηση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης.
Στο πλαίσιο του έργου, το νησί της Αστυπάλαιας θα μετατραπεί στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου. Το συγκεκριμένο και οριοθετημένο χρονοδιάγραμμα του έργου βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
# την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ΙΧ και ΔΧ
# νέες υπηρεσίες μετακίνησης με διαμοιραζόμενα ΜΜΜ και υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία
# απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ